Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/10/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρ. Δούρου στον «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Η Ρένα Δούρου, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μιλώντας στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 αναφέρθηκε στις αντιδράσεις στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου:

•    Για τις κυβερνητικές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Με σθεναρό και ξεκάθαρο τρόπο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πλειάδα σημαντικών ιστορικών στελεχών της Αριστεράς δημόσια αναφέρθηκε στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, καταρρίπτοντας την προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης και δημοσιογράφων, να παρουσιαστεί η έμπρακτη και λαϊκή απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής ως υποκινούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν χάρτινος πύργος καταρρίφθηκε έτσι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου ως βεντέτα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απεργάζεται σχέδιο κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, απομείωσης του κύρους του θεσμού προέδρου της Δημοκρατίας ή του ελληνικού κοινοβουλίου. Το χειρότερο δε που έχει ειπωθεί είναι ότι «θα πάρουν την κυβέρνηση με τις πέτρες» και το έχει πει ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου!

•    Για την κρίση αξιοπιστίας των θεσμών

Πράγματι, πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που εξαθλιώνει χιλιάδες πολίτες, τίθεται σοβαρό θέμα αξιοπιστίας των θεσμών, είτε πρόκειται για το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, είτε του κοινοβουλίου. Αλλά για την κρίση αυτή ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί χρόνια καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και την υποστήριξη των αντιπροσωπευτικών θεσμών, οι οποίες καταψηφίζονται συστηματικά από τα δύο αστικά κυβερνητικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν θέλουν να αφήσουν την κουτάλα της μίζας! Η απαξίωση δηλαδή του κοινοβουλίου έχει προέλθει από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, που έχουν καταντήσει τη Βουλή ιμάντα εκτέλεσης και μεταβίβασης κομματικών εντολών. Έχει προέλθει από εθνοπατέρες σαν τους κκ Διαμαντίδη και Μαγκούφη και εθνομητέρες σαν την κ. Μερεντίτη, που όταν σημειώνεται οποιοσδήποτε προπηλακισμός, σπεύδουν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαψευστούν αργότερα. Οι κυβερνητικές πολιτικές και το ήθος πολιτικών σαν αυτούς που προανέφερα, απαξιώνουν εντέλει το κοινοβούλιο.

Έχουμε πει με πολλούς τρόπους ότι είμαστε κατά προπηλακισμών, ύβρεων, γιαουρτωμάτων, γιατί πέραν του ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντιδημοκρατικές και συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αναξιοπιστία των θεσμών και της έννοιας του βουλευτή, μετατρέπουν τους θύτες σε θύματα. Γιατί σήμερα, αντί ο κ. Μαγκούφης να απολογείται στους ψηφοφόρους του, εξηγώντας τους που είναι τα «χρήματα που υπήρχαν», παρελαύνει στα κανάλια, παραπονούμενος για την επίθεση που δέχθηκε. Η βία δεν είναι η λύση. Οι αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία δεν την υπηρετούν οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί ή τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου «Μεσοπρόθεσμο ή τανκς», όπως το έθεσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απειλώντας με κατάλυση της ελληνικής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απομείωση του κύρους της!

Γίνεται ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την αξιοπιστία των θεσμών. Ένα παιχνίδι που όμως υποκινητής του δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς θεσμός στην Ελληνική Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο της κριτικής. Από το σημείο όμως αυτό ως τους προπηλακισμούς, υφίσταται τεράστιο χάσμα και αυτοί δεν υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν πρέπει να γίνεται καμία σύγχυση.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας συναντά σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για όσα γίνονται σε διεθνές κι εθνικό επίπεδο. Οφείλει να ενημερώσει για πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στην Ευρωβουλή, και για τις πρωτοβουλίες που ως αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει αναλάβει μαζί με άλλες δυνάμεις σε σχέση με το ρόλο της ΕΚΤ, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κ.α.

Πρέπει να προσέξουμε, γιατί δυνάμεις όπως του κ. Καρατζαφέρη, παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα προειδοποιώντας ότι «θα έχουμε αίμα», κάνοντας χρήση ενός πολιτικού λεξιλογίου του τρόμου, της βίας και της καταστροφολογίας, επιχειρούν να σπείρουν το φόβο στην ελληνική κοινωνία, σε μια στιγμή που φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν πάψει να φοβούνται».

To Γραφείο Τύπου