Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το αʼ δεκάμηνο του 2011

Τα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2011 αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ότι η μνημονιακή πολιτική που καλείται να διεκπεραιώσει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, υπό την καθοδήγηση ενός τραπεζίτη και την επιτήρηση της τρόικας, οδηγεί την ελληνική οικονομία σε καταστροφή και την κοινωνία σε πλήρη εξαθλίωση και απόγνωση.

 Η εκτίναξη του ελλείμματος και η απόκλιση του σε σχέση με τους στόχους του 2011 είναι φυσική συνέπεια της πολιτικής λιτότητας. Τα έσοδα μειώνονται λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της κατακόρυφης πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Με πολιτικές όπως το ενιαίο μισθολόγιο που μειώνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 65%, της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων που θα πλήξουν περαιτέρω τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, την εργασιακή εφεδρεία και τα χαράτσια τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν επιπλέον. Από την άλλη, οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί και αυτές ως αποτέλεσμα της λιτότητας. Η επίσημη ανεργία που έχει φτάσει το ασύλληπτο 18,4%, η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και η μείωση των μισθών έχουν αναγκάσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ να καταφεύγουν σε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Παράλληλα, η εκτίναξη των πληρωμών για τόκους αποδεικνύει η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι εξαιρετικά επικερδής για το χρηματιστικό κεφάλαιο. Οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες, είναι αυτοί που εξακολουθούν να πληρώνουν με δυσβάσταχτους φόρους τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ στο απυρόβλητο μένουν οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

 Η αποτυχία των ακολουθούμενων πολιτικών δεν οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες σχετικούς με την κρίση, ούτε στις μαζικές κινητοποιήσεις της ελληνικής κοινωνίας για την απόκρουση της μνημονιακής πολιτικής. Οφείλεται αποκλειστικά στην ίδια πολιτική που ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση μας παρουσιάζουν ως τη μοναδική διέξοδο από την κρίση. Μόνο που αυτός ο μονόδρομος επιτείνει την κρίση, εξαθλιώνει την κοινωνία και αφήνει ανέγγιχτους όσους τόσα χρόνια επωφελούνταν από τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση: το μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές.

 Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο έχει δείξει τις διαθέσεις της απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής δεν την πτοεί στο ελάχιστο, αφού στην ουσία επιτυγχάνει τους βασικούς στόχους της εργοδοσίας και των τραπεζών: Να διαλύσει κάθε εργατική κατάκτηση, να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα και να παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο τη δημόσια περιουσία.

 Η απάντηση που δόθηκε στη κυβέρνηση Παπανδρέου πολύ σύντομα θα δοθεί και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Και θα είναι τελεσίδικη.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής