Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/06/2002

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου και Ν.Χουντή με τον Υπουργό Εξωτερικών

Με τον υπουργό Εξωτερικών κ Γεώργιο Παπανδρέου συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική του ΣΥΝ Νίκος Χουντής.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ενημερώθηκα από τον κ. υπουργό Εξωτερικών. Με αφορμή αυτήν την αναλυτική συζήτηση που είχαμε θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.

Επί της ουσίας και οι συζητήσεις που έγιναν στη Σεβίλλη επιβεβαιώνουν ότι ο λεγόμενος Ευρωστρατός είναι στενά συνδεδεμένος με τους μηχανισμούς και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Κάτι τέτοιο ακυρώνει την προοπτική για μια στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και για την πολιτική της χειραφέτηση από τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και της Ατλαντικής λογικής.

Ακυρώνει επιπροσθέτως την προοπτική για να μπορέσει η ενωμένη Ευρώπη να παίξει έναν ρόλο υπέρ της ειρήνης, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο, για μια νέα αντίληψη, δηλαδή του διεθνούς δικαίου που σήμερα έχει κατεδαφιστεί από τη λογική της μιας υπερδύναμης, από τη λογική του διαρκούς πολέμου που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπους.

Ως προς τους χειρισμούς που κάνει η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνω ότι υπάρχει μια διπλή γλώσσα. Ο κ. πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχει κείμενο Αγκυρας και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάτι το οποίο δεν προέρχεται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Στην πράξη, όμως, το κείμενο της Αγκυρας εφαρμόζεται και φοβούμαι ότι όλα τα άλλα τα οποία γίνονται είναι μεθοδεύσεις για να οδηγηθούμε κάποτε στην τελική του επικύρωση.

Αλλωστε το κείμενο της Αγκυρας είναι εκείνο το οποίο θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση που ενδεχομένως αποσταλεί ευρωπαϊκή δύναμη στη FYROM με συμμετοχή και μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη και της Ε.Ε.

Με αυτές τις σκέψεις, όπως ξέρετε, ο ΣΥΝ έχει διατυπώσει την άποψη για απόρριψη του λεγομένου "κειμένου της Αγκυρας". Κάτι τέτοιο είχε ανακοινώσει και ο κ. πρωθυπουργός και πριν από τη Σεβίλλη. Δυστυχώς εκεί η κυβέρνηση υιοθέτησε την τακτική των τροποποιήσεων, των συζητήσεων, των διαφορετικών εκδοχών. Κάτι το οποίο φοβάμαι ότι οδηγεί στον πόλεμο των ερμηνειών που μπορεί πολλές φορές να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Αλλη ήταν η ενημέρωση πριν από τη Σεβίλλη, όταν ο κ. πρωθυπουργός ανακοίνωνε την απόρριψη του κειμένου της Αγκυρας, το οποίο το θεωρούσε και απαράδεκτο.

Σήμερα επί του κειμένου αυτού γίνονται οι τροποποιήσεις, οι προσθήκες και οι αλλαγές. Αυτό είναι μία ανακολουθία. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός απέφυγε να ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς, για να μην επισημανθεί αυτή η διαφορετική τακτική πριν και μετά τη Σεβίλλη.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ θεωρούμε ότι το κείμενο αυτό, για λόγους ουσίας είναι απαράδεκτο. Το απορρίπτουμε και νομίζω ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, και η κυβέρνηση και η Ν.Δ., οφείλουν επί της ουσίας να τοποθετηθούν.

Γιατί φοβάμαι ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για μια ακόμη φορά παίζεται ένα παιχνίδι εσωτερικών εντυπώσεων και από την πλευρά της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης επιδιώκεται η δημιουργία μιας εικόνας η οποία είναι εντελώς διαφορετική προς την πραγματικότητα και εντελώς επίσης διαφορετική προς τις όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία.

Ευχαρίστησα τον κ. υπουργό για την ουσιαστική συζήτηση, για την πλήρη ενημέρωση και εκτιμώ ότι το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας".

Ερώτηση δημοσιογράφου: -Έπρεπε να σας είχε ενημερώσει ο κ. πρωθυπουργός;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ευχαρίστησα τον κ. υπουργό Εξωτερικών που με ενημερώνει. Ο κ. υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τα κόμματα. Είναι μια διαδικασία απολύτως θετική, απολύτως θεμιτή.
Εάν το αποφεύγει ο κ. πρωθυπουργός, είναι θέμα του κ. πρωθυπουργού και όχι δικό μου.

Για την κρίση στο Παλαιστινιακό

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελευταία κρίση που υπάρχει στο Παλαιστινιακό δείχνει ότι η φωνή της Ευρώπης δεν ακούγεται. Ακούγεται η φωνή του Μπους που είναι η φωνή του πολέμου, που είναι η φωνή του διαρκούς μάλιστα πολέμου, στη λογική του "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας", αλλά η φωνή της ειρήνης, η φωνή της Ευρώπης δεν ακούγεται και βέβαια αυτή τη στιγμή η κρίση στην Παλαιστίνη είναι μία υπόθεση που αφορά και την Ευρώπη, όπως αφορά και τους Παλαιστίνιους, αλλά και τους Ισραηλίτες, τις φιλειρηνικές, δημοκρατικές δυνάμεις του Ισραήλ που δεν εκφράζονται μέσα από τη λογική του Σαρόν, αλλά αφορά και όλον τον κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου