Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/11/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση «επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής»

σύνδεσμος βίντεο

Αν καταλαβαίνω καλά, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης για μια άλλη κυβέρνηση όχι για τη δική του, όχι για την κυβέρνηση που βλέπουμε σΆ αυτά εδώ τα έδρανα αλλά για μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει, για μία κυβέρνηση της οποίας προφανώς δεν θα ηγείται ο ίδιος, για μία κυβέρνηση που δεν ξέρουμε ούτε ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε το χρονικό της ορίζοντα.

Ξέρουμε όμως ένα πράγμα, ξέρουμε τι σκοπεύει να κάνει. Ξέρουμε ότι θα έχει σαν στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες και αντικοινωνικές πολιτικές έτσι όπως προστάζουν οι δανειστές μας, η τρόικα, η κ. Μέρκελ, αυτοί οι οποίοι αποδεικνύεται πια ότι δεν έχουν μόνο την οικονομική κηδεμονία της χώρας μας αλλά και την πολιτική κηδεμονία. Δεν προστάζουν μόνο, ορίζουν τα ερωτήματα, τα δημοψηφίσματα και τα χρονοδιαγράμματα αλλά δίνουν και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και με σαφές περιεχόμενο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όπως και να την πείτε αυτή την κυβέρνηση, είτε την πείτε οικουμενική, είτε την πείτε μεταβατική, είτε την πείτε εκτάκτου ανάγκης, είτε την πείτε εθνικής ενότητας θα είναι μια κυβέρνηση που θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης.

Ποιο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Για ποιο λόγο αφού όλα τα έκανε καλά ο Πρωθυπουργός και εγώ οφείλω να πω και κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ ήμουν απΆ αυτούς που απΆ αυτό εδώ το βήμα –με πολιτικό πάντα τρόπο– άσκησα δριμύτατη κριτική  στον Πρωθυπουργό. Το πρόβλημά μας ήταν το πρόσωπο «Παπανδρέου»; Όχι βέβαια! Το πρόβλημά μας ήταν η ασκούμενη πολιτική.

Ποιο είναι το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης; Γιατί δεν μπορούν να σταθούν οι εκπρόσωποί της ούτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γιατί έγινε ο λαός μας βίαιος ξαφνικά; Γιατί παρεξήγησε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου; Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο λαός υποφέρει, ότι με άλλα εκλεχτήκατε και άλλα κάνατε, ότι έχετε μειώσει το εισόδημα των Ελλήνων στο 50% και έχετε αυξήσει την ανεργία στο ένα εκατομμύριο, έχετε βάλει είκοσι κεφαλικούς φόρους και χαράτσια, δεν τολμήσατε να ακουμπήσετε τα κρυφά εισοδήματα, το μαύρο πολιτικό χρήμα, το κεφάλαιο. Και τώρα ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με άλλο σχήμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε κάτι; Ο ελληνικός λαός ένα πράγμα λέει, δεν αντέχει άλλο τέτοιου είδους σωτηρία, άλλη τέτοιου είδους εθνική σωτηρία δεν την αντέχει. Δεν αντέχει άλλο να συνεχίσουμε μέχρι το 2020 με νέα μνημόνια γιατί η δανειακή αυτή σύμβαση θα φέρει και νέα μνημόνια και νέα βάρη προκειμένου –στην καλύτερη περίπτωση– να φθάσουμε μετά από 11 χρόνια κοινωνικής λεηλασίας στο ίδιο ποσοστό χρέους που είχαμε όταν παρέδωσε ο αποτυχημένος κ. Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυο χρόνια τώρα ακούμε το ίδιο επιχείρημα. Ότι οι πολιτικές αυτές είναι αναγκαίες ανεξάρτητα από το αν είναι σωστές ή λάθος. Δεν έχουμε ακούσει ούτε μια στιγμή ότι είναι σωστές πολιτικές επιλογές αλλά είναι αναγκαίες. Ε, λοιπόν δεν είναι αναγκαίες είναι καταστροφικές. Και προσέξτε δεν είναι καταστροφικές μονάχα για την Ελλάδα, είναι καταστροφικές για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας, κοιτάξτε τι γίνεται στην Ιταλία. Οι συνταγές της λιτότητας θα διαλύσουν την ευρωζώνη. Αποτελούν τον πιο ασφαλή δρόμο για τη χρεοκοπία και την καταστροφή. Οι αποφάσεις των συνόδων κορυφής οδηγούν όχι μονάχα στην κοινωνική ερήμωση αλλά και στη διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης.

Θέλω να σας επιστρέψω λοιπόν αυτούς τους εκβιασμούς και τα εκβιαστικά διλήμματα. Τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας οδηγούν στη χρεοκοπία. Και επιπλέον σταματήστε να αναπαράγετε πλαστούς και τρομοκρατικούς εκβιασμούς δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Το πιο σημαντικό όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ότι αυτή η βολονταριστική κίνηση του Πρωθυπουργού, χωρίς να το θέλει, αποκάλυψε και τις τεράστιες δυνατότητες διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα αν αξιοποιούσε τη λαϊκή εντολή και τη δημοκρατία ως όπλο και όχι ως απειλή προς τον ίδιο το λαό.

Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο είπε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές γιατί οι εκλογές θα είναι καταστροφή. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι θα δημιουργήσουν πιστωτικό γεγονός.

Εμείς λοιπόν σας λέμε, ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Η δημοκρατία δεν είναι καταστροφή. Σήμερα τρέμουν σαν το ψάρι οι κυρίαρχες δυνάμεις όλου του πλανήτη και της Ευρώπης μην τυχόν και δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό. Μην τυχόν και διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί από τον ελληνικό λαό. Μη τυχόν και ο ελληνικός λαός απορρίψει αυτά τα σχέδια λιτότητας. Και το πρόβλημα τούτη την ώρα δεν είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μονάχα η  Ελλάδα, το πρόβλημα είναι όλη η Ευρώπη, το πρόβλημα είναι ο κόσμος ολόκληρος, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και με συστημικές λύσεις δεν πρόκειται να δοθεί διέξοδος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να πάει αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει διεργασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Το πρόβλημα όμως νομιμοποίησης είναι ότι η παρούσα Βουλή έχει εκλεγεί υπό άλλες συνθήκες και οι συσχετισμοί της δεν απηχούν  τη λαϊκή επιθυμία.

Αντί λοιπόν, να προχωρήσετε στους ίδιους δρόμους έχοντας βεβαίως κερδίσει τη συνενοχή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφήστε τα παρασκήνια, αφήστε τις μεθοδεύσεις και προχωρήστε στη μια και μοναδική  δημοκρατική επιλογή που είναι η ψήφιση της απλής αναλογικής.

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας και συναίνεσης για να βγούμε από την κρίση, τότε γιατί δεν πράττετε το αυτονόητο ώστε αυτές οι συμφωνίες και κυβερνήσεις συνεργασίας να προκύψουν στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων, να είναι διαφανείς και καθαρές στο προσκήνιο όχι στο παρασκήνιο και να έχουν νωπή λαϊκή εντολή. Και να φέρετε να ψηφιστεί η απλή αναλογική και να οδηγηθούμε σε μια σύντομη εκλογική διαδικασία, ο λαός να κρίνει προγράμματα και θέσεις και να δοθεί η δυνατότητα με καθαρό τρόπο να βγει μια κυβέρνηση το νωρίτερο δυνατόν στις 4 του Δεκέμβρη που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Καμία διαδικασία που αγνοεί τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία δεν μπορεί να είναι διαδικασία σωτηρίας της πατρίδας. Σωτηρία της πατρίδας είναι η εφαρμογή του Συντάγματος, της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας.