Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2005

Αρνείται τον έλεγχο στις μητροπόλεις η κυβέρνηση

Απάντηση υπουργού Οικονομίας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννη Δραγασάκη

Μείζον πολιτικό πρόβλημα προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αδάμ Ρεγκούζα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Γιάννη Δραγασάκη για τη διενέργεια οικονομικών ελέγχου στις Μητροπόλεις.

Ο υφυπουργός, μολονότι αναγνωρίζει ότι ο σχετικός νόμος 590/1977 παρέμεινε επί εικοσαετία ανενεργός και κατά συνέπεια παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα η λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου αδρανεί, με την απάντησή του αποκαλύπτει ότι η διαρκής αυτή παρατυπία υιοθετείται ως επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Επομένως, στο αίτημα του Γιάννη Δραγασάκη για διενέργεια ειδικού διαχειριστικού ελέγχου στις Μητροπόλεις η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας:

Αρνείται να εφαρμόσει το νόμο 590/77, σύμφωνα με τον οποίο οι διαχειρίσεις των περιουσιακών στοιχείων των ιερών Μητροπόλεων της εκκλησίας υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο.

Αναγνωρίζει την παρανομία αλλά τη συγκαλύπτει και τη συνεχίζει.

Αιτιολογεί τη θέση της με την αδυναμία της να επιστρατεύσει σχετικό αριθμό υπαλλήλων - ελεγκτών και την έλλειψη αντίστοιχης εισαγγελικής ή εντολής.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας ότι η απάντηση του κ. Ρεγκούζα προκαλεί θλίψη, επεσήμανε ότι από τον νόμο 590/77 δεν προκύπτει όρος εισαγγελικής εντολής και ότι από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, αυτή ως νομικό πρόσωπο υπάγεται σε οικονομικό έλεγχο.

«Η ερμηνεία του κ. Ρεγκούζα», τόνισε ο Γ.Δραγασάκης, «στερείται νομικής ή ηθικής βάσης. Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή απάντηση δεν αποτελεί την τελική της κυβέρνησης. Η συζήτηση σχετικής τροπολογίας που έχουμε καταθέσει στο ν/σ του υπουργείου Παιδείας αποτελεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να διορθώσει το σημερινό λάθος της», κατέληξε ο βουλευτής.

To Γραφείο Τύπου