Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2011

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη με θέμα: Αναστολή μεταστέγασης του ΚΕΔΔΥ Λάρισας στο Κουλούρι

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Εσωτερικών

Την άμεση “έξωση” του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Λάρισας από τον χώρο όπου στεγάζεται τα τελευταία έτη στην οδό Καστοριάς 2Α στη Λάρισα και τη μεταστέγασή του, σε χώρο που ελευθερώθηκε μετά τη συγχώνευση και μετακίνηση του Δημοτικού Σχολείου Κουλουρίου κοινοποίησε με απόφασή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων στο Κέντρο.

Οι διαδικασίες για μετακίνηση του ΚΕΔΔΥ από τον χώρο που φιλοξενούσε τις υπηρεσίες του στη Λάρισα είχαν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, οπότε και με ερώτησή μας (Αρ. Πρωτ. 16574/19.05.2011) προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είχαμε ζητήσει σχετική ενημέρωση, οπότε και λάβαμε την απάντηση (αρ. πρωτ. 58327/ΙΗ/27.06.2011) ότι από το ίδιο το ΥπΠΔΒΜΘ προτάθηκε το Κουλούρι.

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΔΔΥ στο πρώην Δ.Σχ. Κουλουρίου, διαπίστωσαν ότι ο διαθέσιμος χώρος αποτελείται από 2 αίθουσες που δεν ξεπερνούν συνολικά τα 35 τ.μ. στα οποία δεν χωρούν ούτε καν τα αρχεία της υπηρεσίας. Επίσης υπάρχουν δύο εξωτερικές τουαλέτες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν ΑμεΑ, στην άκρη του αύλειου χώρου. Στο ίδιο κτίριο, στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Κουλουρίου. Όμως, σύμφωνα με την υπʼ αριθμ. 142845/Γ6/ 16-12-2003 απόφαση (ΦΕΚ 1891 ΤΒʼ/19-12-03), οι απαιτούμενοι χώροι για τη στέγαση του ΚΔΑΥ (ΚΕΔΔΥ) Λάρισας σύμφωνα πάντα με το κτιριολογικό πρόγραμμα των υπηρεσιών του ΥπΠΔΒΜΘ ανέρχεται στα 475 τ.μ., ενώ με νεότερο έγγραφο αυξάνονται σε 551 τ.μ (αρ. πρωτ. 40073/ΣΤ 1/ 1-4-2008 της ΔΙ.Π.Ε.Ε. τμήμα Αʼ του ΥπΠΔΒΜΘ).

Ταυτόχρονα, το Κουλούρι, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας, δεν εξυπηρετείται από αστική συγκοινωνία, ενώ η πλησιέστερη στάση της υπεραστικής συγκοινωνίας βρίσκεται 2 χλμ. από το κτίριο σε ακατοίκητη, αγροτική περιοχή με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η προσέλευση στην υπηρεσία, γονέων, μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προτείνει σειρά κτιρίων για τη μεταστέγαση του ΚΕΔΔΥ Λάρισας, μεταξύ άλλων και το κτίριο της νέας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ιδιοκτησίας του ΥπΠΔΒΜΘ, όμως όλες οι προτάσεις πέφτουν στο κενό. Συνάμα, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αφού στο άρθρο 22, παρ. 1 εδάφιο εʼ του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Πρώτα ο Μαθητής - για την Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης: “Πρώτα ο Μαθητής” – “Πρώτα η Σχολική Μονάδα” Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο», προβλέπεται η κατάργηση των ΚΕΔΔΥ.

Έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, οι εργαζόμενοι του ΚΕΔΔΥ έχουν ζητήσει την παράταση ισχύος του μισθωτηρίου συμβολαίου του χώρου της Καστοριάς 2Α μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της ίδιας της ύπαρξης των ΚΕΔΔΥ, κι εφόσον ο θεσμός συνεχίσει να υπάρχει, αιτούνται τη μεταστέγαση του Κέντρου σε χώρους που έχουν προτείνει με έγγραφη διαμαρτυρία-επιστολή τους προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και την Περ/κη Δ/νση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Θα παρέμβουν για την παράταση της ισχύος του μισθωτηρίου του χώρου όπου στεγάζεται το ΚΕΔΔΥ Λάρισας;

2.    Εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΚΕΔΔΥ εντός της ιστού της πόλης της Λάρισας, σε κάποιο από τα κτίρια που έχει ήδη προτείνει με την επιστολή του το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου;

3.    Προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το επίμαχο προσχέδιο νόμου για την Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης; Εάν ναι, πότε και τι σκοπεύει, εν τέλει, να κάνει με τον θεσμό των ΚΕΔΔΥ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη