Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2011

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ και Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο τακτικό συνέδριο της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke)


δείτε το βίντεο


photo photo photo
photo photo photo
photo photo photo

•    Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δίνουν αυτή τη μάχη και για λογαριασμό των Γερμανών εργαζόμενων, αφού ο πόλεμος δεν έχει αντίπαλους τους λαούς μας, αλλά έχει αντίπαλες τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις δυνάμεις της εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

•    Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση εξαιτίας της ολοκληρωτικής φορολογικής ασυλίας του πλούτου και του κεφαλαίου, των υπέρογκων αμυντικών δαπανών. Εξ αιτίας την λεηλασίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από σκανδαλώδεις συμβάσεις με ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Ζίμενς η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Όχι γιατί έδινε υψηλούς μισθούς. Το αντίθετο.

•    Η πολιτική της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής που επιβάλλεται στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, δεν είναι μια λύση που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Αντίθετα με την εφαρμογή του μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί δραματικά.   

•    Σήμερα συζητούν για μια ακόμα φορά για ένα κούρεμα του χρέους που θα συνοδεύσουν όμως με νέα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

•    Συνεπώς, το ζητούμενο πλέον είναι η άμεση ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και ένα πάγωμα (μορατόριουμ) αποπληρωμής του χρέους μέχρις ότου υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, με όρους ανάλογους της ρύθμισης διαγραφής του Γερμανικού χρέους το 1953, όπου προβλέπονταν και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος.

•    Το ελληνικό πείραμα, που καταστρέφει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και εκποιεί τη δημόσια περιουσία, είναι έτοιμο για εξαγωγή. Οι αδύναμοι των ευρωπαϊκών χωρών, ωθούνται στον γκρεμό για να σωθούν οι τραπεζίτες.

•    Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το κοινό μας σπίτι, έχει υποδείξει με τις διακηρύξεις και τις επεξεργασίες του το δρόμο για μια εναλλακτική Ευρώπη: 

-Με τη δίκαιη ρύθμιση, την αναδιάρθρωση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Με τον απʼ ευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ 

-Με την επιβολή δημόσιου ελέγχου στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-Με την αναδιανομή πλούτου και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

-Αλλά κυρίως με την ενδυνάμωση των κινημάτων κοινωνικής αντίστασης, απέναντι στον κοινό εχθρό, τον άπληστο και κυνικό νεοφιλελευθερισμό.


Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, απευθύνω στο συνέδριο του αδελφού κόμματος Die Linke έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ενεργή συμπαράστασή σας, στους αγώνες που διεξάγουν τους τελευταίους μήνες οι έλληνες εργαζόμενοι, ενάντια στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δίνουν αυτή τη μάχη και για λογαριασμό των Γερμανών εργαζόμενων, αφού ο πόλεμος δεν έχει αντίπαλους τους λαούς μας, αλλά έχει αντίπαλες τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις δυνάμεις της εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε όμως να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Die Linke, γιατί στέλνετε ένα μήνυμα που διαλύει το λαϊκισμό και τα ψέματα.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποφασιστικότητα με την οποία τα στελέχη σας έχουν συμβάλλει στη συγκρότηση και την ανάπτυξη του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Ζούμε σε πρωτόγνωρες εποχές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα βάρη της κρίσης μεταφέρθηκαν από τις αγορές στις πλάτες του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Η Ελλάδα όπως έχουμε υπογραμμίσει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν το πειραματόζωο.

Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ είπε αισχρά ψέματα στους γερμανούς φορολογούμενους, ότι οι Έλληνες πληρώνονται για να κάθονται και για να κάνουν διακοπές όλο το χρόνο.

Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη διότι σήμερα οι έλληνες έχουν τις λιγότερες διακοπές και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ευρωζώνη.

Οφείλει επίσης να ομολογήσει ότι τα δάνεια που φορτώνονται οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν πάνε για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις ελλήνων. Πάνε για να διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Οφείλει επίσης να αποσύρει από το τραπέζι το σχέδιο Ευρηκα για την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας ύψους 125 δις από μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης γερμανικής δημόσιας περιουσίας  ύψους 750 δις ευρώ, οδήγησε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Γερμανική πολιτική σκηνή. Την προειδοποιούμε ότι για ένα τέτοιο σχέδιο καταλήστευσης θα αναζητηθούν τόσο πολιτικές όσο και νομικές ευθύνες.

Πρίν από λίγες μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ενώπιον των γερμανών βιομηχάνων ότι δεν τον ενδιαφέρει η βούληση του ελληνικού λαού. Προφανώς ούτε την κυρία Μέρκελ την ενδιαφέρει.

Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Γιατί ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη δημοκρατία. Και σε αυτό τον αγώνα θα έχει τη συμπαράσταση της Γερμανικής Αριστεράς, του Die Linke.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση εξ αιτίας της ολοκληρωτικής φορολογικής ασυλίας του πλούτου και του κεφαλαίου των υπέρογκων αμυντικών δαπανών. Εξ αιτίας την λεηλασίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από σκανδαλώδεις συμβάσεις με ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Ζίμενς η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Όχι γιατί έδινε ψηλούς μισθούς. Το αντίθετο.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση των υποτιθέμενων σοσιαλιστών κατέστησε την χώρα δέσμια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του νεοφιλελεύθερου λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τότε, η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο βαθειάς ύφεσης, με τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Και η κρίση αυτή εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η πολιτική της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής που επιβάλλεται στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, δεν είναι μια λύση που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Αντίθετα, με την εφαρμογή του μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί δραματικά.   

Σήμερα, συζητούν για μια ακόμα φορά για ένα κούρεμα του χρέους που θα συνοδεύσουν όμως με νέα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Είναι ανόητο να νομίζουν ότι μια κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με μέτρα λιτότητας που οδηγούν στην ύφεση.

Για την Ελλάδα το 2012 θα είναι η τέταρτη χρονιά ύφεσης. Κάτι παρόμοιο είχαμε ένα δούμε από την εποχή της ναζιστικής κατοχής.

Συνεπώς, το ζητούμενο πλέον είναι η άμεση ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και ένα πάγωμα (μορατόριουμ) αποπληρωμής του χρέους μέχρις ότου υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους με όρους ανάλογους της ρύθμισης διαγραφής του Γερμανικού χρέους το 1953, όπου προβλέπονταν και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος.

Όμως τα μηνύματα, από τη Σύνοδο κορυφής δεν είναι θετικά.

Οι ηγεσία της Ευρώπης είναι εγκλωβισμένη στον αδιέξοδο νεοφιλελεύθερο δογματισμό της. 

Θυσιάζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών.

Το ελληνικό πείραμα, που καταστρέφει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και εκποιεί τη δημόσια περιουσία, είναι έτοιμο για εξαγωγή. Οι αδύναμοι των ευρωπαϊκών χωρών, ωθούνται στον γκρεμό για να σωθούν οι τραπεζίτες.

Οφείλουμε αυτή την καταστροφή να την αποτρέψουμε. Είναι η ώρα να τελειώνουμε με το νεοφιλελευθερισμό και να ανοίξουμε τους εναλλακτικούς δρόμους για μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη, χειραφετημένη από τους καταναγκασμούς το κέρδους και των αγορών.

Να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμα των ελλήνων αριστερών προς το συνέδριό σας.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το κοινό μας σπίτι, έχει υποδείξει με τις διακηρύξεις και τις επεξεργασίες του τον δρόμο για μια εναλλακτική Ευρώπη. 

-Με τη δίκαιη ρύθμιση, την αναδιάρθρωση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Με τον απʼ ευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ 

-Με την επιβολή δημόσιου ελέγχου στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-Με την αναδιανομή πλούτου και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

-Αλλά κυρίως με την ενδυνάμωση των κινημάτων κοινωνικής αντίστασης, απέναντι στον κοινό εχθρό, τον άπληστο και κυνικό νεοφιλελευθερισμό.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σας μεταφέρω ένα αισιόδοξο μήνυμα από την Ελλάδα. Τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές, ηλικιωμένοι, πλημμύρισαν τους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Και αυτή η έκρηξη διαμαρτυρίας και αντίστασης γέμισε τους ανθρώπους με δύναμη και αισιοδοξία και έσπειρε τον πανικό στα υπουργικά γραφεία και στους νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες των παρασκηνίων και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι μαζικοί κοινωνικοί αγώνες μπορούν να αλλάξουν το μέλλον.                

Έχουμε την βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι σε αυτούς τους καιρούς, η Ελληνική και η Γερμανική αριστερά, με την Αριστερά ολόκληρης της Ευρώπης, θα προχωρούν πάντοτε με κοινό βηματισμό, με συντροφική αλληλεγγύη και με πίστη στην δύναμη των κοινωνικών αγώνων. 

Πιστεύουμε ότι η Καμπάνια μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πολιτών για ένα ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης και ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσει δυναμική ανατροπών.

Ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη που υπογραμμίζει η κοινή έκκληση προσωπικοτήτων για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης.

Δεσμευόμαστε, να εκπονήσουμε ένα μεταβατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να συντονίσουμε την διεθνή δράση μας, ώστε με τις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, να σώσουμε τους λαούς μας και τις κοινωνίες μας.

Δεσμευόμαστε να προστατέψουμε τη δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά για την Ευρώπη.

Είμαστε στο πλευρό σας, όπως είστε και εσείς στο πλευρό μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

To Γραφείο Τύπου