Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/10/2011

Υπαινιγμοί της Κομισιόν για τις συμφωνίες Γερμανίας και Ελλάδας με την Ελβετία που αφορούν την φορολόγηση και την άρση της ανωνυμίας των καταθετών

Νίκος Χουντής: Η συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει η Ελλάδα με την Ελβετία προσφέρει άσυλο και βεβαιότητα στους φοροφυγάδες ότι δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ

Σαφείς υπαινιγμούς, αφήνει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ότι η συμφωνία  της Γερμανίας  με την Ελβετία  αλλά  και η αντίστοιχη επικείμενη  συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τη φορολόγηση  Ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες  θα αμνηστεύουν περιπτώσεις ξεπλύματος  μαύρου χρήματος  και θα προσφέρουν  άσυλο  σε φοροφυγάδες. Αυτό προκύπτει   από απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου κ Šemeta σε σχετική  ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα  ο Νίκος Χουντής  σε νέα ερώτηση του  σχετικά με το θέμα  ζητούσε  να πληροφορηθεί αν η συμφωνία  που  «προτίθεται να συνάψει η Ελλάδα  με την Ελβετία, εμπίπτει στο πλαίσιο των συμφωνιών που προωθεί η ΕΕ και ιδιαίτερα  όσον αφορά το ζήτημα του καθεστώτος ανωνυμίας που απολαμβάνουν οι καταθέτες στην Ελβετία».

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος  κ. Šemeta  όχι μόνο  αφήνει υπαινιγμούς για αμνηστία και άσυλο  σε φοροφυγάδες  αλλά  τονίζει  με σημασία  ότι αυτές  οι συμφωνίες (τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας)  «θα ισχύσουν  μόνο στο βαθμό  που δεν  έρχονται σε  σύγκρουση  με το ενωσιακό  δίκαιο και δεν υπονομεύουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα  σε ενωσιακό επίπεδο, και την δέσμευση της ΕΕ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ως τον τελικό στόχο της ΕΕ στον τομέα αυτό.» 

Πιο συγκεκριμένα  ξεκινώντας την   απάντησή του ο κ. Šemeta  επισημαίνει ότι: «Το  Συμβούλιο δεν έχει ακόμη δώσει  εντολή στην  Επιτροπή,  να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελβετική Συνομοσπονδία.»  Στη συνέχεια  σημειώνει «ότι δεν επιθυμεί  να σχολιάσει ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με πιθανές διμερείς διαπραγματεύσεις για φορολογική συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και μιας τρίτης χώρας, όπως η Ελβετία. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν επιθυμεί επίσης να σχολιάσει την αναγγελία στην οποία προέβησαν οι γερμανικές και οι ελβετικές αρχές στις 10 Αυγούστου 2011, όσον αφορά τη μονογραφή συμφωνίας με το ίδιο θέμα μεταξύ των δύο χωρών, επειδή η Επιτροπή προτιμά να περιμένει έως ότου δημοσιοποιηθεί το κείμενο αυτής της συμφωνίας»  σχολιάζει  και  μάλιστα με πολύ  δεικτικό τρόπο τα εξής : «Ωστόσο, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Γερμανία, η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη μέλη έχουν πλήρη επίγνωση της αρχής της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι των διμερών συμφωνιών. Ως εκ τούτου, ό,τι και αν συμφωνήσουν τα κράτη μέλη με τρίτες χώρες, αυτό θα ισχύσει μόνο στο βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το ενωσιακό δίκαιο. Η Επιτροπή, μολονότι σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των κρατών μελών να σχεδιάζουν τα δικά τους φορολογικά συστήματα και να διαπραγματεύονται με χώρες εκτός ΕΕ, θεωρεί ότι τυχόν συμφωνίες ή συζητήσεις με πρωτοβουλία των κρατών μελών θα συμπληρώνουν, ως προς το πεδίο εφαρμογής» 

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής ο  Νίκος Χουντής  έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Από την απάντηση του επίτροπου  προκύπτουν  τα εξής : Πρώτο, είμαστε  μπροστά σε μια σύγκρουση  που  φουντώνει μεταξύ  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και ορισμένων  χωρών-μελών με προεξέχουσα  την Γερμανία. Η Γερμανία  ενώ στο εσωτερικό της  καταγγέλλει  δήθεν  τους  Γερμανούς φοροφυγάδες  που στέλνουν  τα χρήματά τους στην Ελβετία  όχι μόνο εμποδίζει  την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή  να προχωρήσει  αυτή σε  διαπραγματεύσεις  με την Ελβετία     για την  άρση της ανωνυμίας  των Ευρωπαίων καταθετών στις Ελβετικές τράπεζες αλλά ήδη έχει μονογράψει  συμφωνία  με την Ελβετία,  με την οποία  παίρνει μεν ένα τμήμα  από τους φόρους  των καταθέσεων αλλά  με  «αντάλλαγμα» τη ρητή αποδοχή  της ανωνυμίας  των Γερμανών καταθετών. Ήδη  στην Γερμανία έχει  ξεσπάσει  σάλος  και η αντιπολίτευση  καταγγέλλει  σκάνδαλο  σε όφελος  Γερμανών φοροφυγάδων και έχει απειλήσει  ότι θα  μπλοκάρει   την επικύρωση  στην Άνω Βουλή.

Δεύτερο : Οι συζητήσεις με την Ελλάδα  και τις Ελβετικές αρχές  γνωρίζουμε ότι είναι  σε προχωρημένο  στάδιο  και η συμφωνία  είναι    στα «χνάρια»   της Γερμανικής Συμφωνίας. Ήδη  η Ελληνική κυβέρνηση διαρρέει ότι η συμφωνία  που  θα υπογράψει θα είναι  περίπου  όμοια  με αυτή  της Γερμανίας,  προσπαθώντας  έτσι να  αποκτήσει άλλοθι. Η αλήθεια είναι ότι  η  συμφωνία   που πρόκειται να  υπογράψει   με την  Ελβετία  προσφέρει άσυλο  και βεβαιότητα  στους φοροφυγάδες  ότι δεν  θα  αποκαλυφθούν πότε.»

To Γραφείο Τύπου