Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
24/10/2011

Δήλωση του Προέδρου του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 23ης Οκτωβρίου

Χθες οι Eυρωπαίοι ηγέτες  απέδειξαν για μια ακόμα φορά την ανικανότητά τους να επιλύσουν την κρίση του ευρώ. Ο Ν. Ζαρκοζύ υποχώρησε και πάλι στις απαιτήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το Γερμανογαλλικό δίδυμο, αποκλείοντας κάθε έκφραση  αλληλεγγύης,  είναι υπεύθυνο για τις ρήξεις που δημιουργούνται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και επιβαρύνουν το μέλλον της Ευρώπης. Περιμένουμε τα χειρότερα στις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν.

Η διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης, που είναι υπό συζήτηση, καθώς και η χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραμένουν εγκλωβισμένες στις απαιτήσεις των αγορών. Αυτό το γεγονός δίνει σήμα στις Τράπεζες ότι μπορούν να συνεχίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τους πάνω στα χρέη των κρατών.

Ποιά είναι η σκοπιμότητα μιας αναθεώρησης των συνθηκών, για να υιοθετηθεί η υποχρέωση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των κρατών-μελών, όταν εδώ και τρία χρόνια αυτή ακριβώς η πολιτική εφαρμόζεται μέσα από προγράμματα λιτότητας που εμποδίζουν την ανάπτυξη, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις και τελικά οδηγούν σε μεγαλύτερη αύξηση του χρέους;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται για μια ακόμη φορά με τα συμπτώματα  και όχι με τις αιτίες της κρίσης. Αντί να προσπαθούμε να γεμίσουμε το πιθάρι των Δαναϊδών, πρέπει να αλλάξουμε το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Nα επανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, με στόχο την αλλαγή της  πιστωτικής πολιτικής. Να διασφαλίσουμε τον πολιτικό έλεγχο επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμοδιοτήτων της, η οποία, αν μπορούσε να δανείσει απευθείας στα κράτη-μέλη, θα εξουδετέρωνε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που θύματα τους  χθες ήταν η Ελλάδα και σήμερα είναι  η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτή την πολιτική που αρνούνται σθεναρά η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ, αυτή την πολιτική στηρίζει αποφασιστικά το ΚΕΑ. Δεν θα επιτρέψουμε στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης να επιβάλουν τον εκβιασμό τους.

Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2011

Pierre Laurent
Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς