Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/10/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Ant1» (Ν. Δημαράς-N. Βαφειάδης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Όλα ξεκινούν από τν εμφανέστατη αποτυχία και την τεράστια φθορά της κυβέρνησης. Όλοι συνομολογούν ότι δεν μπορεί να πάει “μακριά αυτή η βαλίτσα” της κυβέρνησης. Είμαστε σε μια εβδομάδα που θα οριστικοποιηθεί το βαρύτερο κούρεμα α λα γκαρσόν  που θα μας κάνουν οι Γερμανοί με τους υπολοίπους αλλά και το αντίτιμο που θα συνοδεύει το κούρεμα και θα είναι σκληρό. Αναζητούνται τα σχήματα με τα οποία θα προχωρήσει το πράγμα μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι δεδομένο ότι θα πάρουμε την 6η δόση, οι βουλευτές- υποψήφιοι «αντάρτες» θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο βρίσκοντας κάποιο νέο επιχείρημα.  Ωστόσο η κίνηση των «τριών» δείχνει ότι ακόμα και στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης αρκετοί συνομολογούν το τέλος εποχής και προετοιμάζονται για τη νέα περίοδο. Οι «τρεις» εμφανίζονται ως οι καλοί μαθητές της Τρόικα.

Επειδή όλοι συνειδητοποιούν ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο η οποία θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό και θα διαρκέσει για χρόνια, πρέπει το νέο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει να διαμορφωθεί με ομαλό και δημοκρατικό τρόπο. Αυτό σημαίνει εκλογές το συντομότερο και μάλιστα εκλογές με απλή αναλογική.

 Όλοι αυτοί οι θιασώτες του βίαιου εκσυγχρονισμού της χώρας στο όνομα της Ευρώπης εθελοτυφλούν όταν δεν εντοπίζουν ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών έχει απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας.  Πρέπει να πάμε σε εκλογές με αλλαγή εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική. Κι αν δε συμφωνεί η ΝΔ, αν το ΠΑΣΟΚ έχει την βούληση, υπάρχουν οι 200 βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης  που θα το υποστηρίξουν.

Ενδεχομένως μετά την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής, να μην έχουμε την οριστική απόφαση για το ελληνικό χρέος μιας και οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα και μπορεί να μην κλειδώσει η συμφωνία. Θα καταγραφεί όμως το περίγραμμα του σχεδίου. Η συνάντηση των G-20 στις αρχές Νοεμβρίου, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά η Ελλάδα δεν μετέχει στη διαπραγμάτευση, Μέρκελ-Σαρκοζί, τραπεζίτες, ΔΝΤ, ΗΠΑ παζαρεύουν «για εμάς, χωρίς εμάς», έχει διαφανεί το πακέτο.

Βαθύτερο κούρεμα του χρέους, με πολύ σκληρό αντίτιμο: δραστική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, πιο σκληρή επιτροπεία κι επίσης ένα μαζικό πωλητήριο ακίνητης και κινητής δημόσιας περιουσίας «όπως-όπως» και «όσο-όσο». Το ξεπούλημα ενδεχομένως να γίνει με την συγκρότηση μιας εταιρίας holding που θα πουλήσει για λογαριασμό των δανειστών μας τα εναπομείναντα «χρυσαφικά». Δίπλα σʼ αυτά να μην παραγνωρίζουμε την βίαιη εσωτερική υποτίμηση που συμβαίνει με μείωση μισθών και συντάξεων α λά ελληνικά. Κουρεύονται οι μισθοί αλλά δεν κουρεύονται οι τιμές. Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου τα αποδεικνύει. Εναρμονισμένες τακτικές και κερδοσκοπία βασιλεύουν στην Ελλάδα.

Η τακτική των απεργιών είναι πρώτα απʼ όλα δικαιολογημένη γιατί αντιδρούν κατηγορίες πολιτών που θίγονται βάναυσα. Μπορεί όμως να έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο αν ενοποιηθεί σε ένα πολιτικό σχέδιο που να οδηγεί σε μια εναλλακτική πολιτική λύση,

Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κοινωνικού αυτοματισμού, η μια κατηγορία κατά της άλλης και η επικράτηση του κοινωνικού κανιβαλισμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί γιατί θα πάμε προς τα πίσω.

To Γραφείο Τύπου