Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/10/2011

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου στη συζήτηση στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» (Καμπουράκης - Οικονομέας)

Θεωρώ μια θετική αναδίπλωση το γεγονός ότι η Γραμματέας του ΚΚΕ χθες στη Βουλή είπε με σαφήνεια ότι ο χώρος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με κουκουλοφόρους. Από εκεί και πέρα, πραγματικά είναι ακατανόητη η αρχική τοποθέτηση, όπου μέσα από ένα νοητικό άλμα έγινε μια συσχέτιση μιας παρέμβασης ενός ακροατή  οδηγώντας σε ένα συμπέρασμα το οποίο ήταν όλως διόλου εκτός πραγματικότητας.

Στο site του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» υπάρχει κονσέρβα όλο το πρόγραμμα, μπορεί κανείς να το ακούσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Από εκεί και πέρα, εάν ο χώρος του ΚΚΕ έχει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που βρίσκονται στο χώρο το δικό τους και είναι σε απόλυτη γνώση της γραμματέας, της καθοδήγησης, του τι λέγεται κ.λπ., είναι άλλο θέμα.

Κοιτάχτε να δείτε ποιο είναι το σημαντικό για μας. Χθες και προχθές ήταν τόσο μαζική, τόσο μεγαλειώδης, τόσο καταλυτική και ανεπανάληπτη η συμμετοχή του κόσμου όπου υπερέβη διαχωριστικές γραμμές και είναι λάθος του οποιουδήποτε σήμερα δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές εντός του κινήματος, εντός της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου που αντιμάχεται  μια σκληρή, κοινωνικά άδικη πολιτική, την πολιτική του μνημονίου, η οποία έχει εξοντώσει στην κυριολεξία τους περισσότερους από εμάς.

Βλέπω κ. Μεντρέκα ότι έχετε δύο γραμμές. Αφ΄ ενός υπάρχει μια ενωτική γραμμή την οποία εκφράσατε πριν από λίγο εσείς και η κα Παπαρήγα και μία ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ το πρωί. Χαίρομαι που έχει αρχίσει ο διάλογος αυτή τη στιγμή κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος για μια πραγματική ενωτική δράση, όχι μόνο της αριστεράς, αλλά όσων πραγματικά πλήττονται στο κοινωνικό επίπεδο από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Ας το κρατήσουμε αυτό. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις οικονομικές ελίτ της Ελλάδας και της Ευρώπης και την κοινωνία που πλήττεται. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερο επίπεδο.

Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε, αυτό ζητάει ο κόσμος, αυτή είναι η νέα πραγματική κοινωνική πλειοψηφία. Έχετε ιστορικές ευθύνες να ανταποκριθείτε στο μεγάλο ενωτικό κάλεσμα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σήμερα. Η κοινωνία χειραφετήθηκε, η κοινωνία ζητάει μια νέα ενωτική πορεία.

-    Πώς κρίνετε τα χθεσινά επεισόδια;. ..

..  Γνωρίζετε ότι βγήκε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου όπου το πρώτο που κάνει είναι να ρίχνει την ευθύνη σ΄ αυτούς που τα προκάλεσαν, τις γνωστές ομάδες κουκουλοφόρων οι οποίοι αντικειμενικά, μέσα από τη δικιά τους αντίληψη, θέλετε γιατί είναι καθοδηγούμενες -αυτό ας ψάξουν να το βρουν οι αρμόδιοι- λειτουργούν διασπαστικά, υπονομευτικά και προβοκατόρικα έναντι του λαϊκού κινήματος.

-    Παρακρατικούς.. θεωρείτε παρακρατικούς;….

.. Κάποιοι απ΄ αυτούς και σε άλλες φορές έχει αποδειχθεί. Δεν  μιλάω για χθες συγκεκριμένα. Ούτε εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τόσα πολλά πράγματα. Ας το κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες, ας το κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αυτοί οι οποίοι λειτουργούν  στο σκοτάδι και αυτοί οι οποίοι τολμάνε να μιλούν για τις απόψεις φορώντας κουκούλες. Εμείς δεν φορέσαμε ποτέ. Για μας το πρόσωπό μας είναι οι ιδέες μας, οι αξίες μας.

Κοιτάξτε και κάτι άλλο. Κατέπεσε ένας μύθος χθες. Ποιος μύθος;..  Των δήθεν περιφρουρημένων διαδηλώσεων. Γιατί είδατε ότι η περιφρουρημένη διαδήλωση του ΠΑΜΕ όταν είναι μέσα στον κόσμο όλο, μέσα στον κύριο όγκο της διαδήλωσης, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είναι αδύνατον να είναι αποτελεσματική.

-    Εννοείτε.. επειδή σας κατηγορούσαν συνέχεια ότι παρεισφρύουν στους δικούς σας κ.λπ. …

.. Ακριβώς.. Και δείχνει βεβαίως ότι προφανώς ο κόσμος, τα στελέχη και μέλη της αριστεράς δεν είναι ούτε κρανιοφόροι, ούτε παλαιστές. Λέω ποια είναι τα όρια αυτή τη στιγμή και η αξία της αναγκαίας κατά τα άλλα περιφρούρησης.

Δεύτερον, είχαμε ένα νεκρό και οι συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια αυτού του ανθρώπου ήταν οι δολοφονικές συνθήκες που δημιουργεί όλη αυτή η κοινωνική αναταραχή με ευθύνη της κυβέρνησης.. Άλλωστε άκουσα χθες στο MEGA τον γιατρό που έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν έπεσε από χτυπήματα, αλλά από ασφυξία. Από ασφυξία τίνος;. .Των χημικών. Αυτών των χημικών που δεν ξέρουμε τι περιέχουν…

-    Ο κύριος….   είπε το πρωί ότι εισέπνευσε καπνογόνα απ΄ αυτά που έριξαν οι διαδηλωτές και όχι η αστυνομία…

Ίδιας εισαγωγής είναι αυτά. Αυτά πρέπει να καταργηθούν πάραυτα. Είναι χημικά όπλα. Το έχουμε βάλει αυτό στη Βουλή.

Το μείζον είναι το εξής -και να τελειώσω μ΄ αυτό- ζούμε σ΄ ένα καθεστώς οιονεί δημοκρατίας αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική νομιμοποίηση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός, η δημοκρατία που ξέραμε έχει μεταλλαχθεί και προσπαθούν να μας βάλουν σ΄ έναν γύψο διαρκείας. Ε, αυτό είναι ένα δεύτερο μέτωπο δημοκρατίας το οποίο υπερβαίνει και την αριστερά, υπερβαίνει όλους, αυτή τη στιγμή αφορά πολύ περισσότερες δυνάμεις και πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο αντινεοφιλελεύθερο, αντιμονοπωλιακό που να θέσει και το ζήτημα πια των κοινωνικών εισοδημάτων, των κοινωνικών κατακτήσεων αλλά και της δημοκρατίας και της αυταξίας της ίδιας της δημοκρατίας.

Μ΄ αυτή την έννοια, το να μην πηγαίνουμε αυτή τη στιγμή σε εκλογές, ωθούμε μια κοινωνία στα άκρα και σε τυφλές συγκρούσεις. Θα το βρούμε όλοι μπροστά μας. Και πρώτος υπεύθυνος θα είναι ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ:

Καλώς ήρθατε στο κίνημα. Καλώς ήρθατε στην πλ. Συντάγματος. Πάντοτε με τις σημαίες σας, αλλά μαζί, σε κοινές πορείες.

To Γραφείο Τύπου