Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/06/2002

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει τον Μανόλη Γλέζο, υποψήφιο Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συναντήθηκαν σήμερα με τον Μανόλη Γλέζο, υποψήφιο Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα με τον Μ. Γλέζο στα πλαίσια της προσπάθειας για τις νομαρχιακές εκλογές, για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Ο Μ. Γλέζος είναι ένα σύμβολο κοινωνικής εγρήγορσης, διαρκούς αγώνα και ανιδιοτελούς αφιέρωσης. Και ο συνδυασμός του για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης στην υπερνομαρχία στο νομό της Αττικής και του Πειραιά, εκπέμπει ένα πολύπλευρο δυναμικό και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Πιστεύω ότι στο πρόσωπο του Μ. Γλέζου και στα πρόσωπα και στο σχήμα του συνδυασμού οι πολίτες της Αττικής μπορούν να δώσουν μια απάντηση θετική που να εκφράζει την κοινή θέληση για εξυγίανση του δημόσιου βίου, για αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, για ενίσχυση του αγώνα που θέλει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Σε μια περίοδο όπου σε όλη την Ευρώπη γίνονται συντηρητικές αναδιπλώσεις και πνέει ένας συντηρητικός άνεμος, ο λαός της Αττικής με την υπερψήφιση του σχήματος που έχει επικεφαλής τον Μ. Γλέζο, μπορεί να δώσει αυτό το διαφορετικό μήνυμα. 'Ένα μήνυμα δηλαδή που θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό. 'Ότι η αναζήτηση της διεξόδου από το σημερινό κλίμα της κρίσης, πρέπει να γίνει με μια αποφασιστική στροφή προς τα αριστερά και όχι προς συντηρητικές αναδιπλώσεις.

Η προσπάθεια του Μ. Γλέζου ενισχύεται και από τον Συνασπισμό και από άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Είναι μια προσπάθεια η οποία βγαίνει μέσα από τους αγώνες για την ευρύτερη αριστερά, για την αναγέννηση της αυτοδιοίκησης και για την συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και νομίζω ότι οι πολίτες της Αττικής έχουν μπροστά τους ένα σχήμα με πρόσωπα τα οποία διαρκώς συμβολίζουν και εκπέμπουν αυτή την αγωνία και τον αγώνα της Αριστεράς για έναν κόσμο που είναι διαφορετικό, για μια αυτοδιοίκηση που είναι διαφορετική, για μια κοινωνία που μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετική.

Είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων, κοινών εκτιμήσεων. Ο Μ. Γλέζος για μια ακόμη φορά με την παρουσία του προσφέρει και ο Συνασπισμός θέλει ολόπλευρα να ανταποκριθεί σε αυτή τη δυνατότητα και την ελπίδα, ενισχύοντας με όλες του τις δυνάμεις την κοινή προσπάθεια.

Μ.ΓΛΕΖΟΣ: 'Ηθελα να ευχαριστήσω τον ΣΥΝ γι' αυτή την άδολη και την ολόπλευρη υποστήριξη που θα δώσει στον συνδυασμό μας, δηλαδή στο εγχείρημα να αναταράξουμε κάπως τα νερά της πολιτικής ζωής στον τόπο μας.

Εάν θέλουμε να πούμε επιγραμματικά για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, φοβάται τη Ν.Δ. και δεν βρίσκει την ελπίδα στο χώρο της Αριστεράς.

Επιχειρούμε συνεπώς με αυτό μας το κίνημα, με αυτή μας την παρουσία, με αυτό το αγωνιστικό «παρών» να δώσουμε την ελπίδα στον κόσμο της Αριστεράς. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο εγχείρημά μας, στην προσπάθειά μας ένας πολύ μεγάλος κόσμος από τους ανένταχτους, η ΚΕΔΑ και τώρα έρχεται ο Συνασπισμός. Ελπίζω ότι θα ακολουθήσουνε και άλλες υποστηρίξεις, γιατί κανείς δεν μπορεί παρά υποχρεωτικά πρέπει να αφουγκραστεί αυτό που οι καιροί επιτάσσουν και που προσδοκά από μας ο ελληνικός λαός.

Η περιοχή της Αττικής είναι από πλευράς πληθυσμού ένα σημαντικό μέρος της χώρας μας και γι αυτό το μήνυμα από το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι πολυσήμαντο προς κάθε πλευρά. Εξάλλου δίνει όλη τη δυνατότητα στον 'Ελληνα ψηφοφόρο που βρίσκεται στην Αττική να ψηφίσει στην πρώτη βαθμίδα τον δήμαρχο που θέλει, δεν στερεί έτσι το κόμμα του από τη δυνατότητα να καταγράψει τις επιτυχίες που θα έχει στον εκλογικό αγώνα. Και σε δεύτερο επίπεδο στη μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να δώσει, εάν το πιστεύει, την ψήφο του σ' αυτούς που επιμένουνε ότι η συνεργασία της Αριστεράς, η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς είναι πάνω απ' όλα.

Ταυτόχρονα με το μήνυμα αυτό θέλουμε να οριστούνε επιτέλους και αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει γύρω από το ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Το άρθρο 102 καθαρά τονίζει και μιλάει για τη διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς η αυτοδιοίκηση με το τόλμημα το δικό μας θα προβάλει τα δικά της αιτήματα. Τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία, την οικονομική αυτοδιαχείριση. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε έξω από όλη την πολιτική ζωή. Ο δημότης είναι πολίτης και της χώρας και του κόσμου, άρα θα τονίσουμε και θα βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει τη βούλησή του και την θέλησή του ενάντια στην παγκοσμιοκρατία, ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, υπέρ της ειρήνης, εναντίον των πολέμων, υπέρ της συνεργασίας των λαών. Και φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω και τούτο: όλοι οι πολίτες που υπήρξανε θύματα της ναζιστικής θηριωδίας - και δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει ένα θύμα στη διάρκεια της Κατοχής -ψηφίζοντάς μας ταυτόχρονα εκφράζουν την βούλησή τους ότι επιτέλους, από πλευράς δικαίου, αποκατάστασης του δικαίου, αλλά και της ιστορίας και απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους θυσία για να γίνουμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, να αγωνιστούν μαζί μας για το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί από την εμπιστοσύνη που θα δείξει στο ψηφοδέλτιό μας ο λαός της περιοχής της Αττικής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου