Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
14/11/2011

Ολοκλήρωση των εργασιών της 10ης συνδιάσκεψης του Δικτύου Συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική διεθνή συμμετοχή συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Νοέμβρη η 10η συνδιάσκεψη του Δικτύου Συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  Αλ. Τσίπρας και απεύθυνε χαιρετισμό ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς. 

Συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Ν. Χουντής και S. Wils, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Die Linke  M. Schlecht και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από 13 ευρωπαϊκές χώρες με ομιλίες, παρεμβάσεις, ψηφίσματα και προτάσεις κοινής δράσης ανέδειξαν την αντίσταση ενάντια στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, που απειλεί με κατεδάφιση το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας και τις εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών, ως όρο για την ίδια την επιβίωση των εργαζομένων και την αλλαγή πορείας της Ευρώπης, σε κατεύθυνση κοινωνικά δίκαιη και προοδευτική. Η Ελλάδα που αντιστέκεται με  μαζικότατες λαϊκές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις  ενάντια στις πανευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης. Το συμπέρασμα ήταν κοινό: ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών. 

Εγκρίθηκαν σειρά ομόφωνων  ψηφισμάτων που αφορούν τη συνέχιση της πάλης των αριστερών συνδικαλιστών στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη ενιαιοποίηση των θέσεων τους, αποτελεσματικότητα και ένταση. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ψήφισμα για την πάλη των νέων εργαζομένων και ανέργων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  και η  αναγκαία ένταξή τους σε σύγχρονα, μαζικά, μαχητικά , αντιγραφειοκρατικά  συνδικάτα.

Εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα υπέρ των Παλαιστινίων εργαζομένων, των αγώνων τους και τη στήριξη της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, ως κυρίαρχο  και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967. Σημαντικό ενδιαφέρον απέσπασε τέλος η απογευματινή εκδήλωση με τους Michael Schelct και Παναγιώτη Λαφαζάνη, που ανέλυσαν σε βάθος τις σημαντικότερες παραμέτρους της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για την Ευρώπη των λαών ενάντια στην Ευρώπη των τραπεζών!

Δίκτυο Συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς