Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/06/2002

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Ν.Κωνσταντόπουλου επισκέφθηκε τον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής Β' Πειραιά Π.Λαφαζάνης και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα Γ.Γαβρίλη επισκέφθηκαν σήμερα τον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Συναντήθηκαν με τα σωματεία της Ζώνης, μίλησαν στους εργαζόμενους, καθώς επίσης και με τους εργοδότες των επιχειρήσεων ΝΑΥΣΙ (Καλογερίδης) και ΚΑΡΡΑ (Καρράς) και τα σωματεία εργαζομένων τους.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Η κυβερνητική πολιτική συντηρεί και μεγαλώνει τις ανισότητες, τις αδικίες και τις αβεβαιότητες που αναστατώνουν την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία φουντώνει. Τα προγράμματα για την απασχόληση δεν αποδίδουν. Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος χειροτερεύει τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα αδιέξοδα από πλευράς κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχει κοινωνική προστασία σήμερα. Απόδειξη, οι διαδικασίες με τις οποίες εύκολα οδηγείται μια κυβέρνηση στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα να τους σέβονται ως εργαζόμενους και να μην τους εμπαίζουν οι εκάστοτε αρμόδιοι και συναρμόδιοι υπουργοί.

Δεν εξασφαλίζει η κυβερνητική πολιτική την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών. Απόδειξη, ο αδιαφανής τρόπος με τον οποίον ξεπουλιούνται τα συλλογικά αγαθά και η δημόσια περιουσία, όπως με αδιαφανείς και διαβλητούς όρους έγινε η εκποίηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Εδώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος βλέπει κανένας εφιαλτικά τα προβλήματα της ανεργίας και της ανασφάλειας για το μέλλον. Είναι ανάγκη να υπάρξει η διαρκής επιδότηση της ανεργίας, όσο καιρό βρίσκονται έξω από την απασχόληση οι εργαζόμενοι. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν τα ένσημα για την συνταξιοδότησή τους και την ασφάλισή τους. Είναι επιτέλους καιρός να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που θα πρέπει να λειτουργεί μαζί με τον ΟΛΠ και τα Ναυπηγεία ως μια μονάδα ανταγωνιστική, αλλά και χρήσιμη για την εθνική οικονομία.

Ο ΄Ελληνας ναυπηγοεπισκευαστής έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και πρέπει να στηριχθεί για να έχει απασχόληση. Η πολιτική από πλευράς κυβέρνησης λείπει, που να εξασφαλίζει τη διαρκή απασχόληση και την αναζωογόνηση αυτής της κρίσιμης βιομηχανικής περιοχής. ΄Εχει επιλεγεί ο εύκολος δρόμος, ο δρόμος της συρρίκνωσης, της υποβάθμισης, της σταδιακής εκποίησης και εγκατάλειψης. ΄Ετσι και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, αλλά και η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, μαζί με την καθημερινή αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και αντιμετωπίζουν εφιαλτικό πρόβλημα επιβίωσης".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου