Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ (K. Αρβανίτης -Μαρ. Κατσίμη) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

•    Πρόκειται τελικά για μια επιλογή που δεν χρησιμοποιείται για να διαπραγματευθεί έστω τους όρους της δανειακής σύμβασης και να διαπραγματευθεί την κύρωση μιας απόφασης για την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά για να καθυποτάξει την κοινή γνώμη σε μια ήδη κλειδωμένη απόφαση.

•    Οι σημερινοί πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί δεν αντανακλώνται κατά καμία περίπτωση στη σύνθεση της σημερινής Βουλής….. Αντίθετα θα σας έλεγα ότι θα είναι μια επιπλέον αντιδημοκρατική εκτροπή αν προκύψει ένα τέτοιο σχήμα.

•    Πάει να ταυτιστεί μια βαθιά αντικοινωνική συμφωνία και εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού  με το θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ. Αυτό πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό.


Νομίζω τελικά επιβεβαιώνεται αυτό που είχε φανεί από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για δημοψήφισμα, επιβεβαιώνεται πιο έντονα από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, ότι κατ΄ ουσία ο όλος χειρισμός χρησιμοποιείται για να διευκολύνει όχι τη λαϊκή βούληση και έκφραση, αλλά για να αποφύγει ακριβώς αυτήν, να αποφύγει τις εκλογές.

Πρόκειται τελικά για μια επιλογή που δεν χρησιμοποιείται για να διαπραγματευθεί έστω τους όρους της δανειακής σύμβασης και να διαπραγματευθεί την κύρωση μιας απόφασης για την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά για να καθυποτάξει την κοινή γνώμη σε μια ήδη κλειδωμένη απόφαση.

Πρόκειται για μια ανεύθυνη επιλογή και θεωρώ ότι η μόνη αυτή τη στιγμή βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη στάση θα ήταν προσφυγή σε γενικές εκλογές.

-    Ο μήνας έχει τρεις.. Βάσει του νόμου πόσες ημέρες έχουμε περιθώριο να πάμε σε εκλογές…

.. Είναι 21 νομίζω μέρες..

-    Βάζω το ερώτημα αυτό αν πρέπει, ήταν και μια σκέψη της κας Παπανδρέου, να πάμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, μην το πω απλά εθνικής ενότητας…… και αυτή η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού έχουμε πάρει την 6η δόση, αφού έχουν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες… Σ΄ αυτό τον προβληματισμό τι λέει το κόμμα σας;…

Είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό κάτι τέτοιο. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, της συμφωνίας που έγινε δεν αφορά κάτι το μεμονωμένο. Είναι το σύνολο μιας πολιτικής που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα δέκα και παραπάνω χρόνια..

-    Η υπάρχουσα Βουλή δεν εκπροσωπεί τη χώρα;… Ειδικά αν υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση, συνεννόηση κάποιων βουλευτών. Αυτή δεν θα είναι αντιπροσωπευτική;…

Καταφανώς και δεν την αντιπροσωπεύει. Αυτό νομίζω είναι φανερό και είναι ένα στοιχείο πια της πολιτικής κρίσης που υπάρχει, γιατί, πέρα από την οικονομική, ζούμε και μια βαθιά πολιτική κρίση, οι σημερινοί πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί δεν αντανακλώνται κατά καμία περίπτωση στη σύνθεση της σημερινής Βουλής.

-    Άρα δεν θα υπάρξει ούτε δική σας ανοχή έναντι ενός τέτοιου σχήματος το οποίο συζητείται…

Αντίθετα θα σας έλεγα ότι θα είναι μια επιπλέον αντιδημοκρατική εκτροπή αν προκύψει ένα τέτοιο σχήμα.

-    Ο κ. Τσίπρας είχε πει κι εδώ στην εκπομπή μας ότι δεν έχει διαπραγματευτεί αρκετά ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση κ.λπ. κι ότι ο ίδιος θα έφτανε ακόμα και στο σημείο να εκβιάσει κάπως την Ε.Ε. σαν κι αυτό που έκανε τώρα ο Γ.Παπανδρέου, δηλαδή να πει, κοιτάχτε να δείτε οι Έλληνες μπορεί και να θέλουν να βγουν από την ευρωζώνη, και κάτι τέτοιο θα έπειθε τους ευρωπαίους να κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις.. Από τα πράγματα φάνηκε ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο…

Έγινε ακριβώς το αντίθετο, όπως το λέτε. Πρόκειται για έναν εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό, όπου πάει να ταυτιστεί μια βαθιά αντικοινωνική συμφωνία και εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού , πάει να ταυτιστεί με το θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ. Αυτό πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό..

-    Εγώ σας λέω για τον εκβιασμό προς τους ευρωπαίους, όχι προς τους Έλληνες. Αυτό θέλω να σχολιάσετε. Γιατί εσείς λέτε ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε με πιο σκληρούς όρους..

Αυτό ακριβώς σας λέω. Ότι ο εκβιασμός τελικά γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, προς το λαό και δεν φάνηκε σε καμία περίπτωση να πρόκειται για μια διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης ή εν πάση περιπτώσει να βάλει κάποιους όρους απέναντι σήμερα στις κυρίαρχες δυνάμεις.

Πρόκειται θα έλεγα και, απ΄ ότι φαίνεται, και για έναν ιδιοτελή σχεδιασμό, ο οποίος αναπόφευκτα έχει πια γεωπολιτικές επιπτώσεις και αναρωτιέται κανείς τι είδους σχέδιο, πέρα από τις προσωπικές του επιδιώξεις, εξυπηρετεί σήμερα ο κ. Παπανδρέου.

To Γραφείο Τύπου