Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρ. Δούρου, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ στο ρ/σ Real fm σχετικά με τα γεγονότα στις παρελάσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Real fm και στους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο, η Ρένα Δούρου, μέλος της Π. Γ. του Συνασπισμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχολίασε τη λαϊκή έκρηξη που σημάδεψε τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης.

 Για το παλλαϊκό ξέσπασμα της 28ης Οκτωβρίου

«Κυβερνητικοί και δημοσιογράφοι έσπευσαν να αντιμετωπίσουν την έμπρακτη απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, την πράξη αυθεντικής λαϊκής αντίστασης με το γνωστό, χιλιοπαιγμένο έργο/παρωδία με θέμα τη βεντέτα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης. Όποιος πιστεύει ότι την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου κάποια σκοτεινά κέντρα του… ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να… ανατρέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα, μπορεί είτε να πλανάται πλάνη οικτρά, είτε ηθελημένα να θέλει να παραπληροφορήσει και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Και κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση Παπανδρέου επιχειρεί το δεύτερο, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν αντιλαμβάνεται την ουσία των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στην ανελέητη πολιτική λιτότητας: προσπαθεί, με τη βοήθεια ΜΜΕ, να παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ουσία του θέματος, που δεν είναι άλλη από την οριστική απώλεια της λαϊκής της νομιμοποίησης. Εξ ου και η άμεση ανάγκη για τη διεξαγωγή εκλογών, για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης που δεν διαθέτει πλέον τη νομιμοποίηση για να δεσμεύει τη χώρα με δανειακές συμβάσεις δεκαετιών, εκχωρώντας μάλιστα κυριαρχικά δικαιώματα…»

 Για την κρίση των θεσμών

«Πράγματι, πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που εξαθλιώνει χιλιάδες Ελληνίδες κι Έλληνες,τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας των θεσμών, είτε πρόκειται για το θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας, είτε ολόκληρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μονάχα, που για αυτήν την κρίση δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που κατʼ επανάληψη έχει επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ως μία δύναμη «ταραξίας» και «πρόκλησης χάους» κι ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, κ. Τσίπρας έχει χαρακτηριστεί από κυβερνητικούς παράγοντες και δημοσιογράφους «αρχιστράτηγος του μπάχαλου». Επιχειρήθηκε και τούτη τη φορά, αλλά οι κατηγορίες εκ νέου κατερρίφθησαν ως χάρτινος πύργος.

Οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις, τα γιαουρτώματα, πέραν του ότι προσβάλλουν τους θεσμούς, βοηθούν τους θύτες να παρουσιάζονται ως θύματα. Παράδειγμα ο κ. Μαγκούφης που μέσα σε λίγες ώρες διαψεύστηκε ο ισχυρισμός του, ότι για τον άνανδρο εναντίον του προπηλακισμό στα Τρίκαλα, ευθυνόταν μέλος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρίζομαι δηλαδή, ότι οι κλαυθμοί κι οι οδυρμοί κυβερνητικών για την έλλειψη σεβασμού των πολιτών έναντι των θεσμών είναι εξόχως υποκριτικοί. Αφού οι πολίτες ουσιαστικά αντιστρέφουν το κάτοπτρο και η αντανάκλαση της εικόνας για το πολιτικό σύστημα είναι τραγική μεν, αυθεντική δε.

Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια της Βουλής, που έχει μεταβληθεί, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σε απλό ιμάντα μεταβίβασης κι εκτέλεσης εντολών;

Ποια αξιοπιστία υπηρετούν ο κ. Διαμαντίδης, ο κ. Μαγκούφης και παλαιότερα η κ. Μερεντίτη, όταν συλλαμβάνονται ψευδόμενοι κατά συρροήν και κατ΄ εξακολούθηση να κατονομάζουν ως υπαίτιους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ για προπηλακισμούς, όταν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Και δε μιλάμε για λάθος άσκηση πολιτικής ή επιλογή επικίνδυνων οικονομικών αποφάσεων, μιλάμε για συμπεριφορά που τελικά αφορά τα αστικά και ποινικά δικαστήρια.

Ποια αξιοπιστία υπηρετούν άνθρωποι σαν τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Πλεύρη, ο οποίος έχει εκλεγεί να υπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία και με τις δηλώσεις του "Τιμούμε τον Μεταξά που εάν και δικτάτορας μπορούσε να κυκλοφορεί πιο εύκολα στο δρόμο από τον Παπανδρέου" παρουσιάζεται ως νοσταλγός δικτατόρων κι όχι ως υπηρέτης της δημοκρατίας;

Παρομοίως και ο κ. Καρατζαφέρης τιμά το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Δημοκρατία, όταν μια μέρα Εθνικής μνήμης και τιμής των θυσιών χιλιάδων Ελλήνων για την απελευθέρωση της πατρίδας, επιλέγει να κάνει δηλώσεις έξω από το σπίτι του δικτάτορα Μεταξά;

 Ας μην σοκάρονται υπέρμετρα λοιπόν ορισμένοι στα τηλεπαράθυρα, εκφράζοντας την «οργή» τους για τον «όχλο». Όταν ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα λέγονται, εδώ και πολύ καιρό κατέθετε τεκμηριωμένες προτάσεις για αναβάθμιση και διαφάνεια των αντιπροσωπευτικών θεσμών, αγνοούνταν συστηματικά από τα κόμματα εξουσίας, που δεν μπορούσαν να αφήσουν το σύστημα και την κουτάλα της μίζας να πάει χαμένο.»

To Γραφείο Τύπου