Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/10/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη προς τους Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: Υπό κατάρρευση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η υποχρηματοδότηση του οργανισμού, σύμφωνα με τον Σύλλογο των Μονίμων Υπαλλήλων, εμποδίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση ελέγχων στην αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ είναι απλήρωτοι, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ για τους ελέγχους, έμειναν από βενζίνη καθώς τα πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα και τις άλλες περιφέρειες αρνούνται άλλη πίστωση γιατί δεν έχουν πληρωθεί.

Μάλιστα οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με έξοδα των υπαλλήλων οι οποίοι μετακινούνται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, οι προμηθευτές σταμάτησαν κάθε προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών προς τον ΕΦΕΤ γιατί είναι επίσης απλήρωτοι και ο οργανισμός πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει όσο παραμένει υποστελεχωμένος και με ανεπαρκή μέσα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ καταγγέλλουν: «την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που οδήγησε στην ασφυκτική υποχρηματοδότηση του φορέα, ενώ ήταν γνωστό ήδη από το 2010 ότι η κρατική επιχορήγηση δεν έφτανε ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, ούτε καν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Για τους εργαζόμενους του ΕΦΕΤ που είναι ίσως οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι του δημοσίου είναι απαίτηση η άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος και η απρόσκοπτη ροή και αύξηση κρατικής επιχορήγησης ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του».

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί

•    Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπονομεύει  με την υποχρηματοδότηση, το κύρος και την λειτουργία ενός δημοσίου οργανισμού που έχει τον ρόλο εγγυητή για την δημόσια υγεία; Ποιες οι  συνέπειες  της υπολειτουργίας του ΕΦΕΤ για την ελληνική αγορά τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών;

•    Πότε και με ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ρευστότητα στον ΕΦΕΤ έτσι ώστε να καλυφθούν τα οφειλόμενα, μισθοί εργαζομένων και έξοδα λειτουργίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης