Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/11/2011

Νίκος Χουντής προς Κομισιόν: «Πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα ποσά των άμεσων επιδοτήσεων για τους έλληνες αγρότες»

«Οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση να ειδωθούν ως ειδική περίπτωση στον αγροτικό τομέα»

Ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας κ. Ciolos.

Ν.Χουντής : «Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα  τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής  της λιτότητας  του μνημονίου, που εφαρμόζεται  στην Ελλάδα. Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων αγροτών προβλέπουν μείωση για το επόμενο διάστημα της τάξεως από 5% έως και 9%. Μια τέτοια μείωση των άμεσων επιδοτήσεων θα είναι εξοντωτική για τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Σας ερωτώ κύριε Επίτροπε, είσαστε διατεθειμένος  να ζητήσετε την αναθεώρηση προς τα πάνω  των ποσών των άμεσων επιδοτήσεων για τους αγρότες της Ελλάδας και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα χωρίς να μειωθούν των άλλων χωρών; Είσαστε διατεθειμένος να αυξήσετε συνολικά  τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»;

Ciolos:  «Είναι μια μείωση που προτείνεται σε ορισμένα κράτη μέλη και που δεν ξεπερνά το 6% σε σχέση με τη σημερινή περίοδο. Και αυτή η μείωση προτάθηκε για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η άμεση αύξηση στα κράτη μέλη που ο μέσος όρος των άμεσων πληρωμών ανά εκτάριο είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι μια εξισορρόπηση που προτείνουμε,  η οποία είναι βάσιμη και εφικτή γιατί αυτή η μείωση είναι κάτω από το 6% για την ισχύουσα περίοδο και επιπλέον αυτή η μείωση δεν γίνεται εν μια νυκτί. Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι να υπάρχει μια μεταβατική  περίοδος, αυτή η μείωση να γίνει σταδιακά  μέχρι το 2018. Είναι μια αρχή που μπαίνει στην Ε.Ε., είναι η αρχή της αλληλεγγύης  και σε αυτή τη βάση προτείναμε τη νέα εξισορρόπηση και μάλιστα φροντίσαμε ώστε αυτή η μείωση να μην είναι βίαιη και να μην επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τους γεωργούς».

Ν.Χουντής: « Η απάντηση του Επιτρόπου δεν έδωσε απάντηση σε αυτό που ζητούσα εγώ. Εγώ ρωτούσα λόγω της ειδικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, αν είσαστε διατεθειμένος να το αλλάξετε  αυτό το ποσόν.  Σας ερωτώ, διότι για άλλα  θέματα όπως των εργασιακών σχέσεων η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση μπορούν να ειδωθούν ως ειδική περίπτωση  στον αγροτικό τομέα»;

Ciolos : «Τα νούμερα και ολόκληρη η πρόταση είναι υπό συζήτηση στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο. Η Κομισιόν υπέβαλλε νομοθετική πρόταση. Αυτοί που μπορούν να τροποποιήσουν την πρόταση είναι, με συναπόφαση, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Η νομοθετική πρόταση έγινε επί τη βάση των αρχών που σας είπα, δηλαδή εξισορρόπηση των ενισχύσεων για μεγαλύτερη ισότητα στην κοινή γεωργική πολιτική, είναι μάλιστα κάτι που προτάθηκε από το Κοινοβούλιο. Για περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε ξεχωριστό κράτος μέλος και για τις προσαρμογές στα νούμερα, θα γίνουν μετά την απόφαση για τον προϋπολογισμό, πάλι από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.  Κατόπιν η χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα μεταφραστεί σε μια απόφαση με τη διαδικασία της συναπόφασης για την Κοινή Γεωργική Πολιτική όπου θα περιλαμβάνει και τα νούμερα για την Ελλάδα και για τα άλλα κράτη μέλη».

To Γραφείο Τύπου