Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/11/2011

Πίσω από το τεχνοκρατικό προφίλ του κ.Παπαδήμου κρύβεται μια ακόμα σκληρότερη πολιτική - Τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

σύνδεσμος βίντεο


•     «Οι εκπρόσωποι μιας αποτυχημένης πολιτικής κι ενός χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού θα σώσουν τη χώρα;»

•    «Έχετε σκοπό να ελέγξετε τι γίνεται και στις άλλες τράπεζες, μήπως γίνονται τα ίδια; Ξέρετε ότι ο ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας που συνέταξε αυτή την έκθεση, ο κ. Γούσιος, είχε πριν λίγες ημέρες ένα μασούρι δυναμίτη στην πιλοτή της πολυκατοικίας του»

•    «Μας είπατε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στο σχέδιο και τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Θα περίμενα το σχέδιο το ελληνικό για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη δίκαιη κατανομή των θυσιών,  τη δίκαιη κατανομή στον πλούτο που θα παραχθεί από την ανάπτυξη»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νέος Πρωθυπουργός μας κάλεσε να πούμε αλήθειες. Ε, λοιπόν, η πρώτη αλήθεια είναι ότι η τρικομματική Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ επιβλήθηκε από τους δανειστές μας και μάλιστα τελεσιγραφικά. Έρχεται μετά την ολοφάνερη αποτυχία και την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει όμως την ίδια αποτυχημένη πολιτική και μάλιστα σε πιο σκληρές δόσεις. Αυτή την πολιτική την έχει αποφασίσει πριν από μας για μας η τρόικα των δανειστών μας, την έχει συνυπογράψει και συνδιαμορφώσει στο προεδρικό μέγαρο η τρόικα των Αρχηγών -Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης- και καλείται να την εφαρμόσει η κομματική τρόικα ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία-ΛΑΟΣ.

    Ο νέος Πρωθυπουργός μίλησε για αλήθεια. Κύριε Παπαδήμο, μετά το δεκαπενθήμερο του θεάτρου του παραλόγου που έζησε όλος ο ελληνικός λαός από ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα και μία καταρρέουσα κυβέρνηση, χθες, την ώρα που εσείς ολοκληρώνατε την ετοιμασία των προγραμματικών σας δηλώσεων, ζήσαμε το νέο θέατρο του παραλόγου:

Ο Παπανδρέου να παριστάνει ακόμα τον Πρωθυπουργό συγκαλώντας το 80% του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την Προεδρία του και ο Σαμαράς να παριστάνει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκαλώντας τους Βουλευτές του και αποκλείοντας τους Υπουργούς που ο ίδιος διόρισε στη συγκυβέρνηση και ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την Κυβέρνηση, συνδιαμόρφωσε την πολιτική της, αλλά δεν συγκυβερνά.

Ε, ποιον κοροϊδεύουν επιτέλους;

Θέλετε αλήθειες; Αυτή η Κυβέρνηση είναι 80% ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση Παπανδρέου χωρίς τον Παπανδρέου, 10% Νέα Δημοκρατία, 10% ΛΑΟΣ και 100% μνημόνιο και «ναι στην τρόικα» και «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Το τρισυπόστατο κόμμα του μνημονίου που συγκυβερνά, η «Αγία Τριάδα» του μνημονίου θα πάρει, όπως όλα δείχνουν, από αυτή την μπαγιάτικη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης με ποσοστό Μουμπάρακ, 80% - 85%.

Μη γελιέστε, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ. Δεν είναι αυτή η αποδοχή της Κυβέρνησης και της πολιτικής σας.

Είναι γεγονός ότι ξεκινάτε με υψηλή δημοτικότητα, με προσδοκίες. Ένας κόσμος, όμως, ελπίζει –παρότι διαφωνεί με την πολιτική που οδήγησε σε κατάρρευση τον πρώην Πρωθυπουργό- ότι εσείς θα κάνετε στην άκρη ένα πολιτικό σκηνικό κι ένα πολιτικό προσωπικό που έφερε τη χώρα στα βράχια και το λαό στην απελπισία και δεν θα γίνετε ο νέος Ζολώτας.

Πίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το σοβαρό τεχνοκρατικό πρόσωπο και το συγκροτημένο πολιτικό λόγο του νέου Πρωθυπουργού, βρίσκεται μία πολιτική που τους επόμενους μήνες θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα μείωση μισθών, νέες μειώσεις συντάξεων, νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Η κατΆ εξοχήν συμπολιτευόμενη εφημερίδα, κύριε Παπαδήμο, της Κυβέρνησής σας -τα ΝΕΑ- λέει: Ιδού το νέο μνημόνιο. Μαραθώνιος λιτότητας έως το 2015. Νέες μειώσεις μισθών. Νέες μειώσεις συντάξεων.

Ας δούμε το σκηνικό: Πίσω από το φωτοστέφανο του νέου Πρωθυπουργού, που τον εμφανίζουν ως νέο Μεσσία οι υποστηρικτές αυτής της λύσης, κρύβεται ένα Υπουργικό Συμβούλιο πενήντα περίπου μελών με τους κολλητούς του κ. Παπανδρέου, του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη.

Αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα και το λαό της, αυτοί που έφεραν τη χώρα στα βράχια, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και εκατομμύρια Ελλήνων, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στην απελπισία της ανέχειας και της ανασφάλειας; Οι εκπρόσωποι μιας αποτυχημένης πολιτικής κι ενός χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού θα σώσουν τη χώρα;

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αθροίζοντας δύο αποτυχίες, την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 έως το 2009 και την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2011 και χρησιμοποιώντας ως καρύκευμα την άκρα δεξιά του ΛΑΟΣ, θα φτιάξουν ένα καινούργιο φαγητό, πιο νόστιμο. Σας πληροφορώ ότι αυτό το πράγμα γρήγορα θα αποδειχθεί ότι δεν τρώγεται με τίποτα.

Μας μιλήσατε, κύριε Παπαδήμο, αρκετά και την οικονομία και είναι λογικό γιατί αυτήν έχετε θητεύσει κι έχετε υπηρετήσει οικονομικές πολιτικές. Δεν μας είπατε όμως: Φταίει μόνο η εφαρμογή της συνταγής του μνημονίου ή ήταν λάθος και αποτυχημένη και η συνταγή γιατί ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα άλλων οικονομιών και χωρών λατινοαμερικάνικων;

Τι θα γίνει με αυτή την αποτυχημένη συνταγή; Θα διεκδικήσετε την επαναδιαπραγμάτευση που φώναζε μέχρι τώρα και ζητούσε ένα από τα συγκυβερνώντα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία; Τι θα κάνετε με τη φορολογική μεταρρύθμιση;

Στις προγραμματικές σας δηλώσεις, αν τις διάβασα καλά, έχετε βγάλει απέξω το φορολογικό νομοσχέδιο που η προηγούμενη κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα έχει ψηφιστεί ήδη από τον Οκτώβριο και που θα έκανε πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικότερους τους φορολογικούς μηχανισμούς, θα περιόριζε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Τι θα κάνετε με τη διαφθορά και την ατιμωρησία που χτυπάει αφρικανικά επίπεδα; Τι θα κάνετε με την άδικη και άνιση κατανομή των θυσιών, με τη λίστα των μεγαλοοφειλετών, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και που πρέπει να εισπραχθούν δισεκατομμύρια, με τις καταθέσεις στην Ελβετία και αλλαχού, που δίνουν ελάχιστα στο κοινό ταμείο;

Τι θα κάνετε με τις τράπεζες, κύριε Παπαδήμο; Εκεί υπάρχουν σκελετοί στα ντουλάπια. Εκτός από τα 30 δισεκατομμύρια που ζητούν και θα πάρουν, επιπλέον των 100 δισεκατομμυρίων που έχουν πάρει ήδη σε ρευστό και εγγυήσεις, μόνο από τον έλεγχο μιας πολύ μικρής τράπεζας, της PROTON BANK, προκύπτει ότι ο μεγαλομέτοχος λεηλάτησε την τράπεζα κι έχει «φάει» ίσως και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Έχετε σκοπό να ελέγξετε τι γίνεται και στις άλλες τράπεζες, μήπως γίνονται τα ίδια; Ξέρετε ότι ο ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας που συνέταξε αυτή την έκθεση, ο κ. Γούσιος, είχε πριν λίγες ημέρες ένα μασούρι δυναμίτη στην πιλοτή της πολυκατοικίας του;

Γίνεται πολλή συζήτηση για τις υπογραφές, αν θα υπογράψουν οι Αρχηγοί των κομμάτων ή δεν θα υπογράψουν. Κολοκύθια τούμπανα! Οι υπογραφές έχουν ήδη πέσει, διότι αυτό που συμφώνησαν Σαμαράς και Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο λέει: Ναι, στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής μαζί με την οικονομική πολιτική που συνοδεύει αυτή την απόφαση, η οποία είναι ένα υπερδεκαετές μνημόνιο. Τώρα, εάν θα στείλει μία επιστολή ενιαία που θα βάλει την υπογραφή του και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καρατζαφέρης στην ίδια σελίδα, λίγο ενδιαφέρει.

Η φόρμουλα, όπως είπατε κι εσείς, κύριε Παπαδήμο, θα βρεθεί. Η ουσία, όμως, είναι ότι το «ναι» στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών μας έχει δοθεί.

Μας είπατε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στο σχέδιο και τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Θα περίμενα το σχέδιο το ελληνικό για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη δίκαιη κατανομή των θυσιών,  τη δίκαιη κατανομή στον πλούτο που θα παραχθεί από την ανάπτυξη.

Και κάτι ακόμη, το οποίο δεν απευθύνετε σε εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά στα κόμματα που συγκυβερνούν: Βλέπω τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εραστές των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων να αγάπησαν ξαφνικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Εμείς λέμε ότι θα καταψηφίσουμε αυτή την Κυβέρνηση γιατί διαφωνούμε με την πολιτική της, θα ασκήσουμε αντιπολίτευση σε αυτή την Κυβέρνηση προσπαθώντας να εκφράσουμε και πολύ περισσότερους από τους αριστερούς που είναι αντίθετοι σε αυτή την πολιτική και σας προκαλούμε –ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα- για το εξής: Φέρτε νομοσχέδιο απλής αναλογικής να ζυγίζει η ψήφος του κάθε πολίτη το ίδιο και να μπει η χώρα υποχρεωτικά στο δρόμο των κυβερνήσεων συνεργασίας, στηριγμένο σε προγράμματα. Με τον μπαμπούλα της αριστεράς δεν θα μπορέσετε να περάσετε την πολιτική τη δεξιόστροφη και τη μνημονιακή.»