Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2011

Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη

Οι ραγδαίες εξελίξεις εντός της ευρωζώνης αποκαλύπτουν τη βαθιά συστημική κρίση  που διέρχεται το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ελλάδα αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου της σημερινής κρίσης, ενώ το πείραμα που εφαρμόστηκε πάνω της κοντεύει να εξοντώσει ολοσχερώς το πειραματόζωο αποδεικνύοντας την παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών.

Η σημερινή κυβέρνηση  Παπαδήμου είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα συμφέροντα των αγορών, των τραπεζών και τις απόψεις Μέρκελ. Εξακολουθεί να μιλάει για την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ενώ αυτή έχει ξεπερασθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις  και προκλητικά αγνοεί τις κοινωνικές  επιπτώσεις της πολιτικής της .

Το τέλος της  Ευρώπης του Μάαστριχ έχει επέλθει. Το ερώτημα είναι τι θα την διαδεχθεί. Το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι σαφές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση  ή θα εμείνει στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και θα διαλυθεί βυθιζόμενη στην ύφεση, με απρόβλεπτες συνέπειες ή θα αναζητήσει, μέσα από την ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το δρόμο της  μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με προστασία της εργασίας, των δημόσιων  κοινωνικών αγαθών και αναδιανομής του πλούτου.

Η ανάγκη να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, με εγγύηση του συνόλου των δημόσιων χρεών των κρατών  μελών από την ΕΚΤ και με δυνατότητα έκδοσης χρήματος εκ μέρους της, αποτελεί σήμερα απόλυτη προτεραιότητα.  Οι δομικές αλλαγές στη συγκρότηση  της ευρωζώνης, που θα ανατρέπουν την πρωτοκαθεδρία των αγορών, θα θέτουν το τραπεζικό σύστημα κάτω από δημόσιο–κοινωνικό έλεγχο συνιστούν πολιτικές αποφάσεις που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν .

Είναι φανερό  πως οι δυνάμεις του εγχώριου δικομματισμού και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές  που υπηρέτησαν το νεοφιλελευθερισμό και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση δεν μπορούν να υλοποιήσουν μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Η ανάγκη ενός νέου συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας  και θα προωθεί μια πολιτική προστασίας του κόσμου της εργασίας, καθίσταται αναγκαία και ρεαλιστική. Η ενωτική παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορεί να συμβάλει καταλυτικά σε μια τέτοια πορεία.

To Γραφείο Τύπου