Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/07/2002

Υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι τους οποίους στηρίζει ο Συνασπισμός

Τους υποψηφίους που στηρίζει ο ΣΥΝ στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τριμελής επιτροπή της Πολιτικής Γραμματείας από τους Σπύρο Λυκούδη, Στάθη Λεουτσάκο, Γιάννη Μπαλάφα.

Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι:

O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ εγκαίρως, με το ειδικό Συνέδριο του για την Αυτοδιοίκηση, προσδιόρισε τους βασικούς προγραμματικούς του άξονες για τα ζητήματα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και για τα θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης.

Εγκαίρως επίσης αποσαφήνισε την εκλογική του τακτική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αποφάσισε, στους 3 μεγάλους Δήμους Αθήνα - Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και στις μεγάλες Νομαρχίες όπου η εκλογική αναμέτρηση έχει εκ των πραγμάτων έναν ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό να επιδιώξει να συγκροτήσει και να συμμετάσχει σε αυτόνομους συνδυασμούς της ευρύτερης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και στο υπόλοιπό φάσμα Δήμων και Νομαρχιών να συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια ανοιχτής προγραμματικής συνεργασίας και με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε φερέγγυα βάση.

Ο Συνασπισμός από πολύ νωρίς κάλεσε τις τοπικές του οργανώσεις στη βάση αυτών των γενικών κατευθύνσεων να ανοίξουν διάλογο στις τοπικές κοινωνίες και να καταλήξουν στις τελικές επιλογές τους, οι οποίες και θα γίνονταν απολύτως σεβαστές από τα κεντρικά όργανα του κόμματος.

Αυτή η κατεύθυνση υλοποιήθηκε και αυτή αποτυπώνεται στον κατάλογο των υποψηφίων που στηρίζει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

- Είναι πλήρης ο κατάλογος;

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Από τους 50 περίπου νομούς έχουμε τους 40

- Έχετε συγκριτικά στοιχεία με το παρελθόν σε σχέση με τις συνεργασίες;

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Σε γενικές γραμμές και σε επίπεδο νομών και σε επίπεδο δήμων- πρωτευουσών νομών η γενική επιλογή έχει να κάνει με μία αντιστοιχία ότι στις μισές περίπου περιπτώσεις ο ΣΥΝ υποστηρίζει ψηφοδέλτια αυτόνομων συνδυασμών της ευρύτερης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και στις άλλες μισές κάνει επιλογές ευρύτερων συνεργασιών και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Περίπου σε αυτό το επίπεδο έχουν κινηθεί οι επιλογές των τοπικών μας οργανώσεων. Και στους νομούς και στους δήμους.
Είναι περίπου μισές - μισές οι επιλογές από άποψη πολιτικών κατευθύνσεων.

- Αριθμητικά δεν έχουμε στοιχεία για τις συνεργασίες;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Τα δεδομένα αυτά που σας παρουσιάζουμε και με επίσης δεδομένο ότι πρόκειται για νομαρχίες, που είναι προεξάρχον το πολιτικό στοιχείο έχουν ως εξής: Διαφόρων ειδών και συνθέσεων συνεργασίες είναι συνολικά το 50%, δηλαδή σε 50 περίπου νομαρχίες 25 είναι συνεργασίες διαφόρων συνθέσεων και 25 είναι ψηφοδέλτια της ευρύτερης δημοκρατικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, όπου η παρουσία του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα έντονη και τα οποία δεν στηρίζονται από άλλη πολιτική δύναμη.
Από τις συνεργασίες, το μεγάλο ποσοστό, το 38% στο συνολικό 50%, είναι υποψηφιότητες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.
Το υπόλοιπο είναι ορισμένες, λίγες - και δεν είναι με δική μας ευθύνη αυτό- πολύ λίγες συνεργασίες με το ΚΚΕ. Επίσης συνεργαζόμαστε με το ΔΗΚΚΙ σε λίγες περιπτώσεις. Είναι επίσης ορισμένες υποψηφιότητες - τρεις, τέσσερις πανελλαδικά- που τις στηρίζουμε με τη Ν.Δ. ή στηρίζουμε κάποιον συντηρητικό υποψήφιο.
Αυτά τα λέω με την πολιτική διάσταση, μέσα από το αυτοδιοικητικό φίλτρο.
Και επίσης υπάρχουν περιπτώσεις στο υπόλοιπο 12%, που υπάρχει επικεφαλής από τους επονομαζόμενους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ ή ευρύτερα αριστεροί, ανεξάρτητοι κλπ.
Αυτή είναι η εικόνα των νομαρχιών.
Όσον αφορά στους δήμους των πρωτευουσών: το 50% γίνεται 48% και 52% το άλλο. Θα έλεγα ότι η εικόνα είναι περίπου η ίδια.
Αυτό επιβεβαιώνει και την πολλαπλότητα των επιλογών, που κατά τη γνώμη μας προσιδιάζει και στα αυτοδιοιηκητικά δεδομένα.
Συγκριτικά με το 1998 οι κάθοδοι που συνήθως ονομάζουμε "αυτόνομες", αυτές οι κάθοδοι των ψηφοδελτίων της ευρύτερης ριζοσπαστικής και δημοκρατικής αριστεράς και της οικολογίας είναι αυξημένες σε σχέση με το 1998, 25 ψηφοδέλτια ευρύτερα αριστερά έναντι 20 τότε, που ήταν περισσότερες οι στηρίξεις μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει εκεί μια αλλαγή στην αναλογία.

- Μιλούσαμε για νομαρχίες τώρα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτά τα θέτω πολύ αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα. Είναι εκεί που το σκέλος το πολιτικό είναι πιο έντονο και πιο καθαρό. Κατεβαίνοντας "πιο κάτω", δήμοι πρωτευουσών ή μικρότεροι δήμοι, το στοιχείο το αυτοδιοικητικό είναι πιο αυξημένο. Πάντως η αναλογία παραμένει η ίδια.

- Μπορείτε να ονομάσετε ενδεικτικά 3-4 νομαρχίες που συνεργάζεστε με τη Ν.Δ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Επιτρέψτε μας να διευκρινίσουμε για τα προηγούμενα, ότι μιλάμε για νομαρχίες. αναφερόμαστε σε νομούς αυτούς καθ� αυτούς Δηλαδή, στην ίδια μοίρα βάζω τη νομαρχία Αθήνας και τη νομαρχία Λευκάδας. Αν μιλήσω με πληθυσμιακούς όρους, η αναλογία είναι σαφώς συγκριτικά υπέρ των αυτόνομων καθόδων. Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Αχαϊα κλπ. είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφερθήκατε στη Ν.Δ. Θα σας πω. Στηρίζουμε ως ΣΥΝ και στηρίζει και η Ν.Δ. και πολλοί άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες τον Σάββα Καραγιάννη, ανεξάρτητο υποψήφιο νομάρχη στα Δωδεκάνησα. Επίσης στηρίζουμε τον υποψήφιο που έχει πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. στον δήμο της Κατερίνης. Και αυτό θέλει μια προσοχή όταν χαρακτηρίζεις κάποιον υποψήφιο, ιδιαίτερα σε μικρό δήμο. Αλλά στηρίζουμε και στη Βούλα και στο Π. Ψυχικό τους ίδιους υποψήφιους, με τη Ν.Δ.. Και στην Κόρινθο επίσης, ο υποψήφιος που στηρίζουμε είναι του ίδιου πολιτικού φάσματος.

- Δηλαδή, η κοινού στήριξη με τη Ν.Δ. είναι σε μία νομαρχία;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ναι, στα Δωδεκάνησα στηρίζουμε τον κ. Καραγιάννη, τον νυν νομάρχη, ο οποίος είναι ανεξάρτητη υποψηφιότητα, παλιός δήμαρχος, στηριγμένος από το ΠΑΣΟΚ. Και τον στηρίζουμε και η Ν.Δ. και εμείς, όπως και το 1998.
Να σημειώσω εδώ ότι η Ν.Δ. τον έδωσε ως υποψήφιο του ΣΥΝ που στηρίζεται και από τη Ν.Δ. Εμείς τον θεωρούμε, και είναι μια ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική προσωπικότητα, η οποία στηρίζεται και από εμάς και από τη Ν.Δ. και από ένα ευρύτερο φάσμα κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών παραγόντων του νομού Δωδεκανήσου.

- Γιατί αναβάλλατε την ανακοίνωση;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Γιατί υπάρχουν κάποια κενά. Για κάποιες από τις υποψηφιότητες που δεν αναφέρονται είναι δεδομένες οι στηρίξεις, αλλά σεβαστήκαμε τη θέληση να προηγηθεί η δική τους, σε τοπικό επίπεδο, ανακοίνωση και να έπεται η δική μας στήριξη. Υπάρχουν μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που λείπουν. Μερικές από αυτές θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε 48 νομαρχίες, αντί για 40, αλλά περιμένουμε την τυπική δημοσιοποίηση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και να ακολουθήσουμε εμείς. Δεν θα ήταν "κομψό" από μέρους μας κάτι άλλο.

To Γραφείο Τύπου