Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δ.Παπαδημούλη στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Mπ. Μιχαλοπούλου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

O κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να απολογηθεί στους οπαδούς του για την εντυπωσιακή μνημονιακή κωλοτούμπα που έχει κάνει. Η είδηση της ημέρας δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία των δυο κομμάτων για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά η απαίτηση του Εurogroup να βάλουν την υπογραφή τους στη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο όχι μόνο η νέα κυβέρνηση αλλά και ο Παπανδρέου με τον Σαμαρά.

Είναι μια επανάληψη του ίδιου έργου. Αυτή η εκβιαστική απαίτηση προστίθεται στο εκβιαστικό τελεσίγραφο προ μηνών της Τρόικα και της Λαγκάρντ σε Βενιζέλο- Παπανδρέου που περιελάμβανε με κάθε λεπτομέρεια τα μέτρα που έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα.

Άρα, η διεθνής δεξιά που εκπροσωπείται κατά 95% στην Ευρώπη κι έχει το επάνω χέρι μαζί με το τραπεζικό σύστημα και στο ΔΝΤ, απαιτούν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να βάλουν την υπογραφή τους σε πολύ συγκεκριμένα δεσμευτικά μέτρα κι όχι σε ένα θολό πλαίσιο.

Η διεθνής δεξιά θεωρεί αναμενόμενη την αντίδραση της αριστεράς σʼ αυτή την επιβαλλόμενη  σκληρή  νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δεν ασχολείται καθόλου με το τι θα κάνει ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη και ο Κουβέλης. Μπορεί αυτά τα 3 κόμματα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης αυτής της κυβέρνησης  αλλά το χοντρό πολιτικό παιχνίδι είναι να μπει στο «σακούλι» και με τη «βούλα» των σκληρών μέτρων που λαμβάνει αυτή η κυβέρνηση, όχι ένας αχυράνθρωπός αλλά οι ηγέτες των δυο μεγάλων κομμάτων της χώρας.

Ο μεν Παπανδρέου είναι και σε διαδικασία αποδρομής ενώ αυτού του είδους οι εκβιασμοί ουσιαστικά ρίχνουν με κίνδυνο να σπάσει στο πάτωμα, την αντιμνημονιακή μάσκα του κ. Σαμαρά. Ο  κ. Σαμαράς θα ήθελε μια υπηρεσιακού τύπου κυβέρνηση και τα δυο κόμματα να κάνουν καμπάνια προεκλογική μέχρι τον Φεβρουάριο. Δεν θα τους αφήσουμε.

Αυτή η κυβέρνηση θα έχει πολύ σκληρή ατζέντα. Θα κληθεί να πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις, να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2011 με πρόσθετα μέτρα λόγω μαύρης τρύπας στα έσοδα,  να ψηφίσει ένα σκληρότερο προϋπολογισμό για το 2012, να ψηφίσει το υπερδεκαετές μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση και θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί και μετά να πάει η χώρα σε εκλογές.

Παρά τις σκόπιμη ταλάντευση της ΔΗΜΑΡ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης, ανοχής ή καταψήφισης της νέας κυβέρνησης, υπό την πίεση και του κόσμου της αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν θα στηρίξει αυτή τη κυβέρνηση αλλά θα την καταψηφίσει κιόλας.

Ο πονηρός Καρατζαφέρης «βγάζει την ουρά του απʼ έξω», ποντάροντας στο ότι αν η ΝΔ συνταχθεί σε μια μνημονιακή γραμμή δεν θα μπορεί μετά να κατηγορεί το ΛΑΟΣ που υπερψήφισε το μνημόνιο. Το ΛΑΟΣ θα επιδιώξει να κάνε αντιπολίτευση εκ δεξιών στον Σαμαρά.

Ωστόσο ο κ. Καρατζαφέρης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν αποτυγχάνει ένας «γάμος», δεν ευθύνεται μόνο το ζεύγος (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αλλά και ο κουμπάρος (ΛΑΟΣ). Θα είναι συνυπεύθυνος είτε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης είτε όχι.

Η κ. Μπακογιάννη ενδεχομένως να ήταν ευχαριστημένη με ένα καλό υπουργείο αλλά μάλλον δεν πρόκειται να της το δώσουν γιατί παίζονται παιχνίδια στην δεξιά πολυκατοικία.

Αυτή η  πιεστική κατάσταση φέρνει προ των ευθυνών τους κι όλες τις δυνάμεις της αριστεράς κα των δυνάμεων που αποδεσμεύονται από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδήριτη ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά το αντιμνημονιακό μπλοκ των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων, λαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ο πιεστικός κήρυκας αυτής της εξέλιξης. Ακόμα κι αν οι ηγεσίες των αριστερών δυνάμεων περιχαρακώνονται. Ο ενωτικός σπόρος που ανθεί στην κοινωνία ήδη αποδίδει. Γύρω από ένα ρεαλιστικό, ενωτικό και εναλλακτικό πρόγραμμα μπορούν να συσπειρωθούν ακόμα και δυνάμεις εκτός αριστεράς.

Αν δεν είναι τώρα η ώρα συσπείρωσης των αριστερών δυνάμεων, τότε πότε;

Αναρωτιέμαι τι περιμένει και τι σκέφτεται ο φίλος μου ο Φ. Κουβέλης για να δει πως θα αντιδράσει σʼ αυτή τη νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να εφαρμόσει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και περιλαμβάνει τη συνεργασία του δεξιόστροφου ΠΑΣΟΚ με το σύνολο της δεξιάς. Είναι ολοφάνερο ότι θα ασκηθεί ακόμα πιο δεξιά πολιτική!

Όσοι είδαν τον κ. Σόιμπλε χθες, εν μέσω καγχασμών, να περιγράφει τους τραγικούς χειρισμούς της ελληνικής πολιτικής ελίτ της τελευταίας εβδομάδας .καταλαβαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού απέτυχαν παταγωδώς τα έτη 2004-2009 και 2009-2011 αντίστοιχα, έρχονται τώρα να αθροίσουν δυο αποτυχίες για να κάνουν μια επιτυχία. Επιπλέον δεν έχουν την εμπιστοσύνη ούτε των ομογάλακτων ευρωπαίων ηγετών. Γιʼ αυτό και η Ελλάδα κινδυνεύει όχι μόνο με ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική οπισθοδρόμηση και χρεωκοπία αλλά θα υποστεί και μεγαλύτερες ταπεινώσεις.

Επιβάλλεται να υπάρξει μια φωνή της αριστεράς, όσο το δυνατό πιο ενωμένη, που να υπερασπίζεται την εθνική αξιοπρέπεια, τους αδύναμους και την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να βρεθούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

To Γραφείο Τύπου