Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Ανάστατοι οι αγρότες από τη μη καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Οικονομικών

Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ήταν στα βιβλιάρια των αγροτών το 50% της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης, την οποία είχαν και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη οι αγρότες.

Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το 50% της επιδότησης και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, είναι πιθανό η ΑΤΕ να έχει πάρει τα χρήματα από την Ε.Ε. για να καταβάλει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις στους 720.000 δικαιούχους, αλλά η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, αντί να τα βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, φέρεται να τα έχει διαθέσει για να κλείσει δικές της τρύπες, με το πρόσχημα «της έλλειψης ρευστότητας που προκαλεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας»!

Επίσης, μία νέα υπόσχεση που δόθηκε από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με προθεσμία πληρωμής την 10η Νοεμβρίου, φαίνεται - λόγω των πολιτικών εξελίξεων- να απομακρύνεται καθώς η ΑΤΕ αδυνατεί επί του παρόντος να βρει 1,1 δις ευρώ που χρειάζεται για την πληρωμή.

Επειδή τα χρήματα αυτά είναι κοινοτικά και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα εκταμίευσης τους,

Επειδή η ΑΤΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματα της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για άλλους σκοπούς

Επειδή οι υποσχέσεις τους κ. Υπουργού δεν είναι καθόλου πλέον καθησυχαστικές,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες;

•    Με ποια άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις θα δοθούν τα χρήματα χωρίς άλλη καθυστέρηση στους δικαιούχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Διώτη Ηρώ