Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/07/2002

Αρνητικές και ανησυχητικές οι προτάσεις Fischler για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Δήλωση τουΕυρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου: Αρνητικέςκαι ανησυχητικές οι προτάσεις Fischler για τηναναθεώρηση της ΚΑΠ

"Οι πολύ όμορφοι και σωστοί στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων, της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών που επικαλείται η Commission στις προτάσεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχουν ως προϋπόθεση για την επίτευξή τους την ύπαρξη ενός ζωντανού ιστού αγροτών-παραγωγών.

Δυστυχώς, οι προτάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Fischler στρέφονται ακριβώς ενάντια στους αγρότες-παραγωγούς και είναι ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές γιατί:

Η αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από το παραγόμενο προϊόν μετατρέπει βαθμιαία τον αγρότη από παραγωγό-εργαζόμενο που έχει κίνητρο για την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος του και την εξεύρεση θέσης στην διεθνή αγορά, σε παθητικό τρόφιμο των εκάστοτε κοινοτικών επιδομάτων.

Η αποσύνδεση αυτή της κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης από την παραγωγή, εφόσον εγκριθεί, δημιουργεί ένα ακόμη πολύ επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο για μεταβολή του καθεστώτος των ενισχύσεων για κρίσιμα για την Ελλάδα αγροτικά προϊόντα, όπως επιδότηση λαδιού κατά δέντρο, στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι, κατάργηση των ενισχύσεων στον καπνό.

Την στιγμή που οι κύριοι ανταγωνιστές της Ε.Ε, οι ΗΠΑ, με το Farm Bill πολλαπλασιάζουν προκλητικά τα μέτρα προστασίας της αγροτικής τους παραγωγής, η Επιτροπή με τις προτάσεις της αποδυναμώνει παραπέρα τους μηχανισμούς στήριξης των αγροτικών προϊόντων, μειώνει τα αγροτικά εισοδήματα, δημιουργεί πρόσθετη αστάθεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους αγρότες της Ε.Ε.

Η μεταφορά πόρων από ενισχύσεις στην παραγωγή που είναι 100% κοινοτικής χρηματοδότησης σε περιφερειακές ενισχύσεις όπου ισχύει η συγχρηματοδότηση εθνικού και κοινοτικού προϋπολογισμού, μεταφέρει υποχρεώσεις από τον κοινοτικό στον εθνικό προϋπολογισμό ο οποίος μάλιστα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση με βάση το σύμφωνο σταθερότητας για να μειώσει τα ελλείμματά του.

Η μείωση κατά 20% των ενισχύσεων στα σιτηρά, η μεγάλη μείωση στην επιδότηση του ρυζιού, η μείωση ή και κατάργηση των τιμών παρέμβασης δίνει το πράσινο φως για μια γενικευμένη μείωση σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, συρρικνώνει το εισόδημα των αγροτών και ουσιαστικά επικυρώνει τις απαιτήσεις της Αγγλίας και της Γερμανίας οι οποίες επιδιώκουν με τα ίδια και λιγότερα χρήματα της ΚΑΠ να καλύψουν και τις 10 χώρες της διεύρυνσης.

Ακόμη και για το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό, το όριο των 300.000 Ευρώ στο ύψος των ενισχύσεων που μπορεί να παίρνει μία εκμετάλλευση, διαφαίνεται, όπως αναφέρουν και οι Financial Times, ότι δεν θα ισχύσει στην πραγματικότητα αφού θα εξαιρούνται όσες εκμεταλλεύσεις μπορούν να επικαλεσθούν ότι απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Agenda 2000 όπου η ίδια αυτή πρόταση της Επιτροπής δεν υιοθετήθηκε τελικά λόγω της αντίδρασης των βόρειων χωρών.

Η ρύθμιση με την οποία οι νέες αποσυσχετισμένες από την παραγωγή ενισχύσεις θα δίνονται με βάση τις ιστορικές αναφορές στην πραγματικότητα θα διαιωνίσει τις διαφορές ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς, τους μεγάλους και μικρούς παραγωγούς, τις χώρες του βορά και του νότου.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τους φορείς των αγροτών να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά στις προτάσεις της Eπιτροπής".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου