Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/10/2011

Παρέμβαση Η. Διώτη στο Π.Σ. για Κυψελοχώρι - Απάντηση Μπεγλίτη για καταστροφή πυρομαχικών

Όχι βάσει κάποιας σύμβασης, αλλά για δωρεάν δοκιμαστική χρήση έγινε η παραχώρηση στο Στρατό Ξηράς του μηχανήματος αποστρατικοποίησης (εξουδετέρωσης) άχρηστων πυρομαχικών στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι Δήμου Τεμπών, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Μπεγλίτη, που απάντησε σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη και Θοδωρή Δρίτσα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η εταιρία έχει πιστοποιηθεί και εφαρμόζει (1) σύστημα διαχείρισης για την ποιότητα (πρότυπο EN ISO 9001:2008), όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής για συστήματα αποστρατικοποίησης, (2) σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (πρότυπο EN ISO 14001:2004) που αφορά στο πεδίο εφαρμογής παροχής υπηρεσιών αποστρατικοποίησης πυρομαχικών παντός τύπου και διαμετρήματος, (3)σύστημα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία (πρότυπο OHSAS 18001). Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την αποστρατικοποίηση πυρομαχικών είναι οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για τη μαζική καταστροφή των πυρομαχικών και είναι αυτές που έχουν καθιερωθεί στην STANAG 4518 (σ.σ . Ασφαλής διάθεση των πυρομαχικών, Αρχές και προϋποθέσεις σχεδιασμού και εκτίμηση ασφάλειας) και έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Οι μέθοδοι αυτές είναι (i) κοπή με νερό υπό πίεση WATERJET (ii) Μηχανική κοπή – τεμαχισμός. Ο Στρατός Ξηράς δε διαθέτει υποδομή ούτε Μονάδα Μαζικής Καταστροφής πυρομαχικών, παρά μόνο δύο κλιβάνους παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την καταστροφή μόνο φυσιγγίων φορητού οπλισμού.

Το κόστος χρηματοδότησης για την καταστροφή των άχρηστων πυρομαχικών που υπάρχουν στο απόθεμα του ΓΕΣ, είχε εκτιμηθεί όπως παρακάτω: (1) Για το έτος 2010: 860.000 ευρώ. (2) Για τα έτη 2011-2015: 15.200.000 ευρώ. (3) Μετά το έτος 2015, για τις ποσότητες των απαξιωμένων πυρομαχικών που θα προκύψουν, έχει εκτιμηθεί το ποσό των 3.000.000 ευρώ, για την καταστροφή τους, για τα έτη 2016-2020.

Δεν υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης του χρονικού διαστήματος που θα διαρκέσουν οι εργασίες καταστροφής των πυρομαχικών, καθόσον υπεισέρχονται παράγοντες τεχνικής φύσεως, όσον αφορά στο είδος, τον τύπο, καθώς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε πυρομαχικού. Εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση, το έργο της αποστρατικοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2015. Τα προς απενεργοποίηση πυρομαχικά έχουν ομαδοποιηθεί και κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τη σύνθεσή τους, βάσει της οποίας θα επιλεγεί η ανάλογη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Η επιλογή, τέλος, της 1ης Υπαποθήκης (Υ/Α) της 361 ΠΑΠ, έγινε με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη Μονάδα Πυρομαχικών διαθέτει τα είδη πυρομαχικών για αποστρατικοποίηση σύμφωνα με την ομαδοποίηση-κατηγοριοποίηση και είναι απομακρυσμένη από τον ιστό της πόλης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστούν εργασίες αποστρατικοποίησης και σε άλλες Μονάδες Πυρομαχικών, καθόσον η μονάδα αποστρατικοποίησης είναι κινητή και δύναται να μετακινηθεί σε μονάδα πυρομαχικών που διαθέτει πυρομαχικά για το σκοπό αυτό».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, η Λαρισαία βουλευτής, τοποθετούμενη και στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για το θέμα, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα-σκέψεις, προς το Σώμα:

«Το ΥΕΘΑ έδωσε μεν κάποιες εξηγήσεις, χωρίς να απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, αλλά κι άλλα ζητήματα που προκύπτουν από την ίδια την απάντηση του κ. Μπεγλίτη: Ποιος θα λάβει τα ποσά που το ίδιο το ΥΕΘΑ δηλώνει ότι υπάρχουν στο αποθεματικό του ΓΕΣ για την καταστροφή άχρηστων πυρομαχικών;

Από τα πυρομαχικά που αποστρατικοποιούνται τώρα, παρά τις διαφορετικές αρχικές τοποθετήσεις του ίδιου του Υπουργού το Σεπτέμβριο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία καταστροφή στο Κυψελοχώρι, ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των αποβλήτων τους και με ποιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο;

Ως ΣΥΡΙΖΑ, αποζητούμε η όποια διαδικασία εξουδετέρωσης να γίνει με καθεστώς διαφάνειας: να υπάρξει διαγωνισμός και συγκεκριμένες συμβάσεις, που θα τεθούν υπό έγκριση και έλεγχο, πόσο δε μάλλον σε μία ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομικά εποχή, που η κυβέρνηση κόβει τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Στο δια ταύτα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την καταστροφή των πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ, από τη στιγμή που η εν λόγω Μονάδα βρίσκεται τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Κυψελοχώρι, Συκούριο κ.α. χωριά Δ. Τεμπών) καθώς και στη Βιομηχανική Περιοχή και τον ιστό της πόλης της Λάρισας, χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».