Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ

Η προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί επιβεβαιώνει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγείται η λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, σύμφωνα και με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 26/10/2011.

Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 26/10/2011 εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν στη δανειακή σύμβαση της χώρας, για την οποία ο ΣΥΝ έχει αναλυτικά τοποθετηθεί και έχει απορρίψει, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ.

Ειδικότερα στα κεφάλαια που αφορούν:

1.    Στους μηχανισμούς σταθερότητας

2.    Στον οικονομικό και δημοσιονομικό συντονισμό και τη σχετική εποπτεία

3.    Στη δομή, διακυβέρνηση του Ευρώ

4.    Στο παράρτημα 1 που αφορά στα «Δέκα μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του Ευρώ»,

επιχειρείται η συγκρότηση μηχανισμού εκτελεστικής εξουσίας, απολύτως αντιδημοκρατικού, διότι δεν διασφαλίζεται καμιά απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση, ούτε δημοκρατικός έλεγχος και διαφάνεια, της σκοπιμότητας και της νομιμότητας των αποφάσεών του.

Οι υπερεξουσίες του, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των χωρών -  μελών της ευρωζώνης να ενσωματώσουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας στο εθνικό δίκαιο με συνταγματική ισχύ, αναγορεύουν την οικονομική διακυβέρνηση σε ένα ακραία αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που αντίκειται σε βασικές αρχές εθνικής κυριαρχίας.

Ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουν οι λαοί της Ευρώπης για να ανατρέψουν τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγεί τους λαούς στην κοινωνική καταστροφή.

 Ο ΣΥΝ σʼ αυτή τη μάχη επαναθεμελιώνει το διακηρυγμένο στόχο του για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στο περιβάλλον και στα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί όρο για τη σωτηρία και την ενότητα των λαών της Ευρώπης.

Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής