Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2011

Δήλωση του Β. Πριμικήρη, μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τμήματος του ΣΥΝ για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, σχετικά με το κλείσιμο ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό

Συνεχίζοντας την απαράδεκτη στάση της απέναντι στον κόσμο του ελληνισμού της διασποράς, η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Βουλής της 26ης Οκτωβρίου 2011 περνάει χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση με τον κόσμο της αποδημίας τον νόμο της για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τρόπο απαράδεκτο δεν στρέφεται μόνο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και ενάντια στους Έλληνες της διασποράς. Προσπαθεί να υποβαθμίσει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων της διασποράς.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αυτό τον νόμο.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της διασποράς είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Μέσα απʼ αυτήν, τα ελληνόπουλα του εξωτερικού δένονται με την πατρίδα τους. Όμως, η αδίστακτη κυβέρνηση Παπανδρέου αυτόν τον δεσμό, αυτόν τον κρίκο επαφής με την πατρίδα, θέλει να τον διαλύσει. Οι περικοπές στην ουσία βάζουν ταφόπλακα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κόσμος της αποδημίας πρέπει να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει σε αυτό το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των Ελλήνων της διασποράς. Στα ελληνόπουλα του εξωτερικού πρέπει να παρέχεται μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει την ελληνικότητά τους, θα εμποδίζει την αναγκαστική αφομοίωσή τους στις κοινωνίες που ζουν και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα ίσες δυνατότητες στη μόρφωση με τους νέους των χωρών στις οποίες ζουν. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται  η ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που θελήσουν να επιστρέψουν στην χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το ζήτημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των Ελλήνων της διασποράς είναι ύψιστης σημασίας για τον ελληνισμό.

To Γραφείο Τύπου