Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/11/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Ant1»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Ant1» (Ν. Δημαράς-N. Βαφειάδης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον κ. Παπαδήμο

Πως σας φαίνεται η επιλογή Παπαδήμου;

Φαίνεται ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο, περιμένουμε να δούμε τη σύνθεσή της, τις προγραμματικές της  δηλώσεις αλλά το πλαίσιο της πολιτικής που θα εφαρμόσει αυτή η κυβερνητική σύμπραξη είναι δεδομένο και είναι πολύ αρνητικό για την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων, παρΆ ότι εμφανίζεται ο κ. Παπαδήμος ως Μεσσίας. Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτή  τη κυβέρνηση και θα ασκήσουμε, όπως προβλέπει ο νομός και το Σύνταγμα, αντιπολίτευση.

Την ώρα που ενώνεται η ευρύτερη δεξιά με ένα δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ στο όνομα ενός πρώην τραπεζίτη με καλές τεχνικές προδιαγραφές, είναι επείγουσα ανάγκη να ενωθούν οι δυνάμεις της αριστεράς για να προβάλλει την δική της εναλλακτική λύση.

Για την συσπείρωση της αριστεράς

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος;

Σε μια εβδομάδα τα βρήκαν Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης, δεν μπορούμε εμείς;

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι η κοινωνία καλεί τις ηγεσίες της αριστεράς να ενωθούν και να συσπειρωθούν εναντίον αυτής της άδικης πολιτικής μαζί με τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται με το ΠΑΣΟΚ, σε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα.

Όποιος αρνείται αυτή την επιλογή ρίχνει νερό στο μύλο της στήριξης των κυβερνητικών επιλογών.

Αυτό που επιχειρείται αυτή την ώρα είναι η μεταβίβαση εξουσίας από ένα καταρρέον πολιτικό σκηνικό με μοχλό ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Πίσω από τον κ. Παπαδήμο αθροίζεται η αποτυχία αυτών που έφεραν την Ελλάδα «στα βράχια» και το λαό στην απελπισία.

¶ρα πρόκειται για πρόταση προς το ΚΚΕ;

Όχι, είναι μια πρόταση προς όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό. Και στην ΔΗΜΑΡ, και στους οικολόγους πράσινους, και στο ΚΚΕ, και στις προοδευτικές δυνάμεις που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Θα προχωρήσουμε με την ενθάρρυνση της ευρύτερης αριστεράς, με όσους αποδεχθούν αυτήν την πρόσκληση-πρόκληση. Η πίεση προς της ηγεσίες είναι τόσο έντονη που σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Μας παρακινούν και ελπίζουν σε μια τέτοια αριστερή συσπείρωση, πολίτες που μέχρι πρότινος ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και  τώρα αντιλαμβάνονται  την κατάρρευση και προκρίνουν ως λύση μια τέτοια αριστερή συσπείρωση.

Για την πολιτική της νέας κυβέρνησης

Τι θα σημαίνει για τον απλό κόσμο αυτή η κυβέρνηση Παπαδήμου;

Κι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα εκτελέσει, όσα έχουν προδιαγράψει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Τζάμπα δάνεια δεν υπάρχουν. Μάλλον θα πέσουν και οι υπογραφές που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από πλευράς Σαμαρά. Η φόρμουλα θα βρεθεί. Οι δεσμεύσεις θα είναι μεγάλες και οι ηγεσίες που εξαναγκάστηκαν να δεχθούν τον κ. Παπαδήμο θα συνεργαστούν μαζί του ή θα τραβούν ο καθένας διαφορετικό δρόμο και ταυτόχρονα το χαλί, γιατί οι δυνάμεις οικονομικές και μιντιακές που πίεσαν για την επιλογή Παπαδήμου, δεν τον θέλουν μόνο για 3-4 μήνες.

Όσα έκανε την τελευταία εβδομάδα, ο κ. Παπανδρέου με τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις επιτάχυναν την αποδόμηση του όχι μόνο από την Πρωθυπουργία αλλά και από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τι είδους πολιτική θα εφαρμοστεί κατά τη γνώμη σας; Η φοροδοτική ικανότητα πολλών πολιτών έχει εξαντληθεί.

Απέναντι και σΆ αυτή τη κυβέρνηση, εμείς θα θέσουμε τα ίδια ζητήματα: τι θα γίνει με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής; θα βάλουν οι πλούσιοι το χέρι στη τσέπη; θα πάει κανένας κλέφτης φυλακή; θα πληρώσουν φόρους αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία; θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη; θα απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι; Θα αποκομματικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση;

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένα τεχνοκράτης με την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ θα καταφέρουν όσα δε κατάφεραν τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Επιπρόσθετα, θα ήταν πολύ καλύτερο ο κ.Παπανδρέου να είχε παραιτηθεί από το Σάββατο για να διαφυλασσόταν το Σύνταγμα που τσαλακώθηκε και μάλιστα και με την ανοχή του ΠτΔ. Όσα τραγελαφικά ζήσαμε τις τελευταίες μέρες προσβάλλουν τον ελληνικό λαό κι οφείλονται στην απελπισμένη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην καρέκλα με την σύμπραξη  και την ανοχή και του ΠτΔ.

Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους λένε γιατί η αριστερά ήταν απούσα από την τελευταίες συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

To Γραφείο Τύπου