Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την εργασιακή εφεδρεία και την εγκύκλιο Ρέππα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας, με την ΑΔΑ: 457 ΒΧ – Ν1Κ, προχωρά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4024/2011 περί εργασιακής εφεδρείας.

Ξεπερνώντας τους εντολοδόχους του ο κ. υπουργός ζητά από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, υπεύθυνα να δηλώσουν το σύνολο του χρόνου ασφάλισης που έχουν σε οποιοδήποτε φορέα με πρόδηλο σκοπό τον συνυπολογισμό αυτών των προϋπηρεσιών, προκειμένου να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους στο δρακόντειο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας – προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Με την εγκύκλιο αυτή ο υπουργός ασχημονεί εναντίον της τήρησης της συνταγματικής και  νομοθετικής νομιμότητας, εκβιάζοντας με προκλητικό τρόπο δημοσίου υπαλλήλους, τους οποίους ουσιαστικά καλεί να αναγνωρίσουν χρόνια προϋπηρεσίας σήμερα για να τους αναγκάσει σε υπαγωγή στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Ο κάθε εργαζόμενος κατά νόμο έχει αποκλειστικό δικαίωμα να αναγνωρίσει ή όχι την προϋπηρεσία του όποτε αυτός εκτιμήσει και όσο χρόνο θέλει ο ίδιος. Ο υπουργός πρέπει πάραυτα να αποσύρει την παράνομη εγκύκλιο και να σταματήσει και ως σκέψη η υποχρεωτική αναγνώριση προϋπηρεσίας. Ο με ημερομηνία λήξης Δ.Ρέππας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβαίνει ακόμα και το νόμο που ο ίδιος πρόσφατα εισηγήθηκε (άρθρο 33, παρ. 6, του ν. 4024/2011).

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, ενώ σε συνδυασμό με τις ισοπεδωτικές μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία της πολιτικής του μνημονίου που ισοπεδώνουν την κοινωνία. Οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια νέα στρατηγική για το δημόσιο τομέα, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

To Γραφείο Τύπου