Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/06/2002

Επίκαιρη ερώτηση του Ν.Κωνσταντόπουλου προς τον Υπ.Δικαιοσύνης για τη διαφθορά στο σωφρονιστικό σύστημα

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τη διαφθορά στο σωφρονιστικό σύστημα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, τόνισε τα εξής:

"Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας πως αυτά που ξέρει όλος ο κόσμος. Αυτά που η πραγματικότητα με κραυγαλέο τρόπο κάθε φορά αναδεικνύει ως συγκλονιστικά γεγονότα και επιτρέψτε μου να σας πω κι αυτά που γνωρίζω, με την όποια βιωματική σχέση έχω με τις φυλακές.

Μπορεί να τα χαρακτηρίζετε εσείς ως υπερβολικά και να τα αποδίδετε σε αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και να διαβάζετε αυτή τη στιγμή όλες αυτές τις διοικητικές μεμψιμοιρίες των υπηρεσιών του Υπουργείου για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Εγώ λοιπόν θα σας πω τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά όλη την κοινωνία.

Μέσα στις φυλακές και έξω από τις φυλακές μια νέα δομή εξουσίας και δύναμης αναδεικνύεται και δρα με τα χαρακτηριστικά της Μαφίας. Αφήστε τις διοικητικές προσεγγίσεις. Οι πόρτες των φυλακών δεν ανοίγουνε μονάχα με τα κλειδιά που διαθέτει κάποιος όταν εξαγοράζεται, οργανώνονται αυτές οι αποδράσεις από μέσα και απέξω. Η άποψη ότι μπαινοβγαίνουν στις φυλακές όσοι εκμεταλλεύονται τις τρύπες και τις αδράνειες του συστήματος είναι η γραφική αντίληψη της υποθέσεως. Η πραγματική κατάσταση δείχνει μηχανισμούς διάβρωσης και διαφθοράς που λειτουργούν μέσα κι έξω από τις φυλακές, μέσα στις υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέσα στις λειτουργίες της Δικαιοσύνης, μέσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες επαγγελμάτων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους κρατουμένους, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι συναλλασσόμενοι και άλλοι, μέσα και στο σωφρονιστικό σύστημα. Δεν το γνωρίζετε ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν παράγει; Δεν γνωρίζετε ότι η αντεγκληματική μας πολιτική δεν είναι αποτελεσματική; Δεν γνωρίζετε ότι οι φυλακές ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως χώρος αποθήκευσης ψυχών, πόσοι φουκαράδες δεν αχρηστεύονται μέσα στις φυλακές. Δεν το ξέρετε, ότι δεν υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωσης για εκείνους που δεν έχουν και δεν μπαίνουν μέσα στα κυκλώματα, μονάχα μεγαλοπρεπείς αποδράσεις υπάρχουν και νονοί λειτουργούν. Είναι σιδεροδέσμιοι οι μικροποινίτες και "αεράτοι" οι μεγαλοσχήμονες, που διαθέτουν μέσα και έξω από τις φυλακές πλάτες και διαύλους επικοινωνίας.

Μιλάμε για σωφρονιστικά καταστήματα, κατά τον παραδοσιακό όρο των κανονισμών. Επιχειρήσεις διαφθοράς είναι εντός. Ξέρετε ποιος είναι ο τζίρος; Ξέρετε τι παίζεται μέσα στις φυλακές; Εάν μου διαβάζετε αυτά τα χαρτιά, με βάζετε σε πειρασμό να σας πω κάτι κ. Υπουργέ. Έρχεστε μαζί μου και με τρεις άλλους βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα να πάμε στις φυλακές Κορυδαλλού και να σας δείξω εγώ από πού βγήκε και πως βγήκε για να μου πείτε αν αυτό είναι τυχαίο και οφείλεται μονάχα στη συνέργια δυο τριών προσώπων; Έρχεστε μαζί μου μαζί με τρεις άλλους βουλευτές των άλλων κομμάτων να σας πάω στις φυλακές της Κέρκυρας και να σας δείξω γιατί και πως δεν πάει κανείς στις φυλακές υψηλής ασφαλείας της Κέρκυρας και όλοι αυτοί όπως οι διαβόητοι αυτοί νονοί της Μαφίας εντός και εκτός φυλακών μετάγονται, κατ’ εξαίρεση και επιλεκτικά, για να κρατούνται μαζί με του χρεοφειλέτες στον Κορυδαλλό. Ελάτε, για να μην μου διαβάζετε αυτά τα χαρτιά. Δεν μ’ ενδιαφέρει η αντιπολίτευση προς το Υπουργείο σας.

Ξέρετε ποιες ψυχές μέσα κακοπαθαίνουν; Ξέρετε ποια παιδιά ταλαιπωρούνται από αυτούς τους νονούς που λειτουργούν με την εξουσία και με τη βούλα του μεγαλονονού; Ελάτε σας παρακαλώ, ελάτε. Σας το λέω ως επίσημη πρόταση. Εσείς και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα με πείρα να πάμε και να σας πούμε αυτά που ξέρουμε."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου