Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2006

Πωλείται η Ελλάδα

Εκχωρούνται μαζικά σε ιδιωιτκά συμφέροντα προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση: Τμήματα Πανεπιστημίων, Δικαστικά Μέγαρα, Πυροσβεστικοί Σταθμοί, σχολεία, φυλακές κλπ.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΚΡΥΦΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις της Διυπουργικής για την προώθηση 40 νέων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η διυπουργική κυβερνητική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόγραμμα-"μαμούθ" που προσεγγίζει το 1 δις ?, με το οποίο εντάσσονται 40 νέα έργα στον απαράδεκτο νόμο 3389/05 περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με την κυβερνητική αυτή απόφαση κλιμακώνεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της χώρας.

Η κυβέρνηση στην ουσία παραδίδει πλήρως στα ιδιωτικά συμφέροντα προς άγρια εμπορική και κερδοσκοπική εκμετάλλευση ανά την Ελλάδα σειρά από Πανεπιστημιακά τμήματα, σχολεία, δικαστικά μέγαρα, πυροσβεστικούς σταθμούς, φυλακές κ.λπ.

Οι απαράδεκτες αυτές αποφάσεις, πέραν των άλλων, θα έχουν δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους πολίτες, αφού θα τους επιβαρύνουν πολλαπλά και υπέρμετρα με τη χρήση δημόσιων και άλλων υπηρεσιών. Στην ουσία ανοίγουν το δρόμο σ΄ ένα είδος νέας πρόσθετης φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα επιτείνει και το γενικότερο κύμα ακρίβειας.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αυτό ιδιωτικοποίησης και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών αποτελεί στην ουσία του ένα νέο επαχθέστατο δανεισμό του δημοσίου, ο οποίος με τα γνωστά λογιστικά τρικ θα αποκρυφτεί από το δημόσιο χρέος, παρόλο που θα επιβαρύνει για δεκαετίες τους επόμενους προϋπολογισμούς. Ο κίνδυνος να υποθηκευτούν, με κρυφό και αδιαφανή τρόπο, οι επόμενοι προϋπολογισμοί γίνεται ορατός, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση προτίθεται να γενικεύσει αυτές τις πρακτικές των Συμπράξεων.

Η κυβέρνηση μ' αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές αποκαλύπτει πλήρως την κατεύθυνσή της να υποβαθμίσει μέχρι καταργήσεως και να ιδιωτικοποιήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με την υποκατάσταση του τελευταίου από τις λεόντειες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, από τις οποίες θα αντλήσουν νέα κέρδη μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και κυρίως οι τράπεζες.

Καταγγέλλουμε αυτές τις ακραίες αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες επιλογές, οι οποίες, επί της ουσίας, συναντούν την ευρύτερη δικομματική συναίνεση και προσφέρουν νέα πεδία κερδών στην ιδιωτική ολιγαρχία, ενώ υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να προασπίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες του δημόσιου χώρου και την αναβάθμιση αντί της υποβάθμισης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χωρίς τα οποία η Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια μετατρέπεται σε μια ανοχύρωτη χώρα στο έλεος της ιδιωτικής απληστίας."

To Γραφείο Τύπου