Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/11/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Στρατούλη στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου), σχετικά με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η αντιδημοκρατική εκτροπή. Αυτή η βουλή δεν έχει δικαίωμα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και πολιτική νομιμοποίηση στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας των μνημονιακών δυνάμεων. Η ίδια η Βουλή με την παρούσα σύνθεσή της είναι απονομιμοποιημένη από το λαό, γιατί εκλέχτηκε σε διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σήμερα πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και γιατί έχουν αλλάξει από τότε ριζικά οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί. Εξάλλου όλα μαζί τα μνημονιακά κόμματα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης δεν έχουν σήμερα ούτε το 50% των ψηφοφόρων.

Ο νέος πρωθυπουργός κ Παπαδήμος δεν είναι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης. Θεωρείται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, όχι μόνο ως αρχιλομπίστας των τραπεζών αλλά και ως το σύμβολο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας στην ΕΕ. Έχει επίσης προσωπικές πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή χρεοκοπία της χώρας μας, γιατί ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος από το 1993 ως το 2002 και ως στενός συνεργάτης του κ Σημίτη, πρωτοστάτησε για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη με χαλκευμένα στατιστικά στοιχεία. Τον διόρισαν πρωθυπουργό κυρίως για να σώσει το σύστημα και τις τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αυτή τη κυβέρνηση, αφενός γιατί έχει πολιτική στήριξη από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του μνημονίου, και αφετέρου γιατί της έχει δοθεί καθαρή πολιτική εντολή. Να εφαρμόσει δηλαδή τις μέχρι τώρα συμφωνίες με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και να εγκρίνει τη νέα μνημονιακή σύμβαση και το νέο πιο βάρβαρο μνημόνιο λεηλασίας του λαού και της χώρας μας που θα την συνοδεύει.

Είναι μια κυβέρνηση της τρόικας, των τραπεζών, του ντόπιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και όχι μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από τον Ελληνικό λαό. Είναι σαν να ανέλαβαν απευθείας την διακυβέρνηση της χώρας η τρόικα, η Γερμανία και το κεφάλαιο, επιβάλλοντας ως πρωθυπουργό ένα τραπεζίτη «που μιλάει ελληνικά, αλλά δεν είναι με το μέρος των ελλήνων».

Είναι σαφές λοιπόν, ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Θα πρωτοστατήσουμε στους λαϊκούς αγώνες, για την ανατροπή της, για την διενέργεια εκλογών, με στόχο μας να αναδειχτεί από αυτές μια αριστερή προοδευτική κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση που θα ακυρώσει τις μνημονιακές συμφωνίες, δεν θα επιτρέψει καμιά θυσία του ελληνικού λαού για τη σωτηρία του ευρώ και της ευρωζώνης και θα ανοίξει μια άλλη θετική διέξοδο για το λαό και τη χώρα μας με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Μια διέξοδο που θα βασίζεται στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων (αθέτηση πληρωμών στους τοκογλύφους πιστωτές και διεθνής λογιστικός έλεγχος), στην εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και στην διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδηματική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων.

To Γραφείο Τύπου