Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Βασ. Λυριτζή- Δημ. Οικονόμου)

-    Θέλουμε το σχόλιό σας για την απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Τι σημαίνει και γιατί το κάνει….

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα νομίζω ότι σηματοδοτεί μια άτακτη υποχώρηση του ίδιου απέναντι σε μια ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία καταδεικνύει το μέγεθος πια της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην ασκούμενη πολιτική και σ΄ αυτό που ονομάζουμε λαϊκή βούληση.

-    Μα εσείς δεν είστε υπέρ των δημοψηφισμάτων. Βλέπω τα κόμματα της αριστεράς να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το ότι δεν γίνονται δημοψηφίσματα. Τώρα έρχεται δημοψήφισμα στο κορυφαίο θέμα…

Θυμάστε πολύ καλά. Απλώς σας λέω το εξής ότι ο πρωθυπουργός μέσω αυτού του τρικ δεν θα το εξήγγειλε ποτέ εάν πράγματι δεν είχε διαπιστώσει, όπως το είδαν και όλοι οι Έλληνες, τον προηγούμενο Ιούνιο και Ιούλιο μέσα από το κίνημα των Αγανακτισμένων, εάν πριν από δέκα μέρες πεντακόσιες χιλιάδες κόσμος δεν κατέβαινε στις απεργίες και αν δεν υπήρχε αυτή η πάνδημη και αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, να είστε σίγουρος ότι δεν θα είχε αυτή την ευαισθησία…

-    Άρα λέτε πιεζόμενος και για να διασωθεί ο ίδιος κατ΄ ουσίαν….

Νομίζω ότι αντιμετωπίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ σαν ένα προσωπικό, οικογενειακό μαγαζί… Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να το σώσει.

-    Η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της αρνητικής τοποθέτησης που την έχουμε ακούσει ήδη και της κριτικής που ασκείται, ποια θα είναι; Θα πάρετε μέρος στο δημοψήφισμα;…

Εμείς νομίζουμε ότι ο πρωθυπουργός σύρεται στις κάλπες, είτε αυτές οι κάλπες είναι για το δημοψήφισμα, είτε αμέσως μετά, γιατί θεωρούμε ότι θα το χάσει αυτό το δημοψήφισμα, θα αναγκαστεί να συρθεί στις εθνικές εκλογές ..

-    Πιστεύετε ότι θα είναι αρνητικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Πιστεύετε ότι θα είναι ΟΧΙ;

Σας διαβεβαιώ πως θα είναι ΟΧΙ.

-    ΟΧΙ σημαίνει πως δεν θα πάρουμε και τα χρήματα ξέρετε; …

Αυτό θα είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα το επιστρατεύσει ο πρωθυπουργός. Τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα αυτή τη στιγμή. Απλώς ταλαιπωρεί τη χώρα, ταλαιπωρείται και ο ίδιος και το κόμμα του. Νομίζω ότι το ενδεδειγμένο θα ήταν να πάμε σε εκλογές όπου εκεί ο κόσμος να μιλήσει για όλα αυτά τα οποία δεν αφορούν τα επόμενα δύο χρόνια, αφορούν την επόμενη δεκαετία. Άρα η ύλη πια καταλαβαίνετε ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά τι είναι; Είναι το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής, είναι η έκτη δόση, είναι η δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα 10 χρόνια, είναι η ίδια η δανειακή σύμβαση. Όλα αυτά αποτελούν πελώρια πολιτικά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να τεθούν σε εθνικές εκλογές.

-    Να ρωτήσω …… Το θέμα είναι πώς; Υπάρχουν δύο τρόποι, λένε ορισμένοι. Ο ένας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή. Ο άλλος τρόπος είναι πιθανόν η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χτες. Τι του ζήτησε;….

Ο κ. Τσίπρας έκανε επισημάνσεις ακριβώς σ΄ αυτή την κατεύθυνση που σας είπα πριν. Δηλαδή ότι σήμερα υφίσταται ένα πελώριο δημοκρατικό έλλειμμα. Τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, τον αφορά η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Τον αφορά ότι υπάρχει πελώρια αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και μια έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης της ασκούμενης πολιτικής. Άρα ο ίδιος οφείλει, στο μέγεθος των αρμοδιοτήτων του και των κινήσεων που προβλέπει για το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας το ίδιο το Σύνταγμα, να τοποθετηθεί.

-    Ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί;…

Εμείς επισημάνσεις κάναμε και θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δείξει πώς ο ίδιος κατανοεί τα προβλήματα σήμερα της λειτουργίας του πολιτεύματος και μπορεί, αν θέλει, να συμβάλει κι αυτός από τη μεριά του  ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα.

To Γραφείο Τύπου