Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/06/2002

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους του κόσμου. Αλλοι να ακολουθούν σε κλασικά καραβάνια της στεριάς και άλλοι σε ιδιόμορφα θαλάσσια πλωτά φέρετρα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την ανασφάλεια, τις πολιτικές διώξεις.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες πρόσφυγες που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν στη χώρα μας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Είμαστε αντίθετοι στην κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας περί "επαναπροωθήσεων", πολύ περισσότερο που αφορά σε ανθρώπους που διώκονται στις χώρες τους για τις ιδέες τους, τα πολιτικά τους πιστεύω ή βρίσκονται σε περιβάλλον συγκρούσεων και πολέμων.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην συναινέσει στη λήψη περαιτέρω σκληρών μέτρων κατά των μεταναστών και των προσφύγων στη διάσκεψη της Σεβίλλης.

Αντ' αυτού πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες στη χώρα μας και στην Ε.Ε., ως χώρα- μέλος, ώστε η Σύμβαση περί προσφύγων του 1951 να παραμείνει σε απόλυτη ισχύ, να ισχύσει στην πράξη ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες, να γίνει αναλογικός καταμερισμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και βέβαια να μην επιτραπεί η Ευρώπη του ουμανιστικού πολιτισμού να γίνει Ευρώπη "φρούριο".

Τμήμα Δικαιωμάτων