Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/06/2002

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

O ΣΥΝ θεωρεί ότι οι διατάξεις που περιέχονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης δεν συνιστούν υλοποίηση και μάλιστα δεσμευτική της αναγκαίας τριμερούς χρηματοδότησης που διεκδικούσαν τα συνδικάτα και ο ΣΥΝ. Οι διατάξεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης, στηρίζονται σε αυθαίρετες παραδοχές, δεν συνιστούν πρόσθετους πόρους αλλά προϊόντα συμψηφισμού με άλλες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους.

Επίσης, αποτελεί πρόκληση το ότι παραγράφονται οριστικά οι υποχρεώσεις του κράτους, λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν περιέχονται μέτρα για την πάταξη της σκανδαλώδους εισφοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα προωθούνται ρυθμίσεις για τις λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές (ύψος και υπολογισμός συντάξεων-όρια ηλικίας) που οδηγούν μεγάλα τμήματα των ασφαλισμένων σε μείωση των συντάξεων και σε επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησής τους και κατά συνέπεια σε συνολική υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και σε άμεση πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η χώρα μας χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του φορολογικού συστήματος. Οι σημερινές κυβερνητικές προτάσεις δεν υπηρετούν αυτήν την ανάγκη, εξαντλούνται σε εσωτερικές ανακατανομές μεταξύ των ασφαλισμένων και δικαίως προκαλούν αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της στο σημείο κλειδί της πάγιας κρατικής συμβολής στα ασφαλιστικά έσοδα με νέους πρόσθετους πόρους, με βάση την τριμερή χρηματοδότηση (2/9 των εισφορών ο εργαζόμενος, 4/9 ο εργοδότης, 3/9 το κράτος), που είναι ο μόνος σταθερός και φερέγγυος τρόπος χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και να εγκαταλείψει τη δημιουργική λογιστική και την εσωτερική ανακατανομή πόρων στα πλαίσια του σημερινού ισχνού κοινωνικού κράτους.

To Γραφείο Τύπου