Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/05/2002

Συνέντευξη Τύπου των Αλ.Αλαβάνου και Π.Λαφαζάνη για την εφαρμογή της οδηγίας περί των καταχρηστικών επαναλαμβανομένων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου

Αναβιώνει τοπνεύμα της Πλατείας Κλαυθμώνος...

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος και ο Βουλευτής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης, μαζί με τους κους Γρ.Καλομοίρη μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και Γ.Χαρίση Πρόεδρο των υπαλλήλων ΟΤΑ, αναφέρθηκαν στον ανορθόδοξο, παράνομο και παράτυπο τρόπο που η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει μεγάλα τμήματα συμβασιούχων εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα από την εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70.

Στην Συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι των συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ, των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ, οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ, οι συμβασιούχοι της ΕΤ-ΕΤ1, οι συμβασιούχοι της ΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Αλ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στα "πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται" για τον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει την Οδηγία και ειδικότερα για τις εξαιρέσεις που παράνομα προωθούνται ώστε να μην επωφεληθούν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι από τις ευεργετικές διατάξεις της Οδηγίας.

Ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι η γενική εφαρμογή της Οδηγίας προκύπτει από:

Σημείωσε δε επίσης ότι όπου έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί η Οδηγία (Γαλλία-Γερμανία-Αυστρία-Φιλανδία-Ισπανία) δεν προβλέπονται εξαιρέσεις ούτε του Δημόσιου Τομέα, ούτε του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξαίρεσης συμβασιούχων από την εφαρμογή της Οδηγίας θα προκαλέσει δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή και ότι ο ΣΥΝ στην Ευρωβουλή και στη Βουλή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να μην επιτραπεί ένας νέος εμπαιγμός και μια νέα ομηρία των συμβασιούχων.

Ο Βουλευτής Παν.Λαφαζάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε "σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα απέναντι στο οποίο η Κυβέρνηση κωφεύει και παρανομεί γιατί επιθυμεί εργαζόμενους απασχολίσιμους, ανασφαλείς, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς προοπτική".

Τόνισε ότι με βάση την Οδηγία η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις καταχρηστικές διαδοχικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς εξαίρεση, δίνοντας η ίδια το παράδειγμα και τόνισε ότι "σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε 100 περίπου χρόνια πίσω, στο πνεύμα της πλατείας Κλαυθμώνος !".

Σημείωσε ακόμη ότι: α) η εφαρμογή της Οδηγίας πρέπει να γίνει με Νόμο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα "Φοβάμαι ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα θα εκπέσει", είπε χαρακτηριστικά και β) είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να κάνει διάλογο πριν από την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και να καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά "από ότι ξέρω όλες οι άλλες δυνάμεις στη ΓΣΕΕ, πλην ίσως της "κυβερνητικής" συνδικαλιστικής παράταξης, δεν γνωρίζουν τίποτα για οποιαδήποτε συμφωνία της ΓΣΕΕ σε κάποιο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα."

Τέλος ο Π.Λαφαζάνης αναφερόμενος "στην ομηρία των εργαζομένων και στη φάμπρικα των πελατειακών σχέσεων που επιθυμεί να διατηρήσει η Κυβέρνηση" τόνισε ότι χρειάζεται να "αναπτυχθεί κοινός συντονισμένος αγώνας, όλων των συμβασιούχων εργαζομένων για την επίλυση του προβλήματος."

Ο Γρ.Καλομοίρης σημείωσε ότι η Οδηγία στο χώρο της εκπαίδευσης αφορά 21000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και 5000 ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από την εφαρμογή της Οδηγίας" και ζήτησε "να σεβαστεί η Κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της και να μονιμοποιήσει τους εκπαιδευτικούς".

Ο Γ. Χαρίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό των συμβασιούχων που απασχολούνται στους Δήμους και κυρίως στις Δημοτικές Επιχειρήσεις:"Η κατάσταση είναι άθλια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, όμηροι των Δημοτικών αρχών" και ζήτησε την εφαρμογή της Οδηγίας.

Εντύπωση προκάλεσε παρέμβαση εκπροσώπων συμβασιούχων εργαζομένων στον ΟΠΑΠ που αναφέρθηκαν στις "ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ" που εφαρμόζονται στον Οργανισμό και έκαναν λόγο για "εν κρυπτώ διαδικασίες προσλήψεων στον ΟΠΑΠ, μέσω του ΑΣΕΠ."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου