Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/07/2002

Απάντηση Αλ.Αλαβάνου σε δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ.Ρέππα για τον τρόπο που προτίθεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία 1999/70 για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Μου προκάλεσε πικρή έκπληξη η τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας κ.Ρέππα για την κοινοτική οδηγία για τους συμβασιούχους. Όχι μόνο για την ακραία αντεργατική λογική της, αλλά για την συστηματική προσπάθεια να δοθεί μια πλαστογραφημένη εικόνα για την κοινοτική νομοθεσία.

Πρώτο, η οδηγία 70/99 δεν είναι ευχολόγιο, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός. Είναι νομικά υποχρεωτική όπως κάθε άλλη οδηγία της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει ακριβώς έξι μέρες ακόμα για να την εφαρμόσει.

Δεύτερο, η οδηγία αφορά σε όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους. Και στους δημοσίους υπαλλήλους. Αρκεί ο Υπουργός να επικοινωνήσει με την αρμόδια Επίτροπο κ.Διαμαντοπούλου ή να διαβάσει απλώς την απάντησή της σε ερώτησή μου για τους αναπληρωτές καθηγητές.

Τρίτο, η οδηγία πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα, για τον απλούστατο λόγο ότι η σημερινή κατάσταση με τις καταχρηστικές διαδοχικές συμβάσεις στο ΙΚΑ, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΡΤ, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ κλπ. απαγορεύεται από 10 Ιουλίου 2002 να συνεχισθεί. Από εκεί και πέρα είτε θα απολυθούν από την εκσυγχρονιστική κυβέρνησή μας οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι σύμφωνα με τη λογική Ρέππα, σε πλήρη σύγκρουση με το περιεχόμενο της οδηγίας που είναι υπέρ των εργαζομένων, είτε η ρύθμιση θα είναι αναδρομική και θα εναρμονίζεται με το περιεχόμενο της οδηγίας.

Αν η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εργασίας θέλουν να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή, αν ξέρουν να εφαρμόζουν μόνο τις κοινοτικές οδηγίες που φέρνουν βάρη στους εργαζομένους κι όχι τις ελάχιστες που είναι υπέρ τους, αν θέλει η χώρα μας να καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αντεργατική εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, αν δεν μπορεί σε ένα τόσο σημαντικό θέμα να εξασφαλίσει ούτε μια δήλωση στήριξης των θέσεών του από την Επίτροπο της ΕΕ που προέρχεται από το κυβερνητικό κόμμα, έχει τη δύναμη να το κάνει. Θα πληρώσει όμως ακέραιο το τίμημα: νομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου