Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ραδιόφωνο «Κόσμος FM» του Αγρινίου σχετικά με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Κόσμος FM» του Αγρινίου (Δήμητρα Λαοπόδη) σχετικά με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    κ.Στρατούλη τελικά μας «ξύρισαν» στη σύνοδο κορυφής;

Την Τετάρτη θα γνωρίζουμε το ποσοστό του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους και το πόσα χρήματα και από πού θα δώσουν στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα των ζημιών τους. Το πρόβλημα δεν είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους,  που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνει, αλλά με πρωτοβουλία ποιού γίνεται, οφειλέτη ή πιστωτών, και με ποιους όρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαγραφή του δημόσιου  χρέους δεν γίνεται με πρωτοβουλία της χώρας μας, όπως έχουν κάνει άλλες 36 χώρες τα τελευταία 60 χρόνια, οπότε αυτή αξιοποιώντας τα όπλα της απειλής ή και της πραγματοποίησης στάσης πληρωμών και του λογιστικού ελέγχου του χρέους θα έθετε τους όρους της στους πιστωτές, αλλά από τους πιστωτές (ΕΕ – ΔΝΤ – τράπεζες) που θέτουν στη χώρα μας τους δικούς τους όρους.

-    Ποιοι   είναι οι όροι που θέτουν;

Οι όροι που θέτουν είναι ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, η διαρκής οικονομική επιτήρηση και εποπτεία μέχρι το 2030, δηλαδή στον αιώνα τον άπαντα, και κατά συνέπεια η μετατροπή της σε Γερμανικό προτεκτοράτο, η συνέχιση και η ένταση των πολιτικών λιτότητας σε βάρος του λαού μας, που οδηγούν στον εξανδραποδισμό του, και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επομένως οι όποιες αποφάσεις της ΕΕ για τη χώρα μας δεν θα της δίνουν ανάσα και διέξοδο αλλά θα συνιστούν μια  νέα λεηλασία του λαού μας, μια μεγαλύτερη ληστεία για τη δημόσια περιουσία και μια ακόμα χειρότερη θηλιά στο λαιμό της χώρας μας.

-    Πόσο τελικά θα μας «κουρέψουν» και αυτό το κούρεμα θα είναι λύση;

Εάν αποφασίσουν, όπως φαίνεται, ένα κούρεμα του χρέους της χώρας μας κατά 50%, θα πρέπει να σας διευκρινίσω ότι αυτό το «κούρεμα» στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μικρότερο, γιατί δεν θα αφορά το σύνολο του χρέους αλλά μόνο αυτό που κατέχουν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα αφορά στη πράξη μια διαγραφή περίπου μόνο του 20% -25% του συνολικού δημόσιου χρέους, που μάλιστα θα συνοδεύεται από κάλυψη από το κράτος, δηλαδή τους φορολογούμενους, τραπεζικών ζημιών πολλών δις ευρώ και κυρίως από νέους πιο βάρβαρους  μνημονιακούς όρους. Επομένως «ο θησαυρός του κουρέματος αποδεικνύεται ότι είναι απλοί άνθρακες».

-    Και τότε τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Όπως σας είπα η χώρα μας θα έπρεπε να αποδεσμευτεί από την τρόικα και τα μνημόνια και να διεκδικήσει με δική της πρωτοβουλία τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία (αθέτηση πληρωμών, λογιστικός έλεγχος του χρέους κλπ) και τους πόρους που θα εξοικονομήσει να τους διαθέσει για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της  χώρας και την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τέτοιες όμως πολιτικές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αλλά από μία αριστερή προοδευτική  κυβέρνηση, που θα είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας. 

-    Ζητάτε εκλογές για να προκύψει μία τέτοια προοδευτική – αριστερή κυβέρνηση;

Εμείς αγωνιζόμαστε, ώστε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να ανατραπεί με τους αγώνες του λαού, πριν καταστρέψει μαζί με την τρόικα τα πάντα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να ηττηθεί συνολικά το δικομματικό σύστημα και να ανοίξει μια άλλη θετική πολιτική διέξοδος με τη συγκρότηση ενός ευρύτατου πολιτικού μετώπου που θα έχει ως πυρήνα του τις συνεργαζόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και ως βάση ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα έχει στο επίκεντρο του τη διαγραφή του δημόσιου χρέους με πρωτοβουλία της  χώρας μας και τη σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ευρωζώνης και της ΕΕ.

To Γραφείο Τύπου