Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/07/2002

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας και δηλώσεις του Προέδρου του Συνασπισμού για την τρομοκρατία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του παρουσίασε την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

1. Ο ΣΥΝ με πλήρη αίσθηση ευθύνης θέλει να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17ης Νοέμβρη.

2. Για μας, για την ελληνική Αριστερά όπως και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η τρομοκρατία υπήρξε πάντα ένα αποτρόπαιο και εγκληματικό φαινόμενο και γι αυτό και ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να στηρίζουμε κάθε βήμα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας, για την αποφασιστική αντιμετώπισή της.

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της 17ης Νοέμβρη πρέπει να συνεχιστούν και να προχωρήσουν σε βάθος με ταυτόχρονο σεβασμό των δικαιωμάτων και του Συνταγματικού θεσμικού πλαισίου, απερίσπαστες από εσωτερικές, εξωτερικές και επικοινωνιακές πιέσεις και σκοπιμότητες.

3. Όμως το σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες με την ανεύθυνη σεναριολογία, την συκοφάντηση ανθρώπων, με την προσπάθεια συκοφάντησης του αντιδικτατορικού αγώνα και με την χρησιμοποίηση μεθόδων που δοκιμάζουν το συνταγματικό πλαίσιο πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Η ελληνική κοινωνία ενώ επιθυμεί πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης δεν δέχεται όμως να γίνεται μάρτυρας και πολύ περισσότερο συμμέτοχος αστυνομικών σεναρίων που προκαλούν σύγχυση, διαμορφώνουν κλίμα φόβου, σπιλώνουν αγωνιστές και κινήματα.

4. Η εξάρθρωση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει αφορμή για τον τραυματισμό της δημοκρατίας και για επιλογές που θα ενισχύσουν το αυταρχικό κράτος και τους μηχανισμούς περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για μας η ήττα της τρομοκρατίας θα έπρεπε να αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και όχι δοκιμασία της.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε τα εξής:

Στα πλαίσια αυτών των προβληματισμών και αποφάσεων τη Δευτέρα 15/7, στις 11.00π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ο ΣΥΝ αποφάσισε να οργανώσει σύσκεψη προβληματισμού για την αναζήτηση τρόπων έκφρασης αυτών των συγκεκριμένων θέσεων μεταξύ φορέων που έχουν το θεσμικό, αλλά και το πολιτικό τεκμήριο να ασχοληθούν με το ζήτημα. Θα καλέσουμε τις οργανώσεις των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ. Θα καλέσουμε το ΕΣΡ και τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Δικηγορικό Σύλλογο και την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και συνταγματολόγους, νομικούς και πολιτειολόγους, οι οποίοι έχουν συστηματική ενασχόληση με αυτά τα ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα και αυτό είναι μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη στην καθημερινή πολιτική μας ζωή.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Για τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του Σάββα Ξηρού στην Εντατική

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πρωταρχικά θέματα είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, η απονομή της δικαιοσύνης και ο καταλογισμός ευθυνών. Η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και των θεσμικών λειτουργιών και η προστασία της πολιτικής σταθερότητας.
Ζητάμε από την πρώτη στιγμή υπεύθυνη ενημέρωση, γνωστοποίηση πραγματικών στοιχείων και όχι αυτό το όργιο παραπληροφόρησης και φημών. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα το ερώτημα είναι ποιος δίνει αυτά τα στοιχεία. Γιατί αυτά τα στοιχεία κατά κύματα διοχετεύονται από κέντρα παραθεσμικά, παραπολιτικά; Από κέντρα που σχετίζονται με τις διαδικασίες ανίχνευσης, αστυνόμευσης και ανάκρισης;
Δεν συμφωνούμε με τέτοιες διαδικασίες, δεν συμφωνούμε με τέτοιες πρακτικές, οι οποίες ουσιαστικά τροφοδοτούν αυτό το όργιο των φημών και της παραπληροφόρησης. Ζητάμε υπεύθυνη ενημέρωση, πραγματικά στοιχεία και όχι αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζει έκπληκτη η ελληνική κοινωνία.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Συμφωνείτε με την παρέμβαση Πρωτόπαπα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θεωρούμε κάθε έκκληση και παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση θετική, αλλά επισημαίνουμε και προς την κυβέρνηση και προς τις άλλες αρχές, ότι αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να είναι αυτοφυή, ούτε να τα εμπνέονται και να τα φαντάζονται. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία διοχετεύονται.
Τι ζητάμε, λοιπόν, εμείς; Ζητάμε τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κυρίως να προστατευθεί το πολιτικό κλίμα από ένα σκηνικό που στήνεται για να συκοφαντηθεί ο αντιδικτατορικός αγώνας, για να ενοχοποιείται η Αριστερά και για να διαλύεται όλη η κουλτούρα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων που είναι κατακτημένη στην κοινωνική συνείδηση. Αυτό συντελείται.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Επανέρχομαι στο αν συμφωνείτε με την παρέμβαση του κου Πρωτόπαπα προς το ΕΣΡ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων των θεσμών και εμείς καλέσαμε προς τούτο και το ΕΣΡ. Είναι ευθύνη όλων των συντεταγμένων θεσμικών οργάνων της κοινωνίας να μην αφήνουν ανυπεράσπιστο τον δημόσιο βίο και το πολιτικό κλίμα από ασύδοτες φημολογίες και δραστηριότητες παραπληροφόρησης, στις οποίες συμμετέχουν από πολλές πλευρές πολλοί. ʼλλοι γιατί φαντάζονται ότι είναι οι πράκτορες James Bond και άλλοι γιατί έτσι νομίζουν ότι παίζουν παιχνίδι διοχετεύοντας κατ’ επιλογήν τέτοιες φήμες.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Θεωρείτε ότι παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μία αντίληψη πάρα πολύ επικίνδυνη στην κοινή γνώμη ότι "για τη σκοπιμότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας όλα μπορούν να λειτουργούν παραθεσμικά". Αυτή η αντίληψη είναι επικίνδυνη για την πολιτική δημοκρατική ομαλότητα. γι’ αυτό και η δήλωση της Πολιτικής Γραμματείας λέει "η πάταξη της τρομοκρατίας πρέπει να είναι νίκη και όχι δοκιμασία της δημοκρατίας".
Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να εθίζεται η ελληνική κοινωνία στο ότι όλα μπορούν να λειτουργούν παραθεσμικά, ανάλογα με τη σκοπιμότητα της στιγμής και της συγκυρίας.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Για την ερώτηση Καρατζαφέρη στη Βουλή

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ όλη αυτήν την πρακτική που τροφοδοτεί και ανακυκλώνει όργιο φημών ως άκρως επικίνδυνη για το πολιτικό κλίμα. Έχει μεγάλες ευθύνες και η κυβέρνηση. Επιτρέπει πρακτικές και ενισχύει όλη αυτή τη σεναριολογία που, όπως σας είπα και προηγουμένως, κατασυκοφαντεί ανθρώπους, αφήνει ανθρώπους έκθετους και ανυπεράσπιστους. Δεν προστατεύει την αξιοπρέπεια και την κοινωνική οντότητα κανενός. Δεν προστατεύει την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών. Ακυρώνει κάθε δυνατότητα συντεταγμένης δικαστικής έρευνας και αστυνομικής ανίχνευσης αυτής της υπόθεσης και όλα γίνονται ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο, επικίνδυνο και θα σας έλεγα, σκοτεινό παρασκήνιο.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Η σεναριολογία πλήττει τους δημοσιογράφους και το επάγγελμα. Από την άλλη η κυβέρνηση τι μπορούσε να κάνει;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν περάσει όλα τα προβλεπόμενα όρια και με την καινούργια νομοθεσία και με το ισχύον Σύνταγμα, μέσα στα οποία έπρεπε και επιβάλλεται να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση, ανακοίνωση πραγματικών στοιχείων και όχι η κυβέρνηση να θεάται ως παρατηρητής όλα αυτά τα οποία κάθε τόσο συμβαίνουν και ενοχλούν πια την κοινή γνώμη.
Ούτε, επίσης ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και εκ των υστέρων να διαμαρτύρεται και να ενοχλείται. Διότι πολλά από αυτά τα στοιχεία της παραπληροφόρησης διοχετεύονται από κέντρα ή παράκεντρα δίπλα από κρατικές ή άλλες πολιτικές υπηρεσίες.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι συνεπής με αυτά τα οποία υποστηρίζουμε. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ είπε "να αφεθούν απερίσπαστες οι αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς επικοινωνιακές και πολιτικές πιέσεις εξωτερικές ή εσωτερικές. Επίσης από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ είπε "όχι σεναριολογίες, να μην μετατρέπεται ο καθένας σε αναλυτή και σεναριογράφο για το τι γίνεται, ή για το τι πρόκειται να γίνει ή τι υπάρχει ή τι πρέπει να αποκαλυφθεί". Δεν είναι δουλειά μου να εκτιμώ το πού θα πάει ή δεν θα πάει η ανάκριση.
Θέλω από την πλευρά του ΣΥΝ να επισημάνω, ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι η τήρηση της νομιμότητας, τα πραγματικά στοιχεία και η υπεύθυνη ενημέρωση.
Όλα τα άλλα δημιουργούν ένα δυσάρεστο κλίμα το οποίο είναι επικίνδυνο. Δυσάρεστο, γιατί αφήνει ανθρώπους έκθετους και ανυπεράσπιστους. Επικίνδυνο, γιατί επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα πια θεσμοθετείται η παρασυνταγματική ad hoc, εκ των πραγμάτων λειτουργία κάποιων μηχανισμών.

Ερώτηση δημοσιογράφου:
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα ανακάμψει μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δεν είναι πρόβλημα, με το οποίο θα πρέπει να κάνουν μία ακόμα άσκηση δικομματικής αντιπαλότητας η κυβέρνηση και η Ν.Δ..
Είναι λάθος της κυβέρνησης να πανηγυρίζει. Λάθος και της Ν.Δ. να αμφισβητεί ή να αντιδικεί με την κυβέρνηση. Η σπουδή με την οποία έσπευσαν τα δύο κόμματα να εντάξουν το θέμα της τρομοκρατίας στο οπλοστάσιο της δικομματικής τους αντιδικίας και πόλωσης δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου