Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2011

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ράδιο 9 (Χ.Μπότσαρης) για τον κρατικό προϋπολογισμό και το χαράτσι στα ακίνητα

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, που κατέθεσε χθες στη βουλή η μνημονιακή κυβέρνηση, είναι πιο αντιλαϊκός στην ιστορία της χώρας μας. Στην ουσία, εφαρμόζει το Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό έκτρωμα του 2012-2015 και  μάλιστα φουσκωμένο με νέα φοροεισπρακτικά και αντικοινωνικά μέτρα για να καλυφθούν οι άπιαστοι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος του 2011.

Είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση και θα φτάσει τη φτώχεια και την ανεργία σε ουράνια ύψη.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός είναι και εικονικός όχι μόνο γιατί η ύφεση θα είναι βαθύτερη απʼ ότι προβλέπει, αλλά κυρίως γιατί θα τροποποιηθεί στην πορεία προς το χειρότερο, λόγω της νέας δανειακής σύμβασης της υποτέλειας και του νέου σκληρότερου μνημονίου που θα υπογράψει η κυβέρνηση Παπαδήμου με την τρόικα στις αρχές του 2012.

Οι αντιδράσεις των πολιτών στο χαράτσι για τα ακίνητα και στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν  να πληρώσουν έχουν πλέον πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σε όλη τη χώρα έχει απλωθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης, ανυπακοής και αλληλεγγύης από δημοτικά συμβούλια, δικηγορικούς συλλόγους, κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα.

Οι εξαγγελίες Βενιζέλου ότι θα εξαιρεθούν από αυτό το χαράτσι ορισμένες κατηγορίες πολιτών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια, αλλά και η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική παρέμβασή του ενάντια στην απόφαση του πρωτοδικείου Καλαμάτας αποδεικνύει τον πανικό της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης μπροστά στο ογκούμενο κίνημα των πολιτών ενάντια στα χαράτσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το λαϊκό κίνημα ενάντια στα χαράτσια και αγωνίζεται ώστε αυτά να καταργηθούν ως ανθρωποκτόνα και αντισυνταγματικά. 

To Γραφείο Τύπου