Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2011

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική σχετικά με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή

Η ριζοσπαστική αριστερά διαβάζει προσεκτικά τα πολλαπλά και σύνθετα μηνύματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Τα μαζικά και δυναμικά αντινεοφιλελεύθερα κινήματα συνεχίζουν να επηρεάζουν σε προοδευτική κατεύθυνση όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς της Αργεντινής.

Η πρόσφατη σαρωτική νίκη τη Maria Cristina Fernandez Kirchner,  από την μία πλευρά αποδεικνύει την θέληση και τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν πιο ριζοσπαστικά και αντικαπιταλιστικά οι πολιτικές της χώρας, από την άλλη αναδύονται και κίνδυνοι ενσωμάτωσης των πολιτικών αυτών, εντός του σημερινού πολιτικού και οικονομικού συστήματος, που δεν θα θίξουν τα ισχυρά ντόπια και ξένα συμφέροντα. Επισημαίνουμε την απουσία μίας μάχιμης ενωτικής και ισχυρής αριστεράς  στο πολιτικό σύστημα, που θα μπορούσε να εγγυηθεί βαθύτερες αντινεοφιλελεύθερες και αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Ένα θετικό συμπέρασμα αυτών των εκλογών είναι η εκλογική καταβύθιση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, που στήριξαν με νύχια και με δόντια τα πέτρινα χρόνια της  χρεωκοπίας και της κοινωνικής γενοκτονίας του Αργεντίνικου λαού από το ΔΝΤ, την  παγκόσμια τράπεζα και την εγκληματική πολιτική απόλυτης ισοτιμίας δολαρίου – πέσο. 

Ο πολιτικός δικομματισμός στη χώρα μας και η πολιτικοί του συνοδοιπόροι, εύκολα θα μπορούν να αναγνώσουν και το δικό τους «πολιτικό τέλος» από τη τεράστια πολιτική ήττα των ιδεολογικών τους συμμάχων στην Αργεντινή. Για το λόγο αυτό, η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ας μην αναφέρεται επιλεκτικά στην Αργεντινή του 2001, αλλά να δει κατάματα την Αργεντινή του 2011, που ο λαός της  έσπασε δυναμικά τα δεσμά του ΔΝΤ.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ολόθερμα τα αντιιμπεριαλιστικά, αντινεοφιλελεύθερα κινήματα, όπως και τις αριστερές δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν μία προοδευτική με σοσιαλιστική προοπτική Αργεντινή.

To Γραφείο Τύπου