Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/11/2011

Συνέντευξη Δημ. Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Τελικά η δημοκρατία πήγε περίπατο. Είναι το πρώτο και βασικό συμπέρασμα νομίζω από τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας..

Μάλλον τη σημερινή ημέρα θα ολοκληρωθεί μια πολιτική. εκτροπή. Κεντρικό πρόβλημα όλου του συστήματος, πολιτικού, οικονομικού, διαπλοκής, κέντρων στην Ε.Ε. ήταν να μην μιλήσει ο λαός. Μετατρέψανε και αντιστρέψανε το νόημα ενός λογικού δημοψηφίσματος για το αν ο λαός δέχεται τη δανειακή σύμβαση και τα εξ αυτής μέτρα και βεβαίως δεν κάνουν το αυτονόητο για μια απονομιμοποιημένη Βουλή να πάμε άμεσα για εκλογές.

Αυτό ήταν το κεντρικό ζήτημα, το οποίο προσπαθούν να το ντύσουν με μια ψευδώνυμη κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή συναίνεσης, λες και οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν αποφάσεις , όπως και να λέγονται, και δεν δρομολογούν μέτρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, όποια «κυβέρνηση» κι αν βγει σήμερα, θα πρέπει να εκτελέσει τους δημοσίους υπαλλήλους με εφεδρείες και απολύσεις, θα πρέπει να δρομολογήσει συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, θα δρομολογήσει το ξεπούλημα μέσω διάφορων προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, θα περικόψει παραπέρα μισθούς και ήδη μιλάνε και για νέα μέτρα.

-    Τα νέα μέτρα απορρέουν σίγουρα από τη νέα δανειακή σύμβαση…

Έχουμε το εξής θέμα. Μιλάμε για μια νέα δανειακή σύμβαση, ενώ δεν γνωρίζουμε στην ουσία το περιεχόμενο της πρώτης δανειακής σύμβασης η οποία ποτέ δεν ήρθε καν για ψήφιση, κύρωση κ.λπ. από τη Βουλή όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και με έναν παράνομο νόμο δίνεται η ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών, να υπογράφει εξʼ ονόματος όλων των Ελλήνων…

-    Και μάλιστα έχουμε μια κυβέρνηση από δύο κόμματα που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν συγκεντρώνουν καν το 50%...

Περάσαμε από την κυβέρνηση των ΄΄χαρούμενων΄΄, οι οποίοι πανηγύριζαν κάθε φορά, αλλά μας έλεγαν κάθε φορά ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού ή έχουμε πέσει, στην κυβέρνηση των ΄΄προθύμων΄΄, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν το μνημόνιο και μαζί μ΄ αυτό την ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν μ΄αυτόν τον τρόπο και στην εκτέλεση και των κοινωνιών της Ευρώπης, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας.

-    Και έχουμε και εκπτώσεις… αναφέρομαι βέβαια στις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις και έχουμε κάποιες εκπτώσεις από τους Οικολόγους-Πρασίνους.. αφήνουν ερωτηματικά, η Δημοκρατική Αριστερά ναι μεν λέει ότι δεν θα συμμετάσχει, αλλά ενδεχομένως και να στηρίξει αυτή τη νέα κυβέρνηση.. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;…

Ο καθένας θα κριθεί επί του συγκεκριμένου και όχι σε μια αφηρημένη αφήγηση περί πολιτικής και διαθέσεων. Ο καθένας θα κριθεί για τη στάση που παίρνει αυτή τη στιγμή απέναντι και στις εξελίξεις και στην πρακτική ζωή του Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων.

Εμάς μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια σταθερή γραμμή, να υπηρετήσει τα κοινωνικά συμφέροντα. Έχουμε πει τη δική μας πρόταση, ένας κοινωνικός και πολιτικός μετωπικός συνασπισμός εξουσίας που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία και σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες όπου όλα ανατρέπονται και στην ουσία δεν υπάρχει Βουλή. Στην ουσία δηλαδή αυτή η Βουλή είναι ένα συνοθύλευμα από τα δυο μεγάλα κόμματα και άλλους, όπως είναι ο κ. Καρατζαφέρης και η κα Μπακογιάννη, οι οποίοι επεξεργάζονται σχέδια υπέρ των δανειστών και ενάντια στους πολίτες αυτής της χώρας. Να εγγυηθούμε δηλαδή ότι θα παλέψουμε για δημοκρατία. Και βεβαίως  όταν γίνουν  εκλογές να μπορέσει ο ελληνικός λαός και με την πάλη του, πριν και μετά απ΄ αυτές, να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

-    Θα ήθελα κι ένα σχόλιο για το ΚΚΕ. Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.. και βλέπουμε ότι το ΚΚΕ εμμένει σε μια μοναχική πορεία. Είναι γεγονός ότι αυτή η μοναχική πορεία δεν διευκολύνει  τα πράγματα.. Έτσι δεν είναι;..

Αυτή τη στιγμή εμένα με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ΄ όλα τα άλλα να διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία μια μεγάλη συμμαχία ενάντια στα μέτρα που έρχονται και οι οπαδοί ή μέλη του ΚΚΕ και στελέχη του μαζί με τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους δημοκράτες  που είναι σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση να απαγορεύσουν τις εφεδρείες, να απαγορεύσουν τις απολύσεις στο δημόσιο, να απαγορεύσουν την παραπέρα μείωση των εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας. Όταν λέω να απαγορεύσουν, εννοώ να πάρουν όλα τα μέτρα αντίστασης ενάντια στα χαράτσια κ.λπ.

Αυτό είναι το κύριο. Οι ηγεσίες θα πρέπει να ανταποκριθούν  -και ανάμεσά τους και η ηγεσία του ΚΚΕ- στις ανάγκες της συγκυρίας. Και η ανάγκη της συγκυρίας διαμορφώνει μια κατάσταση όπου, απέναντι στο μνημονιακό μπλοκ, πρέπει να φτιαχτεί ένα αντιμνημονιακό δημοκρατικό μπλοκ, με πυρήνα και καταλύτη τις δυνάμεις της αριστεράς.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πρόταση βρίσκει απήχηση, γιατί έχει και συγκεκριμένο περιεχόμενο που ξεκινάει από τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου και του εξ αυτών συμβάσεων, μεσοπρόθεσμων και νέων μνημονίων.

-    Πιστεύετε ότι θα «παγώσουν» οι κοινωνικές διεργασίες κάτω από το βάρος.. όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εκβιασμούς και υπό την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ..  η κοινωνία δεχόταν καταιγισμό τέτοιων πιέσεων και εκβιασμών. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα για τη συνέχεια;…

Εμείς θα συμβάλουμε ώστε οι κινητοποιήσεις και λαϊκές διαδικασίες να δυναμώσουν. Άλλωστε ο ΣΥΝ από το συνέδριό του είχε πει ότι αν δεν παρέμβει ο λαϊκός παράγοντας δεν μπορεί να λυθεί το ουσιαστικό πρόβλημα στην κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα, που την έχουν φτάσει και τις λύσεις που μια δημοκρατική και αντιμνημονιακή διέξοδο.

Και θέλω να σας πω ορισμένα πράγματα τα οποία είναι τελικά μύθοι. Παρακολουθώ από το πρωί στις τηλεοράσεις και ραδιόφωνα τις εξελίξεις. Κατ΄ αρχήν και δημοσιογράφοι και κανάλια είναι σαν να μην υπάρχει ο πολυνόμος. Και δεύτερον με μια φοβερή εμπιστοσύνη απέναντι σε ότι λέει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει βγει ποτέ να μας πει τα χρήματα τα οποία δόθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης πού πήγαν;. Ήρθαν στην Ελλάδα;. Απειλούνται λοιπόν οι μισθοί και οι συντάξεις; Εγώ λέω ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν πέρασαν από την Ελλάδα. Πήγαν στους δανειστές μας. Συγχρόνως να μας πει, τα χρήματα που λένε ότι θα πάρουν πού θα διατεθούν; Θα διατεθούν για τους Έλληνες πολίτες και την κοινωνία;  Ή θα διατεθούν για να σωθούν τα ποικιλώνυμα συμφέροντα των τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Λέω ότι το δεύτερο θα συμβεί. Ότι δεν έχει τίποτε να ωφεληθεί ο ελληνικός λαός. Και από αυτές τις διαδικασίες εμείς απορρίπτουμε τη δανειακή σύμβαση. Υπάρχει μια τρομοκρατία η οποία μάλιστα αλλάζει καθημερινά. Δηλαδή κάποια στιγμή μας λένε τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, μετά γίνονται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κ.λπ. Υπάρχει μια ψευδής αφήγηση της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του μνημονιακού μπλοκ. Γι αυτό πρέπει να δυναμώσουμε την προσπάθειά μας ώστε να το μάθει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε γι αυτό ξεκινάει μια μεγάλης έκτασης πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την απόφαση της χθεσινής πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής. Με δύο στόχους. Ο ένας στόχος είναι να αποκαλύψουμε με κάθε τρόπο πού οδηγούν αυτά τα μέτρα και ποια είναι η πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης και από την άλλη μεριά να πούμε τη δική μας πρόταση.

To Γραφείο Τύπου