Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/06/2002

Εφαρμογή της οδηγίας περί των καταχρηστικών επαναλαμανόμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο

Συνάντηση τωνΑλ.Αλαβάνου και Π.Λαφαζάνη με τον ΥπουργόΕσωτερικών Κ.Σκανδαλίδη για την εφαρμογήτης οδηγίας περί των καταχρηστικώνεπαναλαμανόμενων συμβάσεων εργασίαςορισμένου χρόνου στο Δημόσιο

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κ.Σκανδαλίδη είχαν σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος και ο Βουλευτής του ΣΥΝ Π.Λαφαζάνης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος εφαρμογής για το Δημόσιο της Οδηγίας 1999/70, που επιβάλλει την μετατροπή διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Εξερχόμενοι του υπουργικού γραφείου οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ δήλωσαν:

Αλ.Αλαβάνος: Έθεσα στον κον Υπουργό το θέμα της συμπερίληψης των συμβασιούχων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ στις νομοθετικές ρυθμίσεις εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 1999/70. Τονίσαμε ότι στην Οδηγία σαφώς περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, οι συμβασιούχοι σε διάφορα υπουργεία, κά. Τονίσαμε επίσης ότι: «αυτή είναι η θέση της Επιτροπής, των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αυτή την πρακτική έχουν ακολουθήσει οι χώρες- μέλη που έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα την Οδηγία (Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία ).

Παν.Λαφαζάνης: Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι το σχήμα για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην χώρα μας. Είναι αδιανόητο να ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα - αν και κατά την γνώμη μας χρειάζεται νόμος -που θα μετατρέπει τις διαδοχικές συμβάσεις περιορισμένου χρόνου του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και να εξαιρούνται από αυτή την ρύθμιση οι συμβασιούχοι του Δημόσιου Τομέα. Μια τέτοια μεταχείριση των συμβασιούχων του Δημοσίου είναι απαράδεκτη και παράνομη, αλλά και αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/70. Ευχόμαστε ο κος Υπουργός να δώσει μία θετική απάντηση για να λυθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες για δεκαετίες.

Εξάλλου ο Υπουργός Εσωτερικών κος Κ.Σκανδαλίδης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι θα μελετήσει το ζήτημα αυτό και θα δώσει απάντηση στους εκπροσώπους του ΣΥΝ, πριν φέρει στη Βουλή τον Νόμο για την μοριοδότηση των συμβασιούχων μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου