Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/11/2011

Κοινή δήλωση των Michael Schlecht (Die Linke) και Γιάννη Μηλιού (ΣΥΝ), για το δικαίωμα των ευρωπαϊκών λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους

Να μην καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα

Σε κοινή τους δήλωση οι Michael Schlecht, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke και Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, υπερασπίζονται το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ο ίδιος σχετικά με τα αντικοινωνικά μέτρα των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, και απαιτούν τη ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο Michael Schlecht δήλωσε: «Οι περικοπές στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές που προωθήθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι απώλειες να αναπληρωθούν. Πάνω απʼ όλα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αντί των επιχειρησιακών συμβάσεων, που ουσιαστικά αποκλείουν τα συνδικάτα, διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι επιπλέον μαζικές μειώσεις μισθών. Οι μέχρι σήμερα μειώσεις μισθών και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, που απαίτησε η Μέρκελ, ευθύνονται για την καταστροφική ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10% τα δύο τελευταία χρόνια. Αποτελούν για την Ελλάδα ένα σωσίβιο κατασκευασμένο από μόλυβδο. Είναι ορθό να ρωτηθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός για το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα από δω και πέρα. Η δημοκρατία δεν πρέπει να καταργηθεί. Μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη είναι αναγκαία. Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα ένα “Σχέδιο Μάρσαλ”, με άλλα λόγια μια αναπτυξιακή συνδρομή για την Ελλάδα».

Ο Γιάννης Μηλιός συμπλήρωσε: «Ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό αγαθό. Αρκεί ο λαός να ερωτηθεί και να μπορεί να αποφασίσει για κάτι τέτοιο. Ένα ψευτοδίλημμα του τύπου “θέλετε να συνεχιστεί η λιτότητα ή να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωζώνη” φαλκιδεύει το ζήτημα. Το δημοψήφισμα μετατρέπεται στο τελευταίο κόλπο του Παπανδρέου για να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησής του που κλυδωνίζεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις. Τώρα πλέον η μόνη αναγκαία λύση είναι οι εθνικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μπορεί να αποφασίσει ποια πολιτική και ποια πολιτικά προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματική διέξοδο από την κρίση. Μόνο η δημοκρατία μπορεί να διασώσει την Ευρώπη! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις κατά των προγραμμάτων λιτότητας. Σε όλη την ΕΕ, τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην αναδιανομή του εισοδήματος από τους φτωχούς στους πλούσιους. Προστατεύουν και ευνοούν αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και συνεχίζουν να κερδίζουν από αυτήν. Στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Επιπλέον, δεν αντιμετωπίζουν την χρηματοπιστωτική κρίση. Αντίθετα παροξύνουν την κρίση και αναθερμαίνουν την κερδοσκοπία. Αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Μόνο η δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο έλεγχο της χρηματοπιστωτικής σφαίρας στην κατεύθυνση πολιτικών δημόσιου συμφέροντος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισφάλειας».