Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/06/2002

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ασφαλιστικό

Η διαδικασία που επιλέγει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό μετατρέπει το πρόβλημα της αναγκαίας προοδευτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σε μονοκομματική άσκηση εκλογικών και δημοσιονομικών σκοπιμοτήτων.

Η προχειρότητα και η σπουδή της κυβέρνησης είναι κραυγαλέα. Ένα συνεχές ράβε-ξήλωνε που δεν καλύπτει τις ουσιαστικές ανάγκες και δεν εξασφαλίζει βασικά χαρακτηριστικά για την αξιοπρεπή προοπτική και διαβίωση των ασφαλισμένων όπως η τριμερής χρηματοδότηση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι βιώσιμοι κανόνες, η αναδιανομή βαρών και ωφελημάτων, η ανταπόδοση των καταληστευθέντων αποθεματικών.

Δεν είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου ούτε επίτευγμα κοινωνικής συναίνεσης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το απορρίπτει, η ΑΔΕΔΥ το καταγγέλλει, η ΟΤΟΕ ζητεί την αλλαγή του, οι συνταξιούχοι το αποδοκιμάζουν. Το Γενικό Λογιστήριο λέει ότι είναι οικονομικά ακάλυπτο και μετέωρο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταγράφει αντισυνταγματικές πλευρές, επιβεβαιώνει τη χειροτέρευση των συνταξιοδοτικών όρων και τη δημιουργία συνταξιούχων πολλών ταχυτήτων. Οι Βρετανοί μελετητές, διαπιστώνουν ότι μόνο με την αυξημένη κρατική χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί πλεονασματική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, αφού, τα σημερινά κυβερνητικά επιχειρήματα στηρίζονται σε αβέβαια μεγέθη και αυθαίρετες προβολές.

Καλώ τη κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτές τις μεθοδεύσεις και τώρα αν θέλει να είναι πολιτικά συνεπής και κοινωνικά ευαίσθητη να θεσμοθετήσει την τριμερή χρηματοδότηση (3/9 το κράτος, 4/9 οι εργοδότες, 2/9 οι εργαζόμενοι).

Δεν συμφωνούμε με την αποχώρηση της ΝΔ. Η αποχώρηση της ΝΔ γίνεται το άλλοθι του ΠΑΣΟΚ, όπως το 1992-93 η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ έγινε το άλλοθι της ΝΔ.

Όσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται την αυξημένη κρατική χρηματοδότηση και η ΝΔ επιλέγει την αποχώρηση, τόσο αποδεικνύεται ως πολιτικό δεδομένο η ιδιότυπη συγκατοίκηση εντός του δικομματικού πολιτικού συστήματος των δύο μεγάλων κομμάτων. Από κει που σταματά ο ένας ξεκινά ο άλλος, στα πατήματα του ενός συνεχίζει τον ίδιο μονόδρομο ο άλλος.

Ο ΣΥΝ θα παραμείνει στη συζήτηση. Η αποχώρηση από τη συζήτηση κομμάτων δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ή αλλαγής των αρνητικών στοιχείων του ν/δίου.

Εμείς θα υποστηρίξουμε τις τροπολογίες των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που έχουμε καταθέσει, θα ζητήσουμε ονομαστικές ψηφοφορίες και ας απορρίπτεται το αίτημά μας λόγω μη επαρκούς αριθμού βουλευτών, πράγμα που δείχνει στους πολίτες τη σημασία της ψήφου τους για τους συσχετισμούς στη Βουλή.

Το ασφαλιστικό ν/διο είναι κεντρικό πρόβλημα για τη κοινωνική συνοχή, για την ποιότητα ζωής, το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας, την πολιτική αισιοδοξία που χρειάζεται κάθε κοινωνία για το μέλλον της.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και η τακτική της ΝΔ το μετατρέπουν σε εικονική αντιπαράθεση εκδοχών και εκφράσεων του νεοφιλελευθερισμού. Το κοινωνικό κράτος για τον 21 αιώνα που χρειάζεται η Ελλάδα δεν έχει σχέση με τις δημαγωγίες της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου