Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2011

Ομιλία της Ε.Αμμανατίδου στο σ/ν για όπλα πυρομαχικά και την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για καθολική απαγόρευση χημικών καταστολής

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΚΔ΄

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α΄ 147) και προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας (ΕE L 146 της 10-6-2009), όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2010/80/ΕE  όσον αφορά τον κατάλογο προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας (EE C 69 της 18-3-2010)»».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με την Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Ορίστε, κυρία Αμμανατίδου, έχετε το λόγο.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία συνεχίζει το έργο της», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα πω πως είτε με την τωρινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε με την αυριανή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και λοιπών, της λεγόμενης «αστικής δημοκρατίας», η νεοφιλελεύθερη πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα σκληρύνει και άλλο.

Ζούμε από την 1η Νοέμβρη ένα θέατρο του παραλόγου. Όσοι παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, βεβαίως, το κανάλι της Βουλής και εναλλάσσουν -κάνουν το ζάπινγκ που λέμε- στα άλλα κανάλια ίσως νομίσουν ότι είναι μαγνητοσκοπημένη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Τι έπαιζε όλη αυτή την εβδομάδα σε όλη την υφήλιο; Κάποιοι τίτλοι έπαιζαν: Χρηματιστήρια, πόσο πέφτουν ή πόσο ανεβαίνουν, δημοψήφισμα, εκλογές, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρέος, χάος κλπ. Και όλα αυτά γιατί; Ίσως σήμερα το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί, να μας ανακοινωθεί ένας νέος Πρωθυπουργός, μία νέα κυβέρνηση. Γιατί, όμως; Για τη διάλυση της κοινωνίας.

Εδώ μπαίνει ένα δίλημμα. «Δανειακές συμβάσεις και κατοχή», όπως λένε ή «ανατροπή του πιο νεοφιλελεύθερου πολιτικού σχεδιασμού για την πραγματική διάσωση της χώρας», όπως λέμε εμείς. Γιατί το άλλο, «δανειακές συμβάσεις και κατοχή», δεν έχει κανένα μα κανένα μέλλον και αυτά που βγαίνουν και λένε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ και όλοι όσοι είναι σε αυτή τη λογική. Νομίζω ότι εθελοτυφλούν και κρύβουν την πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό, έναν ελληνικό λαό που βιώνει τα πάντα, ό,τι πιο χειρότερο, τη χειρότερη επίθεση που θα μπορούσε να δεχθεί ένας λαός από τις ίδιες τις κυβερνήσεις του.

Και βέβαια με όλα αυτά που συμβαίνουν, ένα πράγμα μόνο μπορεί να τα ανατρέψει: μια πραγματικά «ενωτική αριστερή κυβέρνηση» που θα έχει όλη την κοινωνία μαζί της, όλη την κοινωνία που βάλλεται απʼ αυτά τα μέτρα, για να μπορέσει να ανατρέψει υπέρ του ελληνικού λαού και κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλη αυτή την πολιτική σας.

Έρχομαι στο σχέδιο νόμου. Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά προσαρμογή στην Οδηγία 2009/43 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εν λόγω βεβαίως, Οδηγία, είναι τμήμα της «δέσμης προτάσεων» για τον τομέα της άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης των ισχυρών και όχι των λαών της, όπως εσείς την παρουσιάζετε.

Εμείς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι με την ευρωπαϊκή Οδηγία και είμαστε αντίθετοι επί της αρχής και στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και εν τέλει επί των άρθρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτή την Οδηγία επιβάλλονται κοινοτικές ρυθμίσεις σε ένα τομέα που εξαιρείται -και δικαίως- από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και λέω ότι δικαίως εξαιρείται επειδή αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας που είναι η άμυνα, διότι κυρίως αυτήν αφορά το σχέδιο νόμου.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δέσμη προτάσεων για τον τομέα της άμυνας με αυτή την Οδηγία και με άλλες παρόμοιες επιδιώκεται η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που προωθεί τη στρατικοποίηση της Ευρώπης και την ενίσχυση των εξοπλιστικών δαπανών. Μιας πολιτικής που δημιουργεί ευρωστρατούς, που υποβαθμίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της ασφάλειας και του δήθεν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, που εκχωρεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον έλεγχο μη εκλεγμένων και αδιαφανών υπερεθνικών θεσμών. Μιας πολιτικής στενά συνδεδεμένης και με τις αιματοβαμμένες πολεμικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ.

Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτή την πολιτική. Ήταν άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους καταψηφίσαμε τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», διότι στις συνθήκες προβλέπεται η ύπαρξη «ευρωπαϊκού οργανισμού άμυνας» που θα συντονίζει κυρίως τα εξοπλιστικά προγράμματα των χωρών-μελών.

Εμείς επιθυμούμε ακριβώς το αντίθετο, μία διαδικασία αφοπλισμού, μείωσης των εξοπλισμών και διοχέτευσης των πόρων στους ζωτικούς τομείς ανάπτυξης και ευημερίας της κοινωνίας, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική μέριμνα, κάτι βεβαίως που εσείς τα έχετε διαλύσει.

Η δική μας πρόταση για την αμυντική πολιτική ξεκινά από τη θέση ότι η καλύτερη άμυνα είναι μία πολυδιάστατη πολιτική ειρήνης και αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας μας. Σήμερα που ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει από τις περικοπές των εισοδημάτων του και τις αυξήσεις των φόρων, το μόνο που δεν επηρεάζεται είναι οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Γιατί; Επειδή τις έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Όχι φυσικά. Αλλά γιατί αυτό επιβάλει η «διπλωματία των εξοπλισμών». Οι «σωτήρες μας» είναι αυτοί που μας πουλάνε και τα όπλα και από αυτούς δεν έχετε πρόθεση να κόψετε ούτε ένα ευρώ. Ακόμη περισσότερο οι πολιτικές σας επιλογές κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης και διευκόλυνσης των μεγαλεμπόρων όπλων. Σ' αυτή τη λογική εντάσσεται και το παρόν σχέδιο νόμου. Στις αποκρατικοποιήσεις που ορίζονται από το μνημόνιο περιλαμβάνονται οι τέσσερις βιομηχανίες που συνδέονται με την άμυνα ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΒΟ.

Οι ρυθμίσεις που φέρνετε σχετικά με την αδειοδότηση και την αναστολή δασμών, συνδέονται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αφού πρώτα η σημερινή Κυβέρνηση και οι προηγούμενες απαξίωσαν και έφεραν αυτές τις βιομηχανίες σε δύσκολη κατάσταση με οδυνηρές βεβαίως συνέπειες για τους εργαζόμενους, τώρα επιχειρείτε να τις ξεπουλήσετε.

Και βέβαια, η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας και λοιποί, που θα ορκιστεί πιθανόν αύριο, θα είναι επίσης σ' αυτή την κατεύθυνση. Αυτό διαφαίνεται και από την μέχρι τώρα πολιτική τους και τη στήριξή τους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αλλά και από αυτά που συνομολόγησαν οι συνάδελφοι που μίλησαν από τα κόμματα που προανέφερα.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο, να χρησιμοποιηθεί για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλους τομείς της παραγωγής που δε συνδέονται όμως με την άμυνα, όπως είναι η ΕΛΒΟ που έχουμε στη ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη που ενώ θα μπορούσε να είναι η πρώτη βιομηχανία οχημάτων συνδεδεμένη όπως ήταν και παλαιότερα με τις αστικές συγκοινωνίες, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την έχετε απαξιώσει και εσείς και η Νέα Δημοκρατία.

Και μη μου πείτε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γιατί έχετε ήδη βγάλει τους εργαζόμενους σε εφεδρεία και η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών. Και αν όχι, διαψεύστε το. Μην κρυφτείτε, όμως, κύριε Υπουργέ, πίσω από αυτό που θα λέει ότι εγώ είμαι σήμερα Υφυπουργός αυτής της Κυβέρνησης και δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο η επόμενη.

Να σας θυμίσω ότι η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν συνδυάστηκε με μείωση των εξοπλισμών. Αυτό που συνέβη ήταν ότι όσο μειωνόταν το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στους ελληνικούς εξοπλισμούς, τόσο αυξανόταν το ποσοστό των ξένων επιχειρήσεων και κυρίως αυτών που είναι γερμανικών και αμερικάνικων συμφερόντων και οι κύριοι προμηθευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκεί γινόταν το «μεγάλο παζάρι» αυτών που φαίνεται να ενδιαφέρονται και τώρα για την εξαγορά των ελληνικών βιομηχανιών, αυτών για τους οποίους αίρετε τους περιορισμούς αδειοδότησης και δασμών.

Θα ήθελα να σας θυμίσω πως ούτε τώρα μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες. Τουναντίον, οι ξένοι προμηθευτές θα έχουν όλη την πίτα και θα χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές βιομηχανίες ως παραρτήματα προς διευκόλυνσή τους για να εξοικονομήσουν κόστος από τις δικές τους διακομιστικές και μεταπρατικές διαδικασίες.

Κύριοι Βουλευτές, είναι πραγματικά απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες ελέγχου και μάλιστα, αυστηροί σχετικά με την εμπορία των όπλων. Με αυτό το σχέδιο νόμου, όμως, δεν απλοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου για το πολεμικό υλικό που μπαίνει στην ελληνική επικράτεια. Αντίθετα, περιορίζεται η δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας του ελληνικού κράτους. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί τις άδειες που έχουν εκδοθεί από τα κράτη-μέλη. Η άρση αυτών των αδειών μπορεί να γίνει μόνο, εφόσον «συντρέχουν λόγοι δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας τάξης». Σε περίπτωση δε που μιλάμε για προμήθεια από το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι καν υποχρεωτική η οποιαδήποτε αδειοδότηση. Αυτό είναι το άρθρο 8.

Εμείς θεωρούμε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο κάθε μεταφοράς πολεμικού υλικού στην ελληνική επικράτεια. Η χώρα μας χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για πολεμικές επεμβάσεις -Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και αλλού- με σκοπούς οικονομικούς και επεκτατικούς. Μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου, αυτό που απλοποιείται είναι η δυνατότητα μεταφοράς αυτού του υλικού, εφόσον το ΝΑΤΟ εξαιρείται, βεβαίως, από τις διαδικασίες της αδειοδότησης.

Η χώρα μας, λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική και να απαγορεύει τέτοιου είδους χρησιμοποιήσεις. Θα μου πείτε, , ότι από τη στιγμή που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό εκ των πραγμάτων έχει τα συνεπακόλουθά του. Για μας δεν υπάρχει λόγος, να είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Ελλάδα -και αυτό είναι αίτημα και του ελληνικού λαού- δεν θα έπρεπε να εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής της εποχής μας.

Πέραν αυτών, έχουμε δύο βασικά λιμάνια, Σούδα και Αστακό, όπου υπάρχουν και ΝΑΤΟϊκές βάσεις και χρησιμοποιούνται για τις επιχειρήσεις τους, είτε αυτές είναι πολεμικές είτε σε επίπεδο ασκήσεων, πολεμικού χαρακτήρα βέβαια.

Με το σχέδιο νόμου που συζητούμε τίθεται ένα επιπλέον θέμα για όλα τα λιμάνια της χώρας, διότι αυτά θα χρησιμοποιούνται ως «ελεύθερες ζώνες» και ως «ελεύθερη αποθήκη πυρομαχικών», αφού, ως γνωστόν, εκεί όπου υπάρχει τελωνείο, εκεί όπου υπάρχει λιμάνι μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ελεύθερη αποθήκευση για την εξωτερική διαμετακόμιση για υλικά που έχουν καθιερωθεί σε αυτές τις ζώνες. Εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα τι γίνεται με αυτές τις ελεύθερες ζώνες.

Γιατί το λέω αυτό; Σας διαβάζω απάντηση του κ. Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή, στις 28 Σεπτέμβρη στο Ευρωκοινοβούλιο. “Στο πλαίσιο της καθιέρωσης «ειδικών οικονομικών ζωνών», η Κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, παραδείγματος χάρη, ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες κ.λπ.”

Ελεύθερες ζώνες εμπορίου, κύριε Υπουργέ, στο εσωτερικό το οποίο θα ισχύει μόνο ο «άγριος» νόμος της αγοράς. Ελεύθερες ζώνες στο εσωτερικό των οποίων οι εργασιακές συνθήκες είναι «μεσαιωνικές» και οι μισθοί είναι «ψίχουλα», που τσακίζουν τις εγχώριες αγορές και όπου εκεί μέσα «καλλιεργούν» τη μαύρη αγορά.

Για ποιον, άραγε, λόγο έφερε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -όχι ότι θα είναι διαφορετική η αυριανή συγκυβέρνηση, διότι και ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, ο Εισηγητής, συμφωνεί και επαυξάνει για αυτό το σχέδιο νόμου- αυτό το νομοσχέδιο το οποίο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ο κ. Χουντής τι ρωτούσε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, όχι διάλογος μεταξύ σας. Θα πάρετε το λόγο μετά.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ο Ευρωβουλευτής μας κ. Χουντής ρωτούσε τι γίνεται με τις ειδικές οικονομικές ζώνες και ήταν αποκαλυπτικός ο κ. Όλι Ρεν.

Για ποιο λόγο έφερε η Κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο τώρα, είναι νομίζω προφανές. Η Ελλάδα θα γίνει το El Dorado του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν θα έμενε απʼ έξω το μεγάλο βιομηχανικό κεφάλαιο, το οποίο «ορέγεται» την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Το μεγάλο κεφάλαιο «απαιτεί» και η Κυβέρνηση του «προσφέρει» απλόχερα κάθε είδους «ασυλία» φόρων, νόμου, εργοδοτικών υποχρεώσεων.  Περί αυτού πρόκειται σʼ αυτό το σχέδιο νόμου.

Θα ήθελα να σας θυμίσω και το τραγικό περιστατικό της Κύπρου, που στοίχισε ανθρώπινες ζωές. Εμείς τι θα κάνουμε, πέραν όλων των άλλων; Θα δεχόμαστε να έρχεται το ΝΑΤΟ, να έρχονται τα άλλα κράτη-μέλη και να αποθηκεύουν σε δικούς μας χώρους χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα «δημόσιας ασφάλειας», όπως εσείς το θέτετε μέσα στο σχέδιο νόμου; Είναι, επίσης, μείζον ζήτημα το πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή Κυβέρνηση την «έννομη τάξη, τη δημόσια ασφάλεια, τη σταθερότητα», που αναγράφονται στο σχέδιο νόμου και πέραν αυτού και πώς την αντιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο 2 υπάρχει μία απαλλαγή από τα νόμιμα τέλη για όλους. Καλώς υπάρχει για το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας, που προορίζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τι θα γίνει, όμως, εφόσον ιδιωτικοποιηθούν οι αμυντικές βιομηχανίες; Θα ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι σημαντικές βιομηχανίες, θα υποβαθμιστούν σε μονάδες transit, θα πεταχτούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία και, πέραν αυτού, θα έχουν και απαλλαγή από τα νόμιμα τέλη.

Επιπλέον, αυτό, ειδικά σε συνδυασμό με το άρθρο 9 περί γενικών αδειών μεταφοράς, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό το υλικό όταν εισάγεται θα επανεξάγεται και δεν θα προωθείται στην ελληνική «μαύρη» αγορά.

Στο άρθρο 3 σε ό,τι αφορά την εξαγωγή κυνηγετικών όπλων συμφωνούμε. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κυνηγετικών συλλόγων. Όμως, στο ίδιο άρθρο 3 στην παράγραφο 5 προσθέτετε το άρθρο 3Α για την εξαγωγή και επανεξαγωγή υλικού με στρατιωτικό προορισμό στο οποίο εμείς –όπως προανέφερα- διαφωνούμε κάθετα.

Στο άρθρο 4 η διαμεσολάβηση και μεσιτεία, ιδίως στα οπλικά συστήματα, είναι μια πληγή. Μας έχει κοστίσει πακτωλούς χρημάτων, ενώ εγείρει ζητήματα εθνικής άμυνας και απορρήτου σε ζητήματα υψίστης σημασίας. Η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι έτσι είναι η αγορά και πρέπει αυτό να το λάβουμε ως δεδομένο. Εμείς λέμε ότι αυτό που θα μπορούσε έστω να περιορίσει την ισχύ των διαφόρων διαμεσολαβητών και μεσιτών είναι μια ισχυρή δημόσια υπηρεσία εξοπλισμών με γνώση της διεθνούς αγοράς, όπως υπάρχει σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Αν πάλι δημιουργηθεί μητρώο διαμεσολαβητών μεσιτών, θα πρέπει να εξεταστεί ποιος θα το ελέγχει. Εμείς έχουμε την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Κύριοι συνάδελφοι, καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο νόμου, που δίνει «ισόβιο διαβατήριο» είτε στους συμμάχους μας, είτε στους μεγαλέμπορους όπλων και εκτιμούμε ότι δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα ούτε για την άμυνα, ούτε για την οικονομία της χώρας.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια ακόμη επειδή έχουμε καταθέσει, κυρία Πρόεδρε,  μία τροπολογία πολύ σημαντική κατά την άποψή μας.  Αν είναι σε γνώση των συναδέλφων, θα καταλάβουν γιατί ακριβώς μιλάω. Μιλάω για την τροπολογία που έχει να κάνει με τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής -πυρηνικών χημικών, βιολογικών όπλων- για τα οποία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ -και νομίζω ότι έχει να κάνει και με την ίδια την Ελληνική Βουλή- την «πλήρη απαγόρευση» πέραν αυτών και των χημικών που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των λαϊκών αγώνων.

Μπορώ να έχω την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε, για δύο λεπτά για να την αναπτύξω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας. Θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός στη  τροπολογία σας. Νομίζω ότι είναι γνωστή σε όλους. Παρακαλώ, τελειώστε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είναι γνωστή σε όλους, όμως έχει μία μεγάλη σημασία διότι η Ελλάδα έχει επισήμως διατυπώσει την υποστήριξή της στη μη διασπορά και έχει επιβάλει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Αμμανατίδου, υπήρξε μέχρι τώρα ανοχή, αλλά πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ωραία. Μπορώ να έχω μία τρίλεπτη δευτερολογία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στη δευτερολογία σας.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ.

(Δύο βίντεο εισήγησης στο σχέδιο νόμου για όπλα και πυρομαχικά)

http://www.youtube.com/watch?v=-mziHxRmXmo (1ο μέρος)

http://www.youtube.com/watch?v=yAeUZrgZ8nk (2ο συνέχεια)

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε  Πρόεδρε.

Δεν θα συνεχίσω σε αυτό που λέγαμε τώρα. Θέλω, όμως, να πω για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την οποία βεβαίως και είχαμε προαναγγείλει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου από τις 28 Σεπτέμβρη, για την απαγόρευση όπλων μαζικής καταστροφής, όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, βομβών διασποράς, ναρκών κατά προσώπων και χημικών αερίων.

Η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί σήμερα μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει επισήμως διατυπώσει την υποστήριξή της στη μη διασπορά και έχει συμβάλει στη διατύπωση της επίσημης κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα διαμορφώθηκε επί ελληνικής προεδρίας.

Επίσης, διακηρύσσει ως επίσημη θέση της εξωτερικής της πολιτικής τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Εάν θέλει να είναι συνεπής η χώρα μας με αυτές τις θέσεις οφείλει να επιβάλει την πλήρη απαγόρευση της παρουσίας στην ελληνική επικράτεια με οποιονδήποτε τρόπο των όπλων μαζικής καταστροφής.

Επείγει επίσης η απόλυτη απαγόρευση των αρχών κατά προσωπικού καθώς και των βομβών διασποράς ως ιδιαίτερα απάνθρωπων όπλων που προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους και μεταξύ των αμάχων πολιτών, όπως παραδείγματος χάριν μεταναστών που επιχειρούν να διαβούν τα σύνορα χωρίς νόμιμη άδεια αλλά και πιθανόν μεταξύ ελληνικών περιπόλων του στρατού ή της Συνοριοφυλακής. Μπορεί επίσης να είναι κτηνοτρόφοι ή και κοπάδια ζώων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολέμων στα τέλη του 20ου και στις αρχές του 21ου αναδείχθηκε η επικινδυνότητα των όπλων που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία του πληθυσμού είτε μετά τη χρήση τους είτε όταν απλώς αποθηκεύονται. Ως εκ τούτου, πρέπει να απαγορευτούν. Η απαγόρευση πρέπει να αφορά τόσο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τις συμμαχικές.

Επίσης, η Ελλάδα ενώ έχει κυρώσει τη Συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση χημικών αερίων σε πολεμικές συγκρούσεις, συνεχίζει και με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα μάλιστα το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιεί χημικά αέρια εναντίον των ίδιων των Ελλήνων πολιτών παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για επικείμενη απαγόρευσή τους. Η πρακτική αυτή είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη, κύριε Υπουργέ. Πώς είναι δυνατόν χημικά αέρια ή έστω συστατικά χημικών αερίων που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μην χρησιμοποιήσει ούτε καν σε περίπτωση πολέμου, η συγκεκριμένη Κυβέρνηση –και η αυριανή φαντάζομαι που πάτε να κάνετε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- να τα χρησιμοποιεί εναντίον των ίδιων των Ελλήνων πολιτών;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκατόν πενήντα χιλιάδες έρευνες στη διεθνή βιβλιογραφία οι οποίες αφορούν στην επικινδυνότητα της ουσίας CS που χρησιμοποιείται σαν προωθητικό για αυτά τα συγκεκριμένα αέρια;  Επανειλημμένα έχει επισημανθεί από γιατρούς επιστήμονες στο Συνήγορο του Πολίτη ότι τα χημικά αέρια καταστολής είναι επικίνδυνα για την υγεία των διαδηλωτών, τη δημόσια υγεία δεδομένης της πυκνής αστικής δόμησης ακόμη και για την υγεία των ίδιων των αστυνομικών. Αυτά τα χημικά αέρια είναι ύποπτα και για έναν ακόμα θάνατο, αυτόν τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ του Δημήτρη Κοτσαρίδη. Χρειάζεται λοιπόν να νομοθετήσει η ελληνική Βουλή και να αφαιρέσει κατʼ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι επικίνδυνες ουσίες.

Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει σήμερα να αποδεχθείτε αυτή την τροπολογία διότι θέτει το πλαίσιο στο οποίο η ελληνική Κυβέρνηση επί Προεδρίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα είχε θεσμοθετήσει. Γιατί τώρα δεν ακούμε τίποτα;

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ανοχή σας αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή και να μπει και σε ψηφοφορία.

Ευχαριστώ.

(Βίντεο εισήγησης τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ)

http://www.youtube.com/watch?v=Rn6KpHwKtGE