Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/11/2011

Ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Αμμανατίδου στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

σύνδεσμος βίντεο


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΚΘ΄
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):  Το λόγο έχει η κα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριοι της Συμπολίτευσης, επικαλείστε ότι είστε «Κυβέρνηση σωτηρίας» σε όλους τους πιθανούς τόνους. Αν είστε, γιατί δεν απευθύνεστε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία του οποίου επικαλείστε τη σύσταση αυτής της συγκεκριμένης συμπολίτευσης; Αν κόπτεστε για τη σωτηρία του ελληνικού λαού, γιατί δεν βγαίνετε έξω να μιλήσετε με τον ελληνικό λαό και κλείνεστε πίσω από τους τοίχους και σχεδιάζετε κεκλεισμένων των θυρών την «εθνική σωτηρία»; Γιατί δεν εκτίθεστε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού;

Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει εκλογές. Γιατί; Γιατί η κυβέρνησή σας συστάθηκε ακριβώς για να επιβάλλει στον ελληνικό λαό τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που ο ίδιος έχει δείξει ξεκάθαρα ότι απορρίπτει, μέσα από συλλογικές και ατομικές αντιδράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Κυρία και κύριοι Βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία ως ένα σύνολο νομοτεχνικών διατάξεων. Πιστεύετε, κύριοι της Συμπολίτευσης, ότι αν οι ενέργειές σας μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες, πρέπει να τις επιβάλλετε και ως αποδεκτές; Δεν διστάζετε να προχωρήσετε στη σύσταση μιας κυβέρνησης χωρίς λαϊκή εντολή και ακόμη περισσότερο, απαιτείτε να μονοπωλήσετε τη Βουλή και ως Κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση.

Συγκυβερνάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ.. Δεσμευτήκατε να εφαρμόσετε τη μνημονιακή πολιτική που τόσο καιρό δήθεν καταγγέλλατε και τολμάτε να καταγγέλλετε την Αριστερά για «λαϊκισμό». Από τη μια σπεύδετε να εγγυηθείτε τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και από την άλλη θέλετε να το «παίζετε» αντιπολίτευση για να μην υποστείτε το πολιτικό κόστος των επιλογών σας και τολμάτε να μιλάτε για λαϊκισμό της Αριστεράς!

Βεβαίως λείπει ο κ. Ροντούλης, ο οποίος υφυπουργοποιήθηκε και ο οποίος ήταν λάβρος απέναντι στο λαϊκισμό στον οποίο -κατά τη γνώμη του- επιδίδεται η Αριστερά. Είναι λαϊκισμός να υπερασπίζεται η Αριστερά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων και δεν είναι λαϊκισμός το να έχει κάνει ήδη τις βόλτες του στη Θεσσαλία, στην περιφέρεια και να λέει στους κτηνοτρόφους ότι ναι, μεν έχουν δίκιο όταν λένε ότι η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων θα πετάξει έξω από το επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά -αν και θα είναι Υφυπουργός αυτής της Κυβέρνησης, της  τροϊκανής Κυβέρνησης- δεν έχει καμία ευθύνη γιΆ αυτό;

Δεν είναι λαϊκισμός και επικίνδυνη ανευθυνότητα του ίδιου να τάζει στους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στα κοπάδια να μπαίνουν στις ζώνες των εθνικών δρυμών δήθεν προς όφελός τους;

Αν θέλετε το όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, γιατί δεν παραχωρείτε αδιάθετες εκτάσεις που δεν είναι προστατευόμενες περιοχές ύψιστης σημασίας; Μιλάω γιΆ αυτές που ανήκουν και στο ΥΠΑΤ και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τις οποίες η Κυβέρνηση –στην οποία συμμετέχουν τα τρία κόμματα της Βουλής- έχει συμφωνήσει να τις εκχωρήσει στους μεγάλους επενδυτές εντάσσοντάς τες στο σχέδιο επενδύσεων εθνικής σημασίας. Αυτό έχει συμφωνηθεί -και το γνωρίζουμε- από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Δεν είναι λαϊκιστές και επικίνδυνοι αυτοί που χρησιμοποιούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους ώστε να «καθαρίσουν» τα κοπάδια, κομμάτια των εθνικών δρυμών που πολύ πιθανόν μετά θα ενταχθούν και αυτά στο σχέδιο επενδύσεων και θα εκχωρηθούν στους ιδιώτες επενδυτές;

Κύριοι της Συμπολίτευσης, όσο και αν ευτελίσετε το Σύνταγμα της χώρας, η πολιτική ουσία δεν αλλάζει. Οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε ότι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση που έχει μείνει στη Βουλή είναι η Αριστερά. Είμαστε δυο κόμματα της Αριστεράς και από την άλλη μεριά είστε ένα μνημονιακό blog. Και βέβαια με όλα αυτά τα τερτίπια και της Νέας Δημοκρατίας, η Βουλή δεν αποδέχεται ότι Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης δεν μας έχουν εκπλήξει!

Ο κ. Παπαδήμος είναι πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι επικεφαλής μιας κυβέρνησης εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό. Ως τέτοιος προτίθεται να πρωθυπουργέψει σΆ αυτή τη χώρα.

Η νέα Κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της τρόικας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεσμεύεται για τη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής, της πολιτικής του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που ούτε πέρασαν από τη Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός ρωτήθηκε αν τα αποδέχεται, γιΆ αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ το καταγγέλλουμε. Δεσμεύεται απέναντι στην τρόικα, τους τραπεζίτες και τους διάφορους επενδυτές και απΆ αυτούς παίρνει εντολές. ΓιΆ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά καταγγέλλει, αλλά και δεν νομιμοποιεί τις δικές σας πράξεις.

Ζητάτε ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες και να σας στηρίξει. Ο ελληνικός λαός δεν νομιμοποιεί αυτή την Κυβέρνηση. Επικαλείστε, κύριοι της Συμπολίτευσης, συνεχώς τον ελληνικό λαό, αλλά στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής σας, που εξήγγειλε ο κ. Παπαδήμος, δεν ακούσαμε τίποτα για τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Ως προς την ανεργία, για το μόνο που δεσμεύεστε είναι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ως προς τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες, για το μόνο που δεσμεύεστε είναι ότι θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτες για τους μελλοντικούς επενδυτές, δηλαδή χειρότερες από σήμερα.

Ως προς τη δημόσια υγεία, για το μόνο που δεσμεύεστε είναι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, για να ανοίξει προφανώς ο δρόμος για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες.

Ως προς την εκπαίδευση, για το μόνο που δεσμεύεστε είναι ότι θα συνεχίσετε την πορεία ιδιωτικοποίησης, απαξίωσης και μετακύλησης του κόστους στους πολίτες.

Ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας, για το μόνο που δεσμεύεστε είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με όρους fast track.

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ακούσαμε από τον κ. Παπαδήμο απευθύνονταν στους δανειστές και όχι στον ελληνικό λαό. Απέναντι σΆ αυτούς δεσμευτήκατε ότι θα εξακολουθήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει ένα υπέρογκο χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος.

Η Αριστερά έχει προτάσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τις δικές σας καταστροφικές προτάσεις. Η Αριστερά μιλάει για παραγωγική ανασύνταξη της χώρας, για πραγματική ανάπτυξη. Μιλάει για να ζωντανέψει και η ελληνική ύπαιθρος, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλάει για αναδιανομή του πλούτου.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι απέναντι στην ενότητα των κομμάτων του μνημονίου, της τρόικας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο λαός θα απαντήσει με τη δική του ενότητα και θα σας ανατρέψει. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της τρόικας ούτε στην αντιλαϊκή σας πολιτική.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.