Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2011

Δήλωση του Π.Σκουρλέτη, υπεύθυνου τύπου του ΣΥΝ για τα προωθούμενα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Καθώς η συζήτηση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους  κορυφώνεται η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ολοένα πιο ηχηρή, ενώ είναι δεδομένη η απόλυτη υποταγή της σε ό,τι αποφασισθεί από τις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα, που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας βαθιάς συστημικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, περνά μέσα από τη διαγραφή χρέους και την ταυτόχρονη υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα ενισχύει την εργασία και θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου,  ενώ θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο επιβάλλεται η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ορθοδοξίας και η υιοθέτηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία της ευρωζώνης,  καθώς και το τέλος της  πρωτοκαθεδρίας των αγορών και η αλλαγή του ρόλου των τραπεζών μέσα από την εθνικοποίησή τους και τον κοινωνικό τους έλεγχο.

Οι προωθούμενες λύσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους, αποσκοπούν στην πλήρη ανατροπή των σχέσεων ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης  ολοκληρώνοντας  την κοινωνική χρεοκοπία. Αν δεν διαμορφωθούν συνθήκες  ανάκαμψης, θα μπούμε σε έναν ακόμη πιο καταστροφικό φαύλο κύκλο ύφεσης – λιτότητας – ύφεσης σε μια κοινωνία η οποία ήδη έχει εξαντλήσει τις αντοχές της. 

To Γραφείο Τύπου