Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2011

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ - Ηρώ Διώτη: Ύψιστο κοινωνικό αγαθό το νερό

Στο πλευρό των δημοτών του Αμπελώνα, που από το καλοκαίρι έχουν υποχρεωθεί να πληρώνουν αστρονομικά ποσά για το νερό, καθώς η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου αποφάσισε την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του κυβικού αλλά και την επιβολή του ειδικού τέλους ύδρευσης 80% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μαζί με μέλη της Τοπικής Κίνησης του ΣΥΝ Τυρνάβου-Αμπελώνα.

Η βουλευτής που παρέστη στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι μπροστά από το πρώην Δημαρχείο Αμπελώνα, απαιτώντας από το δήμαρχο που βρισκόταν εκεί να συναντηθεί μαζί τους –κάτι που δεν έπραξε-, στο περιθώριο της συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Στις μαύρες ημέρες του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου, των ακραίων μέτρων που στρέφονται ευθέως εναντίον της κοινωνίας, που συνιστούν και έλλειμμα δημοκρατίας, ο πρώτος και κύριος αρωγός των κατοίκων μίας πόλης θα έπρεπε να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτο μέλημά της, ειδικά αυτή την ευχή, θα έπρεπε να είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, προς όφελος των δημοτών της.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Τυρνάβου, όπου ανήκει διοικητικά πλέον και ο Αμπελώνας, αφού θεώρησε ότι η ήδη πληττόμενη κοινωνία μπορεί να αντέξει ακόμη ένα οικονομικό βάρος στην πλάτη της.

Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν δει την τελευταία διετία το μισθό και τη σύνταξή τους να καταποντίζονται, ορισμένες φορές και κάτω από τα όρια της φτώχιας, που έχουν κληθεί να πληρώνουν τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ, τα παλιά και νέα κυβερνητικά χαράτσια, ευφάνταστα τέλη και ειδικούς φόρους, καλούνται από τον Ιούλιο να πληρώνουν το νερό τους χρυσάφι, αφού σε ορισμένες φορές ο λογαριασμός φτάνει να ξεπερνά τα 500, τα 750, ακόμη και τα 1.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Πρόκειται για μία ακόμη οριζόντια ρύθμιση, όπως μας έχει συνηθίσει και η κυβέρνηση, η οποία πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Εντελώς αδικαιολόγητα, η ΔΑ με τη στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επικύρωσαν μία εξωφρενική απόφαση της ΔΕΥΑΤ για κατακόρυφη αύξηση του τιμολογίου, με πρόσχημα οφειλές της πρώην ΔΕΥΑ Αμπελώνα αλλά και με γενικές κι αόριστες αιτιάσεις για κατασκευή έργων, για τα οποία δεν υπάρχει καν έτοιμη μελέτη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει προπληρωμή για έργα που ΘΑ γίνουν. Μάλιστα, σήμερα, ο δήμαρχος αρνούμενος να συναντηθεί με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, το μόνο που έδειξε ήταν την πλήρη αδυναμία του να αιτιολογήσει την ίδια του την πολιτική απόφαση.

Θα πρέπει έστω και τώρα, η ΔΑ Τυρνάβου να αντιληφθεί ότι εάν πρέπει να διεκδικήσει από κάπου οφειλόμενα, αυτά είναι πρωτίστως από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα χρωστούμενα που έχει η κεντρική διοίκηση στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας παραδειγματιστούν από άλλες ΔΑ στην Ελλάδα, που ασκούν και μέσω των ΔΕΥΑ κοινωνική πολιτική. Το νερό είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα το οποίο πωλείται σε τσουχτερή τιμή προκειμένου να κλείσουν μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού των δημοτικών επιχειρήσεων.

Οι δημότες του Αμπελώνα δικαίως απαιτούν την ανάκληση των ληστρικών αυξήσεων στο κόστος του νερού και της επιβολής του ειδικού τέλους ύδρευσης. Έστω και τώρα, ας αλλάξει ρότα η σημερινή Δημοτική Αρχή, και να σταθεί, ως οφείλει, δίπλα στους δημότες της και όχι απέναντί τους. Άλλωστε, για αυτό το λόγο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται».

Το κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στο Αμπελώνα αποτελούνταν από τον τ. δήμαρχο Μ. Ζησιάδη και τους Δ. Λιάκου, Γ. Κολοβό, Γ. Κατσαβό, Γ. Μπλάντα και Σ. Τούσια.

To Γραφείο Τύπου