Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2011

5 ΒΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ - άρθρο του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στην εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής"

Τι να κάνουμε για να ανατραπεί η κυβέρνηση; Τι προτείνουμε να γίνει; Είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας απευθύνονται από εχθρούς και φίλους. Εντελώς κωδικοποιημένα η πρότασή μας είναι:

1ο. Αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα (χαράτσια, εφεδρεία, ξεπούλημα Δημοσίου κ.λπ.) και αλληλεγγύη ανάμεσα στους θιγόμενους από την κρίση.

2ο. Ενιαία δράση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο των δυνάμεων της Αριστεράς, των ριζοσπαστών οικολόγων, των αριστερών σοσιαλιστών. Δράση που θα τυγχάνει της ενεργητικής υποστήριξης της κοινωνίας, δηλαδή των ανθρώπων που ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αυτοτοποθέτηση και την ψήφο τους σε προηγούμενες εκλογές, αναζητούν νέα πολιτική ελπίδα.

3ο. Πολιτικές πρωτοβουλίες και συνεργασία στις εκλογές, ώστε η κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τη σημερινή να οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

4ο. Αυτή η κυβέρνηση να κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες:

Α. Απεμπλοκή αμέσως από το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τις επικαιροποιήσεις του.

Β. Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Φορολόγηση των μεγάλων τραπεζικών, επιχειρηματικών και ναυτιλιακών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κατάργηση των οικονομικών δραστηριοτήτων ή συναλλαγών μέσω «Off shore» εταιρειών. Φορολόγηση όλων των κερδοσκοπικών συναλλαγών. Κατάργηση των προνομίων και φορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας της Εκκλησίας. Αποφασιστικό χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Μείωση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Σταθεροποίηση και αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις.

Στήριξη των ανέργων και του κοινωνικού κράτους.

Δραστική μείωση του ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Γ. Αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική φροντίδα, την προστασία του περιβάλλοντος και τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και ενδυναμώνοντας την εσωτερική ζήτηση.

Δ. Ανατροπή των ευρωπαϊκών συνθηκών που ορίζουν τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ΕΕ. Απόρριψη του Συμφώνου για το ευρώ. Διεθνείς συμμαχίες μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς Μνημόνια και Μεσοπρόθεσμα.

Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

5ο. Δημοκρατία, με κύριο λόγο σε αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, σε θεσμούς τοπικής δημοκρατίας και υποταγή της εκτελεστικής εξουσίας.

Μια τέτοια πρόταση είναι πραγματικά πολιτική ελπίδα που θα διεκδικήσει τη συμμετοχή των πολιτών, αντί της αποχής, που, άσχετα από προθέσεις, συμφέρει το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Θα διεκδικήσει την υποστήριξη και θα 'ναι ανοιχτή στην κριτική των εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επαγγελματιών. Θα βάλει στο προσκήνιο τη νέα γενιά, θα της ανοίξει δρόμους για να έχει μέλλον.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=71100&colid=&catid=34&dt=2011-10-16%200:0:0